1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jääkiekko

Mikkelissä iloitaan omien kasvattien otteista MM-jäällä: "Eväät riittävät miesten maajoukkueeseen saakka", sanoo pitkäaikainen valmennuspäällikkö

Mikkelin Jukureiden Mikko Kokkonen valittiin Suomen MM-joukkueen kolmen parhaan pelaajan joukkoon Anton Lundellin ja Ville Heinolan kanssa.

jääkiekko
Ville Suovalkama toimii Jääkiekkoliiton aluevalmentajana.
Ville Suovalkama työskentelee Jääkiekkoliton aluevalmentajana Etelä-Savon ja Keski-Suomen alueella.Petri Vironen / Yle

Alle 20-vuotiaiden nuorten jääkiekon MM-kisoja on seurattu Suomessa tarkasti. Erityisen tarkasti vastaanottimia on katsottu Mikkelissä, mistä kaksi pelaaja selvitti tiensä kisakoneeseen.

Mikko Kokkosen ohella Henri Nikkanen on esiintynyt kisoissa edukseen ja vakiinnuttanut paikkansa muun muassa kakkosylivoiman sentterinä.

– Kyllähän se mieltä lämmittää kun on kavereiden kehitystä aivan lapsesta saakka seurannut. Nyt he kamppailevat tasapäisesti ikäluokkansa maailman parhaiden kanssa, Juniori-Jukureiden valmennuspäällikkönä 15 vuotta toiminut Ville Suovalkama kertoo.

Suovalkama siirtyi vuoden alusta Jääkiekkoliiton aluevalmentajaksi Jyväskylän, Mikkelin ja Savonlinnan alueelle.

Kokkonen ja Nikkanen edustavat Jukureissa ikäluokkaa, josta peräti neljä pelaaja oli ehdolla MM-joukkueeseen. Jukureiden maalivahti Eetu Randelin ja KalPan liigajoukkueessa nykyisin pelaava Leevi Aaltonen putosivat kisakoneesta viimeisten joukossa. Samaan ryhmään kuuluu myös vuoden 2002 puolella syntynyt Veikka Hahl.

Lahjakkaita urheilijoita yhdistää saman juniorijoukkueen lisäksi myös sama asuinalue Rantakylä, 5 000 asukkaan taajama viiden kilometrin päässä Mikkelin torilta. Nikkasta lukuunottamatta pojat ovat pelanneet yhdessä pienistä nassikoista saakka.

– Minulta on usein kysytty, että miten on mahdollista tulla näin monta huippunuorta pieneltä alueelta. Ei ole yhtä oikeaa vastausta, mutta varmasti yhteinen monipuolinen joukkuepelitausta, vanhempien vankka tuki ja jääkiekon parantuneet olosuhteet ovat ainakin taustalla, Suovalkama arvioi.

Suomi hävisi tiistain varhaisaamun välierässä USA:lle armottoman taistelun jälkeen 4-3 ja pelaa keskiviikkona aamuyöstä pronssiottelussa Venäjää vastaan. Suovalkama uskoo Suomen pronssiin.

– Peli on näyttänyt todella hyvin ja peli kehittynyt turnauksen edetessä. Tämä on monille se viimeinen mahdollisuus saavuttaa MM-mitali, Ville Suovalkama sanoo.

MM-rupeaman jälkeen Kokkonen ja Nikkanen jatkavat kauttaan Jukureiden liigajoukkueessa. Heidät on myös varattu NHL:ään.

– Jos koko viisikkoa ajattelee, jokaisella on mahdollisuudet nousta vähintään miesten a-maajoukkuetasolla.

Lue seuraavaksi