1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Syyttäjä: Mies valmisti poliisin asun ja keräsi vuosien ajan räjähteitä tuhotyötä varten – mies väittää toimineensa keräilyvimmassa

Keski-ikäisen suomalaismiehen hallusta löytyi suuri määrä hänen itse valmistamiaan aseita ja räjähteitä.

rikokset
Helsingin käräjäoikeus
Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänään syytettä, jonka mukaan mies valmisteli yleisvaarallista rikosta.Henrietta Hassinen / Yle

Suomalaismies keräsi Helsingin Suutarilassa sijainneeseen asuntoonsa vuosien ajan erilaisia aseita ja räjähteitä tarkoituksenaan toteuttaa tuhotyö, arvioi Etelä-Suomen syyttäjäalueen syyttäjä.

Oikeudessa alettiin käsitellä tänään tapausta, jossa miestä syytetään törkeästä ampuma-aserikoksesta, yleisvaarallisen rikoksen suunnittelusta, räjähderikoksesta, rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Syyttäjän mukaan keski-ikäinen mies oli kerännyt aseita ja räjähteitä vuodesta 2010 vuoteen 2016. Poliisi teki takavarikon miehen asuntoon elokuussa 2016.

Miehen asunnosta ja sen yhteydessä sijainneesta autotallista löytyi muun muassa sarjatuliaseita, kaasuaseita ja pippurisumutetta. Lisäksi miehen hallusta löytyi yhdeksän putkipommia, kaksi etälamautinta ja neljä aikatulilankanallia.

Syyttäjän mukaan mies oli valmistanut aseita ja pommeja itse. Hän oli hankkinut aseiden osia vähitellen. Mies oli opiskellut räjähteiden valmistamista ja niiden räjäyttämistä.

Lisäksi mies oli valmistanut poliisin asua jäljittelevän puvun. Syyttäjän mukaan mies on hankkinut itselleen osaamista räjähteiden käytöstä ja valeasun rikoksen tekemistä varten.

Syyttäjän mukaan miehen hallussa olleilla aseilla ja räjähteillä tehty tuhotyö olisi aiheuttanut yleistä hengen tai terveyden vaaraa tai huomattavan taloudellisen vahingon vaaran.

Mies on tunnustanut pitäneensä hallussaan kyseisiä aseita ja pommeja. Hän myöntää syyllistyneensä törkeään ampuma-aserikokseen. Sen sijaan se, minkälaista tuhotyötä hän on mahdollisesti suunnitellut, ei selvinnyt poliisin tutkinnassa. Mies kiistää tuhotyön valmistelun ja rattijuopumuksen.

Asunnosta löytyi myös natsiupseerin asu

Miehen mukaan hän on kerännyt aseita harrastusmielessä. Hänellä oli tekoaikaan myös useita luvallisia aseita, ja hän oli harrastanut aseiden keräilyä jo pitkään.

Räjähteiden valmistamiseen tarkoitetut aineet mies väittää hankkineensa tarkoituksenaan valmistaa kokeilumielessä jonkinlainen pommi, jonka hän olisi räjäyttänyt turvallisissa olosuhteissa.

Miehen mukaan hän oli valmistanut putkipommit ilotulitteiksi. Hän oli koittanut räjäyttää yhden putkipommin uutena vuotena tyhjällä peltoaukealla. Miehen asunnolta oli takavarikoitu satoja luvallisia ilotulitteita.

Miehen mukaan vuosien saatossa kerättyjä aineita ja esineitä selittää maaninen keräilyvimma. Hän on tilannut etenkin netin kautta tuhansia esineitä ja aineita.

Myös poliisin asu selittyi miehen mukaan keräilyharrastuksella. Hänen asunnoltaan löytyi myös muita asusteita, kuten natsiupseerin asu.

Poliisi sai tapauksen esitutkinnan valmiiksi jo vuonna 2017. Mies on odottanut oikeudenkäynnin alkua vapaalla jalalla.

Syyttäjä vaatii miehelle ehdollista vankeusrangaistusta ja sakkoja.

Lisää aiheesta:

Helsinkiläismies keräsi asuntoonsa aseita vuosien ajan – Epäillään useista ampuma-aserikoksista

Poliisi tutkii: Helsinkiläismiehen asunnosta löytyi sarjatuliaseita ja räjähteitä

Lue seuraavaksi