1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kanta-Hämeessä on todettu yksi uusi koronaan liittyvä kuolemantapaus – ilmaantuvuusluku on viimeisen kahden viikon aikana ollut laskussa

Sairaanhoitopiirin mukaan rokotukset on saatu liikkeelle riittävällä vauhdilla.

koronavirus
Kanta-Hämeen keskussairaalan pääsisäänkäynti.
Sairaanhoitopiirin henkilöstöä on rokotettu tämän viikon loppuun mennessä noin 450.Ville Välimäki / Yle

Kanta-Hämeessä on todettu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus. Yhteensä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on menehtynyt maakunnassa seitsemän henkilöä. Tapauksesta kuusi on tältä syksyltä.

Kanta-Hämeessä koronaviruksen ilmaantuvuusluku on viimeisen kahden viikon aikana ollut laskussa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 35 tapausta 100 000 henkilöä kohden. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Juhani Grönlundin mukaan alueellinen vaihtelu on kuitenkin melko suurta.

– Esimerkiksi Hämeenlinnassa ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 70 eli selvästi suurin osa tapauksista ilmenee juuri Hämeenlinnan alueella, kertoo Grönlund.

Maakunnassa on tähän mennessä todettu yhteensä 708 Covid-19-tartuntaa.

Sairaanhoitopiirin mukaan rokotetahti ei ole ollut liian hidas

Kanta-Hämeessä rokotukset aloitettiin 31. joulukuuta. Ensimmäisten joukossa rokotetaan henkilöstö joka työskentelee koronapotilaiden ja –epäilyjen kanssa tai käsittelee koronanäytteitä. Lisäksi erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa työskentelevät saavat rokotteen ensimmäisten joukossa.

– Sairaanhoitopiirin henkilöstöä on rokotettu tämän viikon loppuun mennessä noin 450, arvioi hallintoylilääkäri Grönlund.

Grönlund kuitenkin korostaa, että todellisuudessa annettujen rokotteiden määrä on suurempi, sillä esimerkiksi kunnat ja Fimlab ovat myös rokottaneet henkilöstöään.

Suomessa on esitetty rokotteisiin liittyen kritiikkiä muun muassa siitä, että rokotukset ovat käynnistyneet moniin muihin maihin verrattuna liian verkkaisesti. Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet totesi alkuviikosta, ettei näin alkuvaiheessa ole vielä järkevää vertailla lukuja. Myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä nähdään, että tahti on ollut riittävä.

– Meidän näkökulmasta rokotus on edennyt samaa tahtia, kuin mitä luvuissa THL ilmoittaa koko valtakunnassa tapahtuneen. Kysymys on siitä, miten rokotteiden jakoketju on saatu toimimaan. Rokotteitahan tulee viikoittain ja siitä sitten viikoittain jaetaan eteenpäin. Kaikki ne, mitä meille on tullut, niin aina sen viikon aikana sitten rokotetaan.

–Näen, että rokotetahti on ihan riittävä. Rokotetta vain on tietty määrä olemassa tässä maailmassa, toteaa Grönlund.

Rajoitusten mahdollisesta jatkumisesta lisätietoa vielä tällä viikolla

Etelä-Suomen aluehallintovirasto linjasi alkuviikosta, että kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisällä ja ulkona on kielletty tammikuun loppuun Kanta-Hämeessä.

Kanta-Hämeen pandemiatyöryhmän asettamat suositukset kasvomaskien käytöstä, yli 10 henkilön yksityistilaisuuksien järjestämisestä, toisen asteen hybridiopetuksesta, aikuisten ryhmäliikuntatoiminnasta, julkisten tilojen käytöstä sekä vierailuista sairaaloihin ja hoivakoteihin, ovat voimassa 17. tammikuutta sakka.

Kanta-Hämeen pandemiatyöryhmä kokoontuu kuitenkin pohtimaan rajoitusten mahdollista jatkoa torstaina iltapäivällä. Rajoitusten mahdollisesta jatkumisesta sairaanhoitopiiri kertoo perjantaina.

Lue seuraavaksi