1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Taipalsaari

Ruokolahti ja Puumala ovat kiinnostuneita osallistumaan Kutilan kanavan rakentamiskustannuksiin – rahasummat pieniä verrattuna Lappeenrantaan ja Taipalsaareen

Suurin osa Kutilan kanavahankkeen kustannuksista pyritään saamaan valtiolta, mutta Lappeenrannan ja Taipalsaaren lisäksi myös Ruokolahden ja Puumalan kuntia kiinnostaa osallistua rakentamiskustannuksiin.

Taipalsaari
Kutilan kanavan havainnekuva
Pien- ja Suur-Saimaan yhdistävän kanavan rakentamiseen kerätään parhaillaan rahoittajia..FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy

Ruokolahden ja Puumalan kunnat aikovat osallistua Kutilan kanavan rakentamiskustannuksiin.

Niiden osuus on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin perustajaosakkailla eli Lappeenrannalla ja Taipalsaarella.

Esimerkiksi Ruokolahti on kaavaillut sijoittavansa kanavahankkeeseen 30 000 euroa. Puumalan kunta on ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan osuudestaan, joka olisi kunnan mukaan "projektin suuruusluokkaan suhteutettuna vähäiseksi katsottava avustus investoinnin toteuttamiseen".

Noin 15 miljoonan euron kustannusarviosta tulisi sekä Lappeenrannalle että Taipalsaarelle maksettavaksi noin 2,5 miljoonaa euroa. Valtion osuudeksi jäisi noin 10 miljoonaa euroa.

Savitaipale, Lemi ja Imatra ovat kieltäytyneet kanavan rahoittamisesta.

Kutilan kanava -osakeyhtiön perustamishakemus jätettiin Patentti- ja rekisterihallitukseen lokakuun puolivälissä.

Yhtiön perustamisesta vastaa Taipalsaaren kunta.

Pien- ja Suur-Saimaan yhdistävän Kutilan kanavan rakentamista on perusteltu muun muassa sillä, että se parantaa Pien-Saimaan vedenlaatua, houkuttelevuutta matkailukohteena sekä vesiliikenteen mahdollisuuksia.

Kutilan kanava voisi aikaisintaan olla valmis vuonna 2025.

Lue seuraavaksi