Hyppää sisältöön

Isot työtuolit ja -pöydät eivät kiinnosta enää etätyöntekijöitä – nämä 4 trendiä näkyvät kotikonttoreiden kalustehankinnoissa tänä vuonna

Työn ja vapaa-ajan erottamisen vaikeus näkyy myös kalusteostoksilla.

Ikean aluejohtaja Unna Kemppainen järjestelee työtuoleja Kuopion myymälässä. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kotien kalustaminen etätyön tarpeisiin jatkuu edelleen. Moni koti muuntui viime vuoden aikana työtilaksi, kun yli miljoona suomalaista siirtyi tekemään työtään etänä.

Ensihätään erilaisia kalusteita, varsinkin työpöytiä ja -tuoleja, hankittiin sitä mitä löytyi. Vuoden mittaan ostopäätöksiä tehtiin kuitenkin harkitummin. Samalla kalusteiden koko pieneni ja ergonomian merkitys kasvoi.

Kysyime Ikeasta, Iskusta ja Suomen satulatuolikeskuksesta minkälaiset trendit näkyvät etätyökalusteissa tänä vuonna.

1. Työvälineet on saatava piiloon, jotta vapaa-aika voi alkaa

Kaikkein eniten ostoksilla käydessä puhutaan työn ja vapaa-ajan erottamisesta arjessa. Siihen haetaan ratkaisuja myös kalusteista. Poissa silmistä, poissa mielestä -sanonnan mukaan vapaa-aika alkaa vasta sitten, kun läppäri ei ole enää näkyvillä.

Tästä syystä erilaiset pienet ja näppärät säilytysratkaisut kiinnostavat kuluttajia paljon. Esimerkkinä pyörillä liikkuva laatikosto, jonne voi laittaa läppärin, työpuhelimen, laturit ja muistiinpanovälineet työpäivän jälkeen.

Myynnissä on jopa kaappeja, joiden ovet avaamalla saa näkyviin minitoimiston. Iso kaappi vie paljon tilaa, mutta piilottaa työn helposti näkyvistä. Ikean, Iskun ja Suomen satulatuolikeskuksen valikoimissa niitä ei vielä ole.

2. Työpisteellä on oltava myös muuta käyttöä

Varsinkin pienissä asunnoissa työpöytä voi muuntua ruokapöydäksi, lisätasoksi tai jopa yöpöydäksi päivän aherruksen jälkeen. Myös työtuoli voi palvella muussa käytössä.

Esimerkiksi säädettävä työpöytä on arvokas hankinta, jota halutaan hyödyntää monipuolisesti. Eniten tähän ajatteluun vaikuttaa kuitenkin asunnon koko. Yksiöön mahtuu yleensä vain yksi pöytä.

3. Ergonomiaan kiinnitetään yhä enemmän huomiota

Työergonomiaan kiinnitetään edelleen huomiota ja myös yritykset ovat tukeneet työntekijöiden hankintoja. Todennäköisesti ergonomiaa tukevia kalusteita ja muita ratkaisuja hankitaan vielä lisää tämän vuoden aikana.

Pienet säädettävät työpöydät ovat edelleen suosittuja. Mutta pöytien koko pienenee entisestään. Moni haluaa vaihtaa pöydän paikkaa työpäivän aikana. Talvella se nostetaan ikkunan äärelle ja kesällä ulos.

Työpöydäksi saattaa riittää myös taso, jonka päälle mahtuu tabletti tai läppäri. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Satulatuolit, aktiivituolit ja toimistopallot jatkavat listan kärjessä. Seisten työtätekevät haluavat jalkojen alle seisontamaton.

Ergonomiaa tukevat myös järkevät säilytysratkaisut ja sopiva valaistus.

4. Näkyvillä olevan työpisteen on näytettävä hyvältä

Kiinteä työpiste jää monella todennäköisesti pysyväksi ratkaisuksi. Arvio on, että noin puolet reilusta miljoonasta koronan takia etäilevästä työntekijästä jatkaa etätöissä vielä epidemian laannuttua.

Kodista ei välttämättä löydy erillistä työhuonetta, joten työtila on näkyvillä koko ajan. Kalusteiden halutaankin sulautuvan muuhun kodin sisustukseen niin materiaalin kuin värimaailman suhteen.

Toisaalta toimistotyyli on jo hivuttautunut koteihin, joten sen vahvistuminen ei välttämättä häiritse. Vastaavasti toimistoja sisustetaan hyvin kodinomaisiksi tällä hetkellä.

Toimistojen pitää houkutella etätyöläisiä käymään paikalla

Kun paluu toimistolle koittaa, edessä saattaa olla entistä pienempi ja kodikkaampi yhteinen työtila. Yhteisten työtilojen määrä tullee lisääntymään entisestään.

Koronaepidemian jälkeen työkavereiden tapaaminen on luksusta, mutta siitä huolimatta etätöissä jatkavia työntekijöitä pitänee houkutella käymään työpaikalla. Sisustamisessa halutaankin tavoitella tietynlaista luovuuden ilmapiiriä. Kalusteet ovat pehmeitä ja väripilkut piristävät päivää.

– Muuten värimaailma on hyvin kulttuurisidonnaista, kalusteita työkseen suunnitteleva Ari Kanerva kertoo.

Pohjoismaissa murretut ja hillityt värit, kuten savenharmaa ja terracotta, ovat olleet vallalla jo pidempään. Myös pyöreä muotokieli on ollut pinnalla jo usean vuoden ajan. Kulmikkuus palaa takaisin kalusteisiin hiljalleen.

– Siihen jäätiin viime vuoden helmikuussa Tukholman huonekalumessuilla, Kanerva kertoo.

Turkulainen Ari Kanerva valittiin vuoden kalustesuunnittelijaksi vuonna 2019. Kuva: Ari Kanerva

Vajaa vuosi sitten etätyöpisteitä rakennettiin kirjojen ja silityslautojen avulla

Kaikki eivät lähteneet suinkaan heti kaupoille, kun etätyösuositus tuli voimaan viime vuoden maaliskuussa. Suositus tuntui ehkä väliaikaiselta ratkaisulta.

Tuolloin Ylelle lähetetyistä kuvista näkyvät tee se itse -ratkaisut. Työpisteitä tuunattiin paremmaksi muun muassa kirjojen avulla. Kotoisen hälinan keskellä etsittiin myös omaa rauhaa. Joku löysi oman sopen autotallista tai saunasta.

Miten etätöiden tekeminen on sujunut sinulta? Oletko tehnyt hankintoja vai jatkanut töiden tekemistä keittiönpöydän ääressä? Voit keskustella aiheesta. 9.1. klo 23:een saakka.

Lue lisää: