1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Jyväskylässä penkkarit on peruttu ja vanhojen tansseja lykätään

Oppilaitoksissa toimitaan turvallisuus edellä, sanoo koulutuskuntayhtymä Gradian johtaja Vesa Saarikoski.

Jyväskylä
Abiturientteja kuorma-auton lavalla Vapaudenkadulla, Jyväskylässä.
Perinteinen penkkariajelu ei toteudu Gradian lukioissa helmikuussa. Arkistokuva. Jarkko Riikonen / Yle

Jyväskylässä koronaepidemian takia on peruttu lukion perinteisiä penkinpainajaisia eli penkkareita.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia kertoo, että sen lukioissa ei järjestetä penkkareita helmikuussa.

Myös vanhojen tanssit ja niiden harjoittelu siirretään myöhempään kevääseen. Vanhojen tanssien mahdollisesta uudesta ajankohdasta Gradia päättää tammikuun aikana.

Koulutuskuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski kertoo, että oppilaitoksissa mennään turvallisuus edellä.

– On suositukset, että yli 10 hengen kokoontumisia ei pitäisi järjestää. Penkkariajelussa lavalla on yleensä yli 10 abia ja penkkarit on tavallaan yleisötapahtuma muutekin. Ymmärrän hyvin, että traditio on sen tyyppinen, ettei sitä etätoiminnalla voi ehkä korvata. Onhan nämä siirtymäriittejä nuorten elämässä ja koko yhteisön kannalta isoja juttuja. Perumisesta voi tulla sukupolvikokemus. Täytyy ajatella, että tämä on globaali pandemia ja vaikutukset koskevat jokaista. Toivotaan, että loppukeväästä tilanne on toisenlainen, sanoo Saarikoski.

Etäopetus jatkuu

Gradian Jyväskylän ammatillinen opetus, valmentavat koulutukset ja aikuisten perusopetus sekä Gradian lukioiden opetus jatkuvat pääosin etänä helmikuun loppuun saakka.

Gradia Jämsässä opetus jatkuu lähi- ja etäopetuksen yhdistelmänä.

Etäopetuksen jatkumisen taustalla on Jyväskylän kaupungin tammi-helmikuun ajaksi antama etäopetussuositus toisen asteen oppilaitoksiin ja korkeakouluihin.

Gradia Jyväskylä ja Gradia-lukiot ovat toimineet pääosin etäopetuksessa 30. marraskuuta 2020 alkaen. Etäopetus on sujunut Saarikosken mukaan pääosin hyvin, mutta kärjistänyt eroja opiskelijoiden välillä.

– Onhan se selvä, ettei tämä ole ideaalitilanne. Pystymme kuitenkin antamaan lähiopetusta niille, jotka sitä tarvitsevat. Kyllä tilanne on tietyllä tavalla jakanut opiskelijoiden kenttää eli osalle etäopetus on sopinut hyvin ja sitten on niitä, joilla on isoja haasteita, kuvailee Saarikoski.

Lähiopetusta erityistä tukea ja ohjausta tarvitseville

Etäopetus on Saarikosken mukaan hankalaa erityisesti ammatillisessa koulutuksessa, jossa työssäoppiminen on iso osa opintoja. Myös lukiossa on aineita, joissa etäopetus on hyvin haastavaa.

Lähiopetusta ja -ohjausta voidaan Gradiassa antaa sitä perustellusti vaativissa tilanteissa, kuten erityistä tukea ja ohjausta tarvitsevien opiskelijoiden opetuksessa, valmistumisen kannalta välttämättömien käytännön taitojen opetuksessa ja harjaannuttamisessa, lukioiden taito- ja taideaineissa sekä taiteen perusopetuksessa.

Kevään ylioppilaskirjoituksiin osallistuville lukiolaisille ja kahden tutkinnon opiskelijoille järjestetään tarvittava lähiopetus.

Kaikessa lähiopetuksessa huomioidaan Gradian koronaturvallisuusohjeet.

Gradiassakin on voimassa muun muassa vahva maskisuositus.

Lue seuraavaksi