1. yle.fi
  2. Uutiset

Hypon ennuste: vuonna 2021 juhlitaan talouskasvua, mutta krapula tulee – koronarokotteen jälkeen Suomi tarvitsee uuden Nokian

Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan EU:n koronaelvytyspaketin miljardit olisikin hyvä käyttää uusiin investointeihin, ei vanhan ylläpitoon.

Suomen Hypoteekkiyhdistys
Yleisöä Tuska-festivaalilla.
Huvit ja ilakointi elpyvät vuonna 2021, ennustaa Suomen Hypoteekkiyhdistys: myönteiset rokoteuutiset saavat liikekannalle ensin nuoret, sitten muutkin lisäävät kulutustaan.Björn Karlsson / Yle

Tänä vuonna suomalaiset ryntäävät ulos syömään ja juhlimaan, perheet palaavat lomalennoille ja nuoriso kesäfestareille. Koronavirusrokote tuo Suomen taloudelle piristysruiskeen, mutta "nousuhuuman jälkeen vanhat vaivat" alkavat kolottaa.

Näin ennustaa Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo) tuoreessa talouskatsauksessaan. Ennuste on rakennettu oletukselle, että koronaviruksen riskiryhmäläiset saadaan rokotetuksi keväällä ja laumasuoja koko kansan kattavaksi kesän aikana.

– Jos rokotetta ei lainkaan olisi, talouskasvua ei todennäköisesti nähtäisi vuonna 2021. Paluu normaaliin nojaa vahvasti siihen, että rokote tulee ja päästää meidät pälkähästä, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Kirkkaalle taivaalle lipui kuitenkin jo tiistaina harmaa pilvi, kun Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos arvioi sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, että koko kansan rokottaminen venynee loppuvuoteen. Toisaalta keskiviikkona EU:n lääkeviranomainen myönsi myyntiluvan lääkeyhtiö Modernan koronavirusrokotteelle.

– Koko kansan rokottamista olennaisempaa talouskasvun kannalta on se, että riskiryhmät saadaan rokotettua keväällä, Brotherus toteaa.

Koronavirusrokotepullo.
Vaikka koko kansan rokottamiset venyisivät loppuvuodelle, se ei Brotheruksen mukaan estä kulutuksen ja palveluiden kysynnän kasvua jo keväällä.Martin Divisek / EPA

Konkurssipommi tikittää

Rokotteista riippumatta vuosi alkaa Hypon ennusteessa konkurssisumalla. Syynä on konkurssilain väliaikainen muutos, joka päättyy 21. tammikuuta.

Hallitus muutti keväällä konkurssilakia koronakriisin vuoksi siten, ettei velkoja voi väliaikaisesti hakea yritystä konkurssiin. Muutoksen päättyessä jo valmiiksi ruuhkautuneita oikeuslaitoksia odottaa Hypon mukaan suma konkurssihakemuksia.

– Tarkkaa konkurssien määrää on mahdoton arvioida, sillä viimeiset puoli vuotta on menty kuin sammutetuin lyhdyin. Nyt selviää, miten hyvin etenkin pienet yritykset ovat koronakriisistä selvinneet, Brotherus toteaa.

Hypon mukaan huoli pienyrittäjien tilanteesta onkin suuri tällä hetkellä.

– Toisaalta ilmassa on odotusta, tuleeko uutta kustannustukea auttamaan pieniä yrityksiä yli nykyisen tilanteen.

Juhlat ja vanhat vaivat

Keväämmällä rokote raivaa tietä kohti aiemman elämän huveja. Hypo näkee, että jo vuonna 2021 ihmiset uskaltautuvat matkailemaan, juhlimaan, ostamaan ja syömään ulkona. Kansalaisten kulutus kasvaa.

Hypon ennusteessa kansalaiset kuluttavat rahaa vuonna 2021 ja 2022 huomattavasti enemmän kuin koronavuonna ja yksi kansan hyvinvoinnin mittari, bruttokansantuote eli talous toki nousee tänä ja ensi vuonna enemmän kuin koronakriisiä edeltäneenä vuonna 2019.

Juhlien jälkeen "vanhat vaivat" alkavat Hypon mukaan kuitenkin kolottaa jälleen.

Vaivojen nimi on kitulias talouskasvu ja julkisen talouden kestävyysvaje, eli tuloja suuremmat menot. Sitä ei Hypon mukaan helpota Suomen vanheneva ikärakenne, jossa eläkeläisiä alkaa olla enemmän kuin työssäkäyviä.

Vuodesta 2020 käteen jää lisähöysteenä koronan vuoksi otettu velka, Brotherus muistuttaa.

Riskejä Hypo näkee myös kotimaan politiikassa, eli siinä, jos kuntavaalit aiheuttavat turbulenssia hallituspaikoissa, tai mikäli aluepolitiikalla jyrätään kasvun idut.

Nyt kaivattaisiin jotain Nokian kaltaista

Helpotusta vaisuun kasvuun voisi Brotheruksen mukaan löytyä uusista teknologioista, esimerkiksi digitalisaatiosta tai robotisaatiosta, mutta pelkkä taito ei riitä isossa maailmassa.

– Osansa on myös tuurilla, jotta globaalissa taloudessa löytää kasvun hedelmän, josta saa vipuvoimaa vuosiksi. Sellaisen Suomi sai aikanaan Nokiasta. Nyt kaivattaisiin jotain vähän samankaltaista, Brotherus sanoo.

Brotheruksen mukaan Suomi ei ole pärjännyt vuoden 2009 finanssikriisin jälkeen erityisen hyvin monimutkaisissa toimialoissa ja teknologioissa. Työperäisessä maahanmuutossakaan ei ole onnistuttu toivotusti.

Brotheruksen mukaan "uuden Nokian" etsinnässä tarvitaan investointeja tuotekehitykseen ja työväkeen.

– Nyt kun EU:n (korona)tukipaketin miljardit etsivät kohteita, Suomella olisi oiva paikka suunnata rahat teknologioihin ja toimialoihin, jotka luovat jotain uutta eivätkä vain säilytä vanhaa.

Työllisyys kohenee kesällä, asuntojen hintarailo syvenee

Vienti ei Hypon ennusteessa elvy koronakriisiä edeltäneelle ajalle tänä tai ensi vuonna ja julkinen, valtion ja kuntien velka kasvaa. Kansan kuluttaessa lisää työtä syntyy tarjolle jo kesäksi, mutta ei dramaattisissa määrin.

Asuntokauppaan koronakriisi ei Hypon mukaan tee yllätyskäänteitä, vaan tuttu railo jatkaa syvenemistään: etenkin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa asuntojen hinnat nousevat, pienillä paikkakunnilla hiipuvat.

– Jos rokotukset onnistuvat säällisessä aikataulussa ja rokote toimii yhtä hyvin kuin ennakkotiedot kertovat, näemme asuntomarkkinoilla saman polarisaation jatkuminen vuonna 2021, Brotherus toteaa.

Asuntovelallisten iloksi euribor-korot pysyvät Hypon mukaan matalalla vielä pitkään, vuosia. Väestön ikääntyminen ja keskuspankkien rahapolitiikka tukevat Hypon mukaan korkojen matalalentoa. Lainojen matala korkotaso voi kuitenkin nostaa asuntojen hintoja, Hypo huomauttaa.

Juhana Brotherus, Hypo-pankin pääekonomisti.  Suomen Hypoteekkiyhdistys. Ikkunalaudalla pankin toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan (1869-1881) J.V. Snellmanin rintakuva.
– Kotitaloudet näkevät väliaikaista kriisiä pidemmälle asuntokaupassa. Jo vuoden 2020 puolella hinnat olivat nousussa etenkin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.Esa Fills / Yle

Miten muilla?

Hypo joutui viilaamaan ennustettaan ennen julkaisua Yhdysvaltojen osalta loppiaisen jälkeen, kun mielenosoittajat tunkeutuivat liittovaltion pääkaupungissa Washingtonissa kongressitaloon keskeyttäen presidentin vallanvaihdon.

Talouden toiveet tulevasta kuitenkin kohenivat, kun senaatin kokoonpano ja Joe Bidenin vaalivoitto saivat sinettinsä. Hypon mukaan Trumpin kannattajien ryntääminen kongressitaloon ei leikkaa kasvunäkymiä, kunhan Bidenin hallinto saa työnsä käyntiin.

Saavutettu värisuora toimi positiivisena signaalina markkinoille ja odotukset talouden lisäelvytyksestä kohosivat. Pörssit ja Yhdysvaltojen pitkä korko nousivat, vaikka uudenlainen poliittinen riski muuttui samalla näkyväksi.

Hypon mukaan toiveissa on, että vaalien ympärillä käyty jännitysnäytelmä ja markkinahermoilu kääntyy kohti vakautta koronaviruksen väistyessä vuoden kuluessa.

Päivitetyssäkin ennusteessa talous kasvaa vuonna 2021 maailmalla, myös Yhdysvalloissa. Huomattavinta kasvu on kuitenkin Kiinassa, jonka on myös arvioitu nousevan lähitulevaisuudessa maailman suurimmaksi taloudeksi. Länsimaissa kasvua jarruttaa matala syntyvyys ja väestön ikääntyminen.

Saman suuntaisia ennusteita

Rokotteen antamaa piristysruisketta ennakoi vuodenvaihteen alla myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla omassa ennusteessaan.

Etla arvioi vuoden 2021 merkitsevän rokotteiden ansiosta koronakriisin loppumista ja Suomen talouden heräämistä.

Myös valtiovarainministeriö ennakoi joulukuun puolivälissä julkaisemassaan talouskatsauksessa, että keväällä Suomen talous lähtisi varovaiseen kasvuun.

Korjaus 10.15: Korjattu grafiikan otsikkoon työllisyysaste työttömyysasteeksi.

Lue lisää:

Etla: Suomen talous herää kesään mennessä – koronarokote ratkaisevin tekijä

Ekonomistit katsoivat vuotta 2021 kristallipalloistaan: Rokotusten onnistuminen ratkaisee, onko talouden suunta ylös vai alas

Lue seuraavaksi