Hyppää sisältöön

Kotkan uusi kaupunginpuutarhuri ihaili palkittuja puistoja aiemmin turistina ja pääsee nyt kehittämään niitä itse: "Työ ei ole pelkkää kukkien kastelua"

Helsinkiläinen Marko Pesu aloitti Kotkan kaupunginpuutarhurina vuodenvaihteessa.

Marko Pesu aloitti Kotkan kaupunginpuutarhurina vuodenvaihteessa. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Kotkan palkitut puistot olivat tuttuja uudelle kaupunginpuutarhurille Marko Pesulle jo ennen kuin hänet valittiin tehtävään joulukuussa.

– Olen käynyt Kotkassa moneen kertaan työn puolesta. Kuten moni muukin suomalainen, olen käynyt täällä myös turistina ihailemassa Kotkansaarta ja Kotkan puistoja, Marko Pesu sanoo.

Suosikikseen Kotkassa hän mainitsee kaupungin merenrantamaisemat.

Marko Pesu aloitti Kotkan kaupunginpuutarhurina vuodenvaihteessa. Edeltäjä Heikki Laaksonen jäi eläkkeelle viime vuonna.

Kotkan puistot ovat niittäneet mainetta. Puistot tunnetaan Suomessa laajalti, ja ne ovat saaneet myös kansainvälistä huomiota.

Viisi kotkalaista puistoa on palkittu esimerkiksi kansainvälisellä Green Flag -tunnustuksella. Green Flag Award on kansainvälinen viheralueiden laadun tunnus, jonka tarkoituksena on tunnistaa laadukkaasti ylläpidetyt viheralueet. Tunnustuksen saaneen viheralueen tunnistaa lipputangossa liehuvasta vihreästä lipusta. Tunnustus on voimassa vuoden kerrallaan.

Kirsi Lönnblad tapasi Marko Pesun Kotkan Sibeliuksenpuistossa.

Puutarhurin sydän

Helsinkiläinen Pesu on aiemmin toiminut muun muassa Helsingin kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhurina ja tutkijana sekä opettanut yliopistossa 15 vuotta. Koulutukseltaan hän on puutarhuri, hortonomi ja kasvibiologi.

Marko Pesu toteaa olevansa ensisijaisesti puutarhuri. Pesu kertoo valinneensa peruskoulun jälkeen ammattikoulun, koska puutarhakoulu oli hänen juttunsa.

– Se mitä olen tutkijana tehnyt töitä, niin olen perehtynyt kasvien sielunelämään vähän peruspuutarhuria perusteellisemmin. Rinnassani sykkii puutarhurin sydän.

Luminen maisema ympäröi uuden kaupunginpuutarhurin Marko Pesun Kotkan Sibeliuksenpuistossa. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Pesu puhuu ilmastonmuutoksesta, luontosuhteesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Hän on kiinnostunut siitä, miten kaupunkiympäristö saataisiin pidettyä monimuotoisena. Hän ei halua nähdä kaupunginpuutarhurin työtä "pelkkänä kukkien kasteluna", vaan hän haluaa pohtia myös isompia teemoja.

– Meillä ei oikein kenelläkään ole kokemusta siitä, miten kaupunkiympäristöön liitetään esimerkiksi haasteet monimuotoisuuden paremmasta säilyttämisestä. Paljon on juhlapuheita ja sanoja paperilla, mutta mitä se on käytännössä ja miten me onnistumme käytännön työssä? Säilyykö monimuotoisuus ja lähteekö tilanne paranemaan? Nämä ovat tosi kiinnostavia juttuja.

"Laaksosen kädenjälki säilyy"

Marko Pesu aikoo ainakin alkuun käydä Kotkassa töissä Helsingistä silläkin uhalla, että työpäivät venyvät kolme tuntia pidemmiksi työmatkojen takia.

Kaupunginpuutarhuri kertoo, ettei ota paineita uudessa tehtävässä, vaikka edeltäjä Heikki Laaksonen on tullut tunnetuksi Kotkan puistojen kehittämisestä.

– Tottakai positiivista tutinaa on puntissa, mutta niin se kuuluu aina ollakin, kun aloittaa uudessa työssä. Hymyssä suin uusia tuulia kohti.

Hän lupaa, että Laaksosen kädenjälki näkyy Kotkan puistoissa jatkossakin.

– Kyllä Kotkan puistot säilyvät upeina myös minun aikanani ja Heikin mahtava kädenjälki säilyy.