1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hengellisten yhdistysten rahankeräys

Syyttäjä valittaa hovioikeuteen kristillisen yhdistyksen rahankeräysjutussa

Yhdistyksen yli puolitoista vuotta takavarikossa olleet 2,5 miljoonan euron varat vapautetaan, kun oikeuskäsittely on ohi.

Tutkinnan kohteena oli toistakymmentä Marttyyrikirkon ystävät -yhdistyksen jäsentä, mutta syyte nostettiin vain kahta vastaan. Kuva: Mostphotos

Pohjanmaan kihlakunnansyyttäjä valittaa hovioikeuteen kokkolalaisen kristillisen yhdistyksen rahankeräysjutussa.

Pohjanmaan käräjäoikeus hylkäsi Marttyyrikirkon ystävät -yhdistystä ja kahta sen edustajaa vastaan nostetut syytteet rahankeräysrikoksesta joulukuussa.

Syyttäjän mukaan yhdistys keräsi 2,5 miljoonan euron varat ilman vaadittavaa rahankeräyslupaa. Lahjoituksia oli pyydetty yli 5 000 ihmiseltä kirjeitse. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei yhdistys tarvinnut toimintaansa rahankeräyslupaa, koska kohteena ei ollut määrittelemätön yleisö.

Kihlakunnansyyttäjä Kosti Kurvinen perustelee valitustaan sillä, että käräjäoikeuden hylkäävä tuomio sekä perustelut rahankeräysluvan tarpeellisuudesta, teon tahallisuuden puutteesta ja luvan puuttumisesta ovat virheellisiä.

Hovioikeudessa valituksen käsittely kestänee kuukausia.

Kokkolalaisyhdistys tukee vainottuja kristittyjä eri puolilla maailmaa. Yhdistyksen ja sen kokkolalaisen perustajan omaisuutta on ollut takavarikossa yli puolitoista vuotta.

Yhdistys on kertonut jatkavansa toimintaa, kun oikeuskäsittely on ohi.

Lue myös:

Kristillinen yhdistys ei syyllistynyt rahankeräysrikokseen: uutiskirje tilaajille ei vaatinut keräyslupaa

Kristillinen yhdistys oikeuteen – kahta henkilöä epäillään rahankeräysrikoksesta

Kristillisen yhdistyksen varat pysyvät takavarikossa – rahankeräysrikoksesta epäilty yhdistys on huolissaan toiminnastaan

Kristillistä yhdistystä epäillään rahankeräysrikoksesta – käräjäoikeus jäädytti varoja yli 2,5 miljoonan euron arvosta