1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Oletko tuomassa lemmikkiä Britanniasta Suomeen? Britannian lemmikkieläinpassi ei enää kelpaa

Britanniasta voi tuoda nyt lemmikkieläimiä myytäväksi EU-maihin käytännössä samoin ehdoin kuin esimerkiksi Venäjältä. 

lemmikkieläimet
Koiranpentuja henkilön sylissä.
Jackrussellinterrierejä Shorehamissa Sussexissa Englannissa. Kuvituskuva.David Hartley / AOP

Britannian ero Euroopan unionista vaikuttaa myös koirien, kissojen ja frettien matkustamiseen Britanniasta EU-alueelle.

Iso-Britannian lemmikkieläinpassi ei enää kelpaa EU-maahan saapuessa eli sitä ei voi käyttää tuotaessa lemmikkikoiria, -kissoja tai -frettejä esimerkiksi Suomeen. Matkustus onnistuu vain alkuperämaan myöntämällä terveystodistuksella. Tosin Pohjois-Irlannilla on erityisasema ja sen lemmikkieläinpassi käy edelleen.

Koirien, kissojen ja frettien tuontia ja siirtoja koskee sama lainsäädäntö.

– Muita eläimiä, esimerkiksi jyrsijöitä ja matelijoita, koskevat eri asetukset. Näiden eläinten liikkumisen salliminen riippuu siitä, salliiko EU tuonnit ja siirrot Iso-Britanniasta, eli lisätäänkö Britannia niin sanottujen sallittujen tuontimaiden listalle, kertoo rajaeläinlääkäri Elina Viitasaari Ruokavirastosta.

Esimerkiksi lemmikkimarsujen siirtoa ei ole rajoitettu alkuperämaan suhteen.

Kymmeniä eläimiä vuodessa

EU:sta eronneesta Britanniasta voi tuoda nyt lemmikkieläimiä myytäväksi EU-maihin käytännössä samoin ehdoin kuin esimerkiksi Venäjältä.

Viitasaaren mukaan Britanniasta ei ole tuotu Suomeen suuria määriä koiria, kissoja ja frettejä ennen brexitiä.

– Kyse on kymmenistä, ei sadoista tai tuhansista, eläimistä. Oman lemmikin siirtoja ei sisämarkkinoilla ole tilastoitu, joten lemmikkien matkustaminen on mahdollisesti moninkertaista tuontiin nähden, hän kuvailee.

Yleisintä on koirien liikkuminen maasta toiseen.

Brexit-asiat etenivät viranomaisten käsissä kovalla vauhdilla vuoden lopussa. Hetken Ruokaviraston verkkosivuilla ehti olla tieto, ettei lemmikkien tuonti Britanniasta EU-alueelle olisi enää sallittua. Neuvottelut ovat edenneet ja tuonti on sallittua: Koiria, kissoja ja frettejä saa siis tuoda myös eteenpäin myytäväksi tai luovutettavaksi.

Kissojen, koirien ja frettien Suomeen saapumisen ehtojen hakukone Ruokaviraston verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi