Hyppää sisältöön

Pakkaset ovat mahdollistaneet ulkokenttien jäädytystyöt Hämeessä

Hämeenlinnassa on kaupungin ylläpitämistä kentistä torin tekojään lisäksi luistelukunnossa vasta Käikälän kenttä.

Traktorin perään kiinnitettävään vesisäiliöön mahtuu tuhat litraa vettä. Säiliön perässä oleva rätti levittää veden tasaisesti. Kuva: Dani Branthin / Yle

Pakkasen puolelle viilentynyt sää on mahdollistanut ulkokenttien jäädytystyöt Hämeessä. Piakkoin luistelemaan pääsee useammilla kentillä pitäjissä sekä kantakaupungin alueella.

Hämeenlinnan kaupungin yhdyskuntarakentaja Sauli Brand sanoo, että 5–10 pakkasastetta on otollisin lämpötila jäädyttämiselle. Liian kovalla pakkasella jälki ei ole yhtä hyvää.

Sauli Brand jäädytti tiistaina Töpinän kenttää Hämeenlinnassa. Kuva: Dani Branthin / Yle

Aivan millaisista lähtökohdista tahansa ei kenttää voi lähteä jäädyttämään. Viime päivien lumisateet toivat Brandin mukaan haasteita. Ennen jäädytystä ylimääräinen lumi piti tampata tai poistaa. Liian suuri määrä lunta maassa aiheuttaa sen, ettei vesi jäädy kentän pintaan kunnolla, vaan menee ainoastaan lumikerroksen läpi.

Brand uskoo, että viime vuoden lämmin talvi ja korona saavat ihmiset innostumaan luistelusta.

– Viime vuonnakin Ojoisilla, vaikka kenttä oli vain muutaman päivän auki, oli se ihan täynnä.

Joka vuosi kuitenkin harmia aiheuttaa kentillä tapahtuva ilkivalta. Brandin mukaan autoilla saatetaan ajaa rinkiä juuri jäädytetyllä kentällä tai muuten aiheuttaa yleisellä häiriökäyttäytymisellä muille kentän käyttäjille pahaa mieltä.

Lunta ei saa olla liikaa, jotta jään pinnasta tulee kestävä. Kuva: Dani Branthin / Yle

– Paras kiitos on kuitenkin esimerkiksi korttelikiekkoilijoilta ja kentällä treenaajilta, jotka tulevat sanomaan, että kiitos, kun oli hyvä jää, Brand sanoo.

Brand toivoo ihmisiltä malttia, sillä ulkojääkentät ovat vasta työn alla.