Pellossa ja Savukoskella kevätlukukausi alkoi uusissa koulutiloissa

Pellossa kustannuksia saatiin alennettua roimasti vähentämällä monitoimitalon neliöiden määrää, joita on nyt rakennuksessa noin 4000.

Pellossa ja Savukoskella koulutie on alkanut uusissa tiloissa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Pellon kunnassa kevätlukukausi on torstaina alkanut vasta valmistuneessa Meän opinahjossa. Kunnanjohtaja Eero Ylitalon mukaanuusi koulu on otettu vastaan innokkaalla mielellä.

Vuoden 2020 lopulla valmistuneessa uudessa monitoimitalossa toimii varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio. Ylitalo kertoo, että hanke maksoi 8 miljoonaa euroa ja kyseessä on Pellon 153-vuotisen historian toiseksi suurin investointi. Aikataulusta myöhästyttiin hieman, sillä alkujaan koulun oli määrä valmistua syyslomien tienoilla. Urakkamuoto osoittautui kunnanjohtajan mukaan hyväksi valinnaksi ja yllätyksiä on tullut rakentamisen aikana hyvin maltillisesti.

– Aluksi hanke käynnistyi perinteiseen tapaan ja puhuttiin jopa 15 miljoonasta, kunnes tulokulmaa muutettiin ja mietittiin sitä, mikä on tarve. Hanke toteutettiinkin kokonaisvastuu-urakkana ja annoimme vain budjetin, jolla hanke voidaan toteuttaa, Ylitalo kertoo.

Kustannuksia saatiin alennettua roimasti vähentämällä monitoimitalon neliöiden määrää, joita on nyt rakennuksessa noin 4000.

– Uusi opetussuunnitelma mahdollistaa sen, että tilojen hyödyntäminen on tehokkaampaa ja kaikkia koulun tiloja hyödynnetään opettamisessa, Ylitalo kertoo.

Uusi monitoimitalo on kirvoittanut runsaasti vierailupyyntöjä eri kunnista Lapissa, joissa monissa on suunnitteilla vastaavia koulurakennusprojekteja.

Uusi monitoimitalo sijaitsee vanhan koulurakennuksen vieressä pallokentällä. Vanha koulu ei ole ainakaan lähivuosina poistumassa, sillä suunnitelmissa on hyödyntää vanhoja tiloja muun muassa koulutustarpeisiin lähivuosien aikana. Myös korona huomioon ottaen on Ylitalon mukaan hyvä, että vanhakin koulurakennus on käytössä, jotta oppilasryhmiä voidaan tarvittaessa pilkkoa entistä pienemmiksi.

Avajaisjuhlia Meän opinahjossa ei aivan heti päästä viettämään, vallitsevasta koronatilanteesta johtuen.

– Elokuussa Pelloon on suunnitteilla maaseutunäyttely, jonka yhteydessä avajaisia voisi juhlia, jos koronatilanne jo tuolloin sallii, Ylitalo summaa.

Savukoskella budjetti kasvoi alkuperäisestä

Myös Savukoskella koulutie on alkanut uusissa tiloissa. Uusi koulu on kooltaan 1400 neliömetriä ja samoissa tiloissa toimii peruskoulun lisäksi myös Savukosken lukio. Koululaisia ja lukiolaisia on uudessa koulussa yhteensä noin sata.

– Erityishuomiona voidaan mainita, että lukiossa aloitti neljä Venäjältä tullutta tutkinto-opiskelijaa syksyllä, Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari kertoo.

Uuteen kouluun tehtiin vastaanottotarkastus viime vuoden puolella. Alkujaan budjetin oli määrä olla 4,2 miljoonaa euroa, mutta se venyi 4,4 miljoonaan euroon, johtuen muun muassa tilatuista lisätöistä.

Koulun avajaisia tullaan kunnanjohtajan mukaan juhlimaan tulevaisuudessa, kunhan koronatilanne helpottaa.