Hyppää sisältöön

Pohjalaistehtaalla kehitellään jääkiekkomailaa, joka haastaisi maailmalla tunnetut merkit – kohti unelmaa mennään maila kerrallaan

Pedersöreläinen komposiittimailavalmistaja Falk Oy kaavailee tuotannon aloittamista parin vuoden sisällä.

mies seisoo ja pitää käsissään kompositista tehtyä jääkiekkomailaa
Pedersöressä Pohjanmaalla Falk Oy kehittelee jääkiekkoilijoille komposiittimailaa. Kehitystyö on hidasta, kertoo toimitusjohtaja Filip Lund.

Seinää vasten nojaa kymmeniä mustia jääkiekkomailoja, joihin on valkoiselle kirjotettu Falk. Mailarivistö on osa pohjalaisen, Pedersöressä toimivan yrityksen tulevaisuutta.

– Olemme koepaistaneet lähes sata mailaa ja alamme olla melko lähellä lopullista tuotetta, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Filip Lund mailariviä katsellessaan.

Pari vuotta sitten kaverukset Filip Lund ja Andreas Kjelmann pohtivat, miten voisivat jatkaa toimintaa jääkiekon parissa, kun aktiivinen pelaaminen Kokkolan Hermeksessä loppui.

Syntyi idea varusteiden valmistamisesta.

Filip Lundilla oli työnsä puolesta kontakteja komposiittien valmistajiin ja myyjiin. Saksasta saatiin mailan muotti ja aineet mailan tekemiseen.

– Tehtiin muutama maila, mutta ne eivät kestäneet kovin kauaa, Lund toteaa.

Muotissa maila ikäänkuin "paistetaan" kovaksi. Lämpötilan kanssa pitää olla tarkkana, sillä väärä lämpötila pilaa prosessin ja mailan jousto-ominaisuudet. Kuva: Kaje Komulainen / Yle

Formula 1 -teknologiaa

Lund kertoo, että kymmenien puhelujen ja viestittelyjen jälkeen kävi selväksi, että kaverukset tarvitsevat "reseptin" mailojen paistamiseen.

– Saksalainen kontaktini ohjasi Englantiin F1-insinöörin puheille. Formuloihin komposiitista tukivarsia tehnyt insinööri teki meille ensimmäisen reseptin, jota olemme parannelleet, Filip Lund sanoo.

Komposiittimailan rakentamiseen tarvitaan muun muassa varren muotoinen sisätuki, jonka ympärille komposiitti pyöritetään, nestemäistä muovia lavan täytteeksi ja muotti jossa maila paistetaan – siis F1-teknologiaa.

Formulan tukivarsi muistuttaa erehdyttävästi komposiittimailan vartta.

Kilpailijoista erotuttava

Silloin, kun jääkiekkomailat olivat vielä puuta, Suomi oli yksi suurista mailojen valmistusmaista.

Kohon, Titanja Bauer ovat mailamerkkejä, jotka muistetaan vielä.

Nykyään komposiittimailamarkkinoita hallitsevat kolme merkkiä CCM, Bauer ja Warrior. Mailat valmistetaan pääasiassa Meksikossa ja Kiinassa.

Komposittimailojen koekappaleita on prässtty jo satakunta. Kuva: Kaje Komulainen / Yle

Pedersöressä Falkin tuotekehittelyverstalla on tehty tähän päivää menessä lähes sata mailaa. Niitä ovat testanneet paikalliset kiekkoilijat.

– Meidän pitää löytää vielä se wow-faktori, että maila erottuu kilpailuilla markkinoilla, Lund sanoo.

Kestävyys huono ja hinta kallis

Vaasan Sportissa kiekkoileva Jonne Virtanen on kokeillut monenlaisia mailoja ja tullut siihen tulokseen, että komposiittimailojen kestävyys on huono.

– Kestävyys pitäisi saada paremmaksi. Jos mailaan tulee pikkuinen kolhu, niin se on heti säpäleinä, Virtanen sanoo.

Kritiikkiä tulee myös komposiittimailan hinnasta.

– Jos junnupelaajien vanhemmat joutuvat ostamaan joka viikko mailan, niin ei sitä kenenkään pussi kestä, kun hinnat ovat 250e luokkaa, Virtanen moittii.

Falkin mailaverstaalla tiedetään nämä komposiittimailan heikkoudet. Ne ovat juuri niitä asioita, joihin tuotekehittelyllä pyritään vastaamaan. Pohjalaisten haaveena on tehdä maailman kevyin ja kestävin maila.

– Ollaan jo lähellä, lupaa Lund.

Jos kaikki menee kuten suunniteltu, yrityksen tarkoitus on käynnistää komposiittimailojen kaupallinen tuotanto parin vuoden kuluttua.

Lue myös: