1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Modernan koronarokotteelle myyntilupa Euroopassa – rokotetta voidaan saada Suomeen jo lähiviikkoina

THL arvioi, että Modernaa saadaan Suomeen vain vähän. Rokotteiden saatavuus on rokottamisen pullonkaula.

rokotteet
Henkilö saa rokotteen.
Newyorkilainen pelastaja sai Modernan koronavirusrokotteen 23. joulukuuta. Samaa Modernan koronarokotetta voidaan saada Suomeen jo muutamien viikkojen sisällä.Michael M. Santiago / AFP

Euroopan komissio on antanut myyntiluvan yhdysvaltaisen lääkeyhtiön Modernan koronarokotteelle. Euroopan lääkevirasto EMA suositteli aiemmin tänään myyntiluvan myöntämistä.

– Modernan koronarokotetta voidaan saada Suomeen jo muutamien viikkojen sisällä, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio.

Rokotemäärät lienevät kuitenkin ainakin alkuun vähäisiä.

– Puhutaan tuhansista annoksista eikä kymmenistä tuhansista annoksista viikoittain. Se ei tässä vaiheessa rokotetahtia juurikaan nopeuta, Kontio sanoo.

Kontion mukaan Modernan rokotetta on tulossa Suomeen kaiken kaikkiaan noin miljoona annosta.

Modernan rokote säilyy tavallisessa jääkaapissa kuukauden

Oleellisin ero Suomessa nyt käytettävän Pfizer-Biontechin ja Modernan rokotteiden välillä on säilyvyys.

Modernan rokotetta voi varastoida 20 miinusasteessa, ja jakelupisteissä sitä voi säilyttää kuukauden tavallisessa jääkaapissa. Pfizer-Biontechin rokote vaatii varastoissa 70 miinusasteen lämpötilan, ja sen kuljettamiseen on jouduttu kehittämään erityisiä säilytysastioita.

Paremman säilyvyyden vuoksi Modernan rokotteen jakelu on sujuvampaa, koska rokoteannokset voidaan kuljettaa annettavaksi esimerkiksi hoivakodissa.

Molempien rokotteiden antama suoja on erittäin hyvä. Kahden annoksen jälkeen ne antavat 95 prosentin suojan tartuntaa vastaan.

Seuraavaksi odotetaan myyntilupaa AstraZenecan rokotteelle

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet pitää EMA:n puoltavaa päätöstä tervetulleena, koska se voi parantaa rokotteiden saatavuutta myös Suomessa.

– On erittäin toivottavaa, että EU saisi muitakin rokotteita hyväksyttyä kuin Pfizer-Biontechin ja nyt Modernan, jotta rokotevalikoima olisi laajempi. Suomen osalta pullonkaula on saatavuus, joka tässä vaiheessa on valitettavan niukkaa.

Jos rokotteita saadaan lisää, rokotustahtia voidaan Rämeen mukaan kiristää.

– Rokottaminen kyllä hoituu Suomessa, kun rokotteita saadaan tarpeeksi.

Rokoteasiantuntijat odottavat jo malttamattomana uusia myyntilupia. Seuraavaksi toiveet kohdistuvat AstraZenecan rokotteeseen, jonka käyttö aloitettiin maanantaina Britanniassa. Tämä rokote säilyy jääkaappilämpötilassa, ja on kilpailijoidensa tuotteita huomattavasti halvempi.

AstraZenecan rokotteen myyntiluvalle EU:n alueella ei ole vielä käsittelypäivämäärää.

Koronarokotteita on saatu Suomeen paljon vähemmän kuin toivottiin

Julkisuudessa on jo ihmetelty rokotusten käynnistymisen verkkautta Suomessa. Pfizer-Biontech ei ole THL:n Mia Kontion mukaan pystynyt toimittamaan läheskään niin suuria määriä kuin lupasi.

Alun perin Suomi odotti, että joulun alla maahan saataisiin 100 000–300 000 rokoteannosta. Vain 10 000 tuli.

THL:n Kontio arvioi eilen, että koko kansan rokottaminen voi mennä loppuvuoteen.

Kontio kertoo myös, että rokoterekisterin tietojen siirtymisessä on viivettä. Rekisterin mukaan Suomessa on annettu nyt noin 8 000 annosta, mutta Kontio uskoo todellisen määrän olevan yli 10 000.

– Rokoterekisterissä näkyvät tiedot ovat aika rankka aliarvio siitä, mitä oikeasti on annettu.

Rokotetutkimuskeskuksen Rämet puolestaan selittää rokottamisen hitautta sillä, että tässä vaiheessa tärkein rokotettavien ryhmä on hoivapaikkojen henkilöstö ja asukkaat.

– Vielä ei päästä massarokottamiseen, vaan sitä tehdään käsityönä yksitellen, Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Lue 15 kysymystä ja vastausta rokotuksista: Miksi rokottaminen etenee Suomessa hitaammin kuin Britanniassa? Voinko ostaa rokotteen?

STM ja THL: Koko kansan rokottaminen voi mennä loppuvuoteen, koronarokotukset ovat kuntien vastuulla

Koronarokotteita tuli Eurooppaan ja Suomeen joulun alla vain murto-osa odotetusta – STM:n Varhila myöntää: Pakko todeta, että vauhti on hidas

Lue seuraavaksi