Hyppää sisältöön

YTHS vastaa nyt ammattikorkeakoulujen opiskelijaterveydenhuollosta – Polamkin opiskelijaedustaja: "Palveluista ei ole paljon tiedotettu"

Suun terveydenhuolto palvelee nyt vain Hervannassa, muut palvelut löytyvät YTHS:n Kalevantien toimipisteestä.

Juho Ahvenniemi, Janette Kyllönen ja Alina Katajisto ovat enimmäkseen tyytyväisiä siihen, miten opiskelijoita on tiedotettu terveydenhuollon uudistuksesta. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Vuoden vaihtuessa ammattikorkeakoulujen opiskelijaterveydenhuollon palvelujen tuottajana aloitti koko maassa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS).

Aiemmin amk-opiskelijaterveydenhuollosta vastasivat kunnalliset terveydenhuolto-organisaatiot ja YTHS tuotti ainoastaan yliopistojen opiskelijaterveydenhuoltoa.

Näin ollen Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) ja Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) opiskelijat ovat nyt asiakassuhteessa YTHS:n terveydenhuoltopalvelujen kanssa.

Tiedot hoitosuhteesta eivät siirry Tampereen kaupungilta YTHS:lle, vaan opiskelijoiden pitää hakeutua oma-aloitteisesti uuden palveluntarjoajan terveydenhuollon pariin.

TAMK-opiskelijat Juho Ahvenniemi ja Janette Kyllönen pitävät muutoksesta annettua etukäteistiedotusta riittävänä.

– Monesta tuutista on tullut tietoa asiasta. Yksilön vastuulla on ollut se, paljonko tietoon on sitten perehtynyt. Valmiudet, kehotukset ja muistutukset on tarjottu kuitenkin monesta suunnasta, Kyllönen kiteyttää.

Kumpikin kaksikosta on käyttänyt opiskelijaterveydenhuoltoa muutamaan otteeseen opiskeluvuosiensa aikana.

Tampereen ammattikorkeakoulussa rakennusalaa opiskeleva Juho Ahvenniemi ja liiketaloutta opiskeleva Janette Kyllönen alleviivaavat myös opiskelijoiden vastuuta muutoksen tuomien uudistusten selvittämisessä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Paranee toimivuus palveluntarjoajan vaihtumisella tai ei, Ahvenniemi ja Kyllönen ovat enimmäkseen tyytyväisiä aiemmin Tampereen kaupungilta saamaansa opiskelijaterveydenhuoltoon.

– Sain lääkäriajan jopa niin nopeasti, että aamulla soittaen pääsin vielä samana päivänä. Olen kuullut kuitenkin muilta, että välillä sinne on ollut vaikea päästä, Ahvenniemi kuvailee.

– Olen päässyt vastaanotolle ripeästi, mutta välillä on pitänyt myös turvautua muihin palveluihin, Kyllönen vahvistaa.

Myös Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Alina Katajiston omien kokemusten ja opiskelijatovereidensa palautteiden perusteella Polamk:n terveydenhuoltopalvelut ovat toimineet ilman selkeitä kehityskohteita Tampereen kaupungin tuottamina.

Palvelusisältö osaltaan epäselvä

Ahvenniemen ja Kyllösen tavoin Katajisto on tyytyväinen tiedottamiseen, jolla uudistuksesta on opiskelijoille viestitty.

Täysin onnistuneena Katajisto ei kuitenkaan YTHS:n tiedonvälitystä Polamkin suuntaan pidä.

– YTHS:n tarjoamista palveluista ei ole paljon tiedotettu. He lähettivät siitä opiskelijakunnalle yhden diaesityksen joulukuun alussa, jonka jaoimme luokille. Se on ainoa tapa, jolla palveluista on kerrottu ja mielestäni siinä on tietoa melko vähän.

Poliisiammattikorkeakoulussa opiskeleva ja opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana toimiva Alina Katajisto toivoo Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöltä tarkempaa viestintää palveluista, jotka kuuluvat heidän tuottamaansa opiskelijaterveydenhuoltoon. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tampereen seudun sisältävän YTHS Keskisen aluejohtaja Anna Arola-Järvi vastaa YTHS:n tarjoavan opiskelijaterveydenhuollossaan pitkälti samat perusterveydenhuollon palvelut kuin kunnalliset terveyskeskukset.

– Meillä on suu-, yleisterveydenhuolto ja mielenterveyspalvelut. Yritämme järjestää niitä ilman turhia raja-aitoja. Esimerkiksi yleisterveydenhuolto ja mielenterveys ovat usein toisiinsa liittyviä, joten ne palvelevat samassa toimipisteessä.

Arola-Järvi näkee järkeväksi jatkaa opiskelijoille suunnattua aktiivista tiedotustyötä ainakin kevääseen asti. Tämän jälkeen viestiminen jatkuu taas syksyllä ensimmäisen vuosikurssinsa aloittavien opiskelijoiden kanssa.

Työterveyshuollon tavoin YTHS:n vastuulla ovat myös koko opiskelijayhteisön työympäristön olosuhteet, terveyden ja jaksamisen näkökulmasta.

– Sitä palvelua yksittäinen opiskelija ei välttämättä arjessaan näe, mutta teemme sitä koko ajan taustalla, yhdessä korkeakoulujen kanssa. Näitä asioita voivat olla esimerkiksi sisäilmaongelmat tai kiusaaminen, Arola-Järvi alleviivaa.

Maksettava itsenäisesti

Lukukaudella 2021 opiskelijoiden maksama osuus Kelalle on 35,80 euroa. Loppusumman opiskelijaa kohden 155 euron suuruisesta terveydenhoitomaksusta kustantaa valtio.

Polamkin opiskelijakunta muistutteli loppuvuoden mittaan kanssaopiskelijoita ahkerasti terveydenhoitomaksun suorittamisesta Kelalle. Soraäänet pakollisesta maksusta ovat olleet harvassa.

– Muutamilta on tullut ihmetystä, että pitääkö tämä maksaa, jos ei halua käyttää kyseisiä palveluita. YTHS on kuitenkin tiedottanut selkeästi, että maksulla rahoitetaan yleisestikin koko opiskelijaterveydenhuoltoa, Katajisto toteaa.

Arola-Järvi muistuttaa, että YTHS:n ja opiskelijoiden välillä ei suoraa rahaliikennettä tapahdu. Maksu siirtyy opiskelijoiden ja Kelan kesken ja YTHS saa kokonaisrahoituksensa Kelalta.

– Joillakin opiskelijoilla on ollut siinä epäselvyyttä, mutta meille heidän ei tarvitse maksaa mitään. Kelalle maksamisen lisäksi toinen näkökulmastamme vaadittava asia on se, että opiskelija on ilmoittautunut läsnäolevaksi ammattikorkeakoulussaan.

Lisää henkilöstöresursseja

Suurimmaksi opiskelijaterveydenhuollon kehityskohteeksi Polamkin opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Alina Katajisto näkee mielenterveyspalvelut, jonka jonot ovat kasvaneet toisinaan kohtuuttoman pitkiksi.

– Käsittääkseni YTHS on palkannut lisää uusia ihmisiä, jotta asiakkaat pääsevät nopeammin tarvitsemansa avun piiriin. Palvelupisteitä olisi hyvä olla myös lisää, jokaisen lähettyville.

Myös TAMK:n opiskelija Janette Kyllönen kertoi havainneensa jono-ongelman erityisesti opiskelijoiden mielenterveyspalveluissa.

Tampereen YTHS:n vastaava psykologi Hannu Soronen kertoi uudenvuodenaattona Yle Tampereen haastattelussa, että Tampereelle palkattiin kuusi uutta psykologia. Viime syksynä mielenterveyspalvelujen jono venähti pahimmillaan Sorosen mukaan noin kahden kuukauden pituiseksi.

Yhteensä Tampereen YTHS:llä aloitti noin 50 uutta työntekijää. He aloittivat työskentelyn heti kuluvan vuoden ensimmäisenä arkipäivänä, 4. tammikuuta.

– Koko maassa aloitti noin 400 uutta työntekijää. Heillä on menossa nyt intensiivinen perehdytys, Arola-Järvi taustoittaa.

Nyt suuterveydenhuollon palveluja tarvitsevia tamperelaisia korkeakouluopiskelijoita palvellaan ainoastaan Hervannassa, YTHS:n Konetalon toimipisteessä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Työvoiman runsas kasvu ei kasvata YTHS:n Tampereen toimipaikkojen määrää, mutta muutoksia niiden työnjakoon on Arola-Järven mukaan tehty.

– Toimimme edelleen Kalevantiellä ja Hervannan Konetalossa. Kaikki suun terveydenhuollon palvelut ovat nyt Hervannassa ja muut palvelut Kalevantiellä. Nykyään Hervannassa ei tarjota muita palveluja kuin hammaslääkäriä ja Kalevantien kohdalla sama pätee toisinpäin.

Juttua muokattu 8.1. klo 9.28: ensin kirjoitetusta poiketen opiskelijat maksavat terveydenhuoltomaksun Kelalle, jolta taas YTHS saa kokonaisrahoituksensa.

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto on nyt yhden maksun takana: moni asia muuttuu, tässä lyhyet vastaukset askarruttaviin kysymyksiin

AMK-opiskelijoiden terveydenhuoltoon tulee iso muutos – vaatii aktiivisuutta opiskelijoilta

Mitä mieltä olet opiskelijaterveydenhuollon toimivuudesta? Aiheesta voi keskustella 9.1. kello 23 asti.