1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Vanhusten kotiutusyksikön koronarypäs on laajentunut edelleen Kouvolassa – tähän mennessä jo 27 tartuntaa

Kaikkiaan 20 potilasta on saanut koronatartunnan.

koronavirus
Lauttarannan kotiutusyksikkö Kuusankoskella.
Lauttarannan kotiutusyksikön 20 asukkaalla on todettu koronavirustartunta.Antro Valo / Yle

Kuusankoskella Kouvolassa sijaitsevan Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikön osastolla on todettu jo yhteensä 27 koronatartuntaa.

Tartunta on varmistunut 20 asiakkaalla ja seitsemällä työntekijällä.

Ensimmäiset tartunnat todettiin viime viikonloppuna, ja uusia on selvinnyt lisää päivittäin. Eilen keskiviikkona todettiin yhteensä kymmenen uutta tartuntaa.

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote on testannut kaikki osaston asiakkaat ja laajasti henkilökuntaa. Tartunnat varmistuivat testien myötä.

Osalla kotiutusyksikön asiakkaista on ollut oireita, vaikka heidän testituloksensa olivat negatiivisia. Kymsote on päättänyt testata uudelleen kaikki oirehtivat.

Lauttarannan kotiutusyksikkö Kuusankoskella Kouvolassa.
Lauttarannan kotiutusyksikön asukkaat ovat yleensä jo ennestään hauraskuntoisia. Arkistokuva. Tanja Kröger / Yle

Kolme sairaalahoidossa

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa Kymsotesta kertoo, että koronatartunnan saaneista asukkaista kolme on joutunut sairaalahoitoon. He ovat hoidossa Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa.

Mäntymaa kertoi tiistaina, että kyse on pääosin henkilöistä, jotka ovat jo perusterveydentilaltaan hyvin hauraita ihmisiä.

– Suurimmassa osassa kyse on sellaisista henkilöistä, jotka eivät enää esimerkiksi hyötyisi tehohoidosta. Toki heidän koronainfektionsa pyritään hoitamaan mahdollisimman hyvin niin että heidän oireensa tulee hyvin hoidettua ja heille annetaan tietenkin paranemisen mahdollisuus.

Koska koronavirukseen ei ole parantavaa hoitoa, sairaalassa pyritään auttamaan elimistöä parantamaan infektio. Potilaalle voidaan antaa esimerkiksi lisähappea ja kortisonihoitoa.

Mäntymaa kommentoi tänään, että potilaiden paranemismahdollisuudet selviävät vasta viikkojen kuluttua.

– Kyllä meillä on ollut hyvin iäkkäitäkin koronapotilaita, jotka ovat toipuneet tulehduksesta, mutta yleensä toipuminen on hyvin pitkä prosessi. Hoitoajat ovat pitkiä, ja vasta viikkojen päästä tiedetään, mikä on lopputulos.

Kymsote aloitti hoitohenkilökunnan koronarokotukset viime viikolla. Mäntymaan mukaan hoivakotien asukkaita aletaan rokottaa ensi viikolla, ja heidän rokotuksensa pääsevät täyteen vauhtiin kahden viikon päästä.

Lauttarannan kotiutusyksikkö -kyltti Kuusankoskella.
Lauttarannan kotiutusyksikön osastolle ei oteta nyt uusia asiakkaita karanteenin takia.Antro Valo / Yle

Alkuperä on vielä arvoitus

Lauttarannan kotiutusyksikön osasto on tällä hetkellä karanteenissa. Osastolta ei kotiuteta ketään, eikä sinne oteta uusia asiakkaita. Kotiutusyksikössä ei voi myöskään vierailla tai järjestää esimerkiksi hoitoneuvotteluita tai virkistystoimintaa.

Osastolla on kaikkiaan 39 potilaspaikkaa ja vajaa 30 työntekijää.

Kuusankoskella sijaitseva Lauttarannan kotiutusyksikkö on paikka, jossa vanhukset majoittuvat yleensä muutamia viikkoja esimerkiksi sairaalahoidon jälkeen. Jakson aikana arvioidaan, millaista hoitoa potilas tarvitsee jatkossa ja asuuko hän kotonaan vai siirtyykö hän hoivakotiin.

Siitä mistä koronavirus on päässyt kotiutusyksikköön, ei ole vielä tarkkaa tietoa.

– On useampikin mahdollisuus, joita on pohdiskeltu, mutta varmaa tietoa ei ole, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kymsote jatkaa tartuntaketjun selvittämistä.

Lue lisää: Vanhusten kotiuttamisosastolla on todettu koronatartuntojen rypäs Kouvolassa – sairastuneita jo toistakymmentä

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tekstiin lisätty johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan kommentit 7.1.2021 kello 14.41.

Lue seuraavaksi