Hyppää sisältöön

Suksikauppa käy nyt niin liukkaasti, että monoista voi tulla jopa pula – ostajina konkarihiihtäjien lisäksi myös nuoret aikuiset

Hiihtohimot puretaan nyt ladulle lumettoman talven jälkeen. Myös korona ajaa ihmisiä ulos luontoon liikkumaan.

Lappeenrannan Intersportin myymäläpäällikön Ville Oinosen mukaan hiihtäjien suosikkeja ovat tällä hetkellä helppohoitoiset karvasukset. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Hiihtovälineistä ja etenkin monoista voi tulla tänä talvena pulaa. Lähes koko maahan satanut lumi kiihdytti suksikauppaa vuoden ensimmäisinä päivinä.

Maahantuojan ja urheilukauppiaiden mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että talvesta tulee myynnillisesti mainio.

Murtomaahiihdon uskotaan lyövän tänä talvena läpi koronarajoitusten vuoksi. Kesällä myytiin loppuun pyörät. Talvella ulos luontoon mennään suksilla.

– Ihmiset ulkoilevat ja lähiliikkuvat paljon, koska ei voi matkustaa ulkomaille. Sisäliikunta on koronan takia hankalaa ja ihmiset pitävät ulkoliikuntaa, kuten hiihtoa, parhaana vaihtoehtona, toteaa Martti Uusitalo, joka toimii Vauhti Speed Oy:n operatiivisena johtajana.

Vauhti Speed Oy on Fischer-merkkisten suksien maahantuoja. Joensuulainen yhtiö tuo Suomeen noin kolmanneksen myytävistä suksista.

Suomessa myydään hyvänä talvena jopa 200 000 suksiparia. Viime talven huonon lumitilanteen takia suksien ja muiden hiihtovälineiden myynti oli vain puolet tavallisesta eli noin 100 000 paria.

Suksien maahantuojan edustaja Martti Uusitalo ennakoi joidenkin hiihtovälineiden loppuvan, mikäli lunta tulee lisää. -Kaikki merkit viittaavat siihen. Kuva: Yle

Kanadassa ja Pohjois-Amerikassa sukset ja lumikengät myytiin loppuun jo ennen vuodenvaihdetta

Koronan ohella ihmisiä ajaa suksikaupoille vähäluminen viime talvi. Moni oli varmasti suunnitellut hankkivansa sukset jo viime talvena.

– Nyt näyttäisi, että kauppa lähtee toden teolla käyntiin. Minä luulen, että on semmoinen patoutunut pula hiihtämisestä, tuumaa joensuulainen suksikauppias Tomi Surakka Suksiproffa Oy:stä

Joensuussa toimivan Fischer-merkkiä maahantuova Vauhti Speed ennakoi, että osa tuotteista tullaan myymään loppuun tänä talvena.

Monoja menee yhtä paljon kuin suksiakin eli talvesta riippuen 100 000–200 000 paria. Kuva: Pixabay

Ensimmäisenä pula tulee monoista. Suksia ja monoja ei saa helposti lisää, sillä niiden valmistaminen kestää.

– Kaikki merkit viittaavat nyt hiihdon lyövän läpi. Esimerkiksi Kanadassa ja Pohjois-Amerikassa on paljon lunta, ja sukset myyty loppuun, samoin lumikengät, Martti Uusitalo kertoo.

Yksi syy Suomen mahdolliseen hiihtovälinepulaan on, että urheilukaupat tilasivat täksi talveksi noin 40 prosenttia vähemmän hiihtovälineitä kuin tavallisesti.

Yrittäjillä oli pelko siitä, että kansa panttaa suksikaupoille lähtöä.

– Korona aiheutti varovaisuutta ennakkotilauksia tehdessä huhti-toukokuussa. Mutta urheilukaupat ovat pärjänneet hyvin. Ulkoiluvälineet ja vaatteet ja fillarit ja kuntoiluvälineet on myyty osittain loppuun.

Urheilukauppiaat tilaavat pääosan hiihtovälineistä jo huhti-toukokuussa. Viime vuoden vähälumisen talven ja koronan takia ennakkotilaukset jäivät tavallista pienemmiksi. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Kuntoilijat nousevat suksille tammikuussa

Kuntoilijoiden suksikauppa käynnistyy Suomessa tammikuussa. Ennen sitä suksia ostavat lähinnä kilpahiihtäjät.

– Alkuvuonna satsataan omiin harrastuksiin ja hyvinvointiin. Parhaat hiihtokelit ovat keväällä, tietää kauppias Juha Suosalo Ähtärissä toimivasta Carilainen Sport Oy:stä.

Suksikauppa on vilkastunut vuodenvaihteen jälkeen myös Lappeenrannassa.

– Viimeisen kolmen vuorokauden aikana suksikauppa on räjähtänyt täydellisesti käyntiin, sanoo suksiasiantuntija Jussi Laukkanen urheiluliike UK Koskimiehestä.

Hänen mukaansa suksia myytiin jo joulukuussa, kun ihmiset suuntasivat tykkilumiladulle. Nyt suksia myydään 30–50 parin päivävauhtia. Eniten menee perinteisen suksia.

– Jos vertaa viime talveen, siellä oli jopa nollapäiviä, mutta normaali määrä on ehkä 10–15 parin luokkaa, Laukkanen kertoo.

Lappeenrantalaiseen UK Koskimieheen on vastikään tilattu lisää suksia kasvaneen kysynnän vuoksi, kertoo suksiasiantuntija Jussi Laukkanen. Myös suksien huoltoon on tällä hetkellä tunkua. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Pari-kolmekymppiset innostuneet hiihtämään

Uutta on tänä talvena ollut se, että suksia ostavat konkarihiihtäjien lisäksi nuoret aikuiset.

– 20–35-vuotiaiden ikäryhmässä on herännyt kiinnostus hiihtourheiluun. Muutama vuosi sitten sitä ryhmää ei oikein näkynyt, Laukkanen kertoo.

Asiakaskunnan nuorentumisen on huomannut myös Lappeenrannan Intersportin myymäläpäällikkö Ville Oinonen.

– Paljon tapaa kaksi- ja kolmekymppistä, vähän nuorempaa väkeä. Mutta toki perusasiakas on edelleen kokenut kuntoilija, joka päivittää hiihtokalustoa, Oinonen kertoo.

Kauppakeskuksien suksimyynti poikkeaa hieman erikoisliikkeistä. Joensuun Prismassa hiihtovälineitä ostavat pääasiassa perheet.

– Meillä kauppa painottuu koululaisten suksiin ja monoihin. Seuraavaksi eniten myydään karvapohjasuksia. Viime keväänä myös pitopohjasuksi herätti kiinnostusta, myyjä Janne Pietarinen kertoo.

Juhani Kettunen aikoi ottaa uudet sukset heti käyttöön. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Sukset heti käyttöön

Yksi uuden suksipaketin hankkineista on Lappeenrannan Joutsenossa asuva Juhani Kettunen. Hän kertoo hakevansa hiihdosta vaihtelua liikuntaharrastuksiinsa, kävelyyn ja maastopyöräilyyn. Edellisestä hiihtokerrasta on kulunut viitisen vuotta.

– Tänään on aikomus mennä jo ladulle. Tämä oli tällainen mielijohde ja inspiraatio, joka tekee vaihtelua liikuntaan, Kettunen kertoo.

Samalla ajatuksella riensi suksikaupoille myös joensuulainen Sari Karttunen, joka hankki uudet luistelusukset ja -monot vanhojen kahden tyylin combi-suksien tilalle.

– Nyt ajattelin kokeilla hiihtoa ja urheilua näin korona-aikana. Luistelumonot ovat tukevat ja käyttökelpoiset myös retkiluisteluun.

Aiheesta voi keskustella 6.1.2021 kello 23.00 saakka.

Juttua päivitetty 11.1. klo 9.08: Korjattu Jussi Laukkasen sukunimi.

Lue lisää:

Suksien voitelu ei ole rakettitiedettä