Hyppää sisältöön

Siperialaismammutin syöksyhammas näytillä Arktikumissa – parimetrinen hammas painaa 45 kiloa

Tulli lahjoitti takavarikoimansa syöksyhampaan vastaperustetulle Arktikumille 90-luvun alussa.

Arktikumissa Rovaniemellä näytillä oleva syöksyhammas on aikoinaan löytynyt Siperian Jakutiasta. Kuva: Santeri Happonen / Arctic Centre

Arktikumin tiedekeskuksen perusnäyttelyssä esitellään Siperian Jakutiasta löytynyttä villamammutin syöksyhammasta. Näyttelymuotoilija Anna Hyvönen kertoo, että syöksyhampaalla on pituutta lähes kaksi metriä ja painoa 45 kiloa. Kaareva muoto paljastaa, että hammas on aikoinaan kuulunut urosmammutille.

Mammutit hävisivät Siperian mantereelta noin 10 000 vuotta sitten, mutta elivät vielä vuosituhansia Wrangelin saarella, kunnes kuolivat sukupuuttoon. Ikiroudan sulaessa into mammutin luiden etsintään on kasvanut Siperiassa. Venäjällä kerrotaan löydetyn jopa yli 30 000 vuotta sitten eläneiden mammuttien jäänteitä.

Luita ja syöksyhampaita myydään pääasiassa Kiinaan, missä niiden osia käytetään koruissa ja koriste-esineissä. Mammutin syöksyhampaiden kansainvälinen kauppa on sallittua, koska laji on jo kuollut sukupuuttoon. Kiinassa mammutinluiden käyttöä pidetään eettisenä vaihtoehtona norsunluille, joiden kansainvälinen kauppa kiellettiin vuonna 1989. Norsunluukauppa siirtyi sen jälkeen salakuljettajien käsiin.

Arktikumissa esillä oleva syöksyhammas on aikoinaan takavarikoitu ja Suomen tullihallitus lahjoitti sen Arktikumille vuonna 1993. Syöksyhammasta on esitelty perusnäyttelyssä 90-luvulla ja 2000-luvun alussa. Se on ollut myös lainassa Oulun yliopiston eläinmuseon näyttelyssä.

Hammas on Hyvösen mukaan mammutin syöksyhampaaksi poikkeuksellisen hyväkuntoinen ja iso.