1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapissa löytyi 14 uutta koronatartuntaa – Länsi-Pohjassa kehotetaan vähentämään kyläilyä

Lapin keskussairaalan joukkotesteissä ei ole löytynyt uusia tartuntoja Rovaniemellä.

koronavirus
Haaparannan Coop
Rajayhteisön asukkaiden on syytä huomioida Haaparannan nopeasti heikentynyt koronavirustilanne käyttämällä kaikissa kontakteissa kasvomaskia ja huolehtimalla turvaväleistä.Juuso Stoor / Yle

Lapissa on todettu kaikkiaan 14 uutta koronavirustartuntaa tiistain jälkeen. Tapauksista seitsemän on Länsi-Pohjassa ja seitsemän Lapin sairaanhoitopiirissä.

Länsi-Pohjan asukkaita kehotetaan vähentämään sosiaalisia kontakteja alueen koronatilanteen vuoksi.

– Uudet tartunnat ovat peräisin pääasiassa perhealtistuksista sekä vierailuista ja kyläilystä, kertoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila tiedotteessa.

Lisäksi Taskila kehottaa rajayhteisön asukkaita huomioimaan Haaparannan nopeasti heikentyneen koronavirustilanteen käyttämällä kaikissa kontakteissa kasvomaskia ja huolehtimalla turvaväleistä.

Ravintoloissa ja busseissa on voinut altistua koronalle Rovaniemellä ja Saariselällä

Lapin sairaanhoitopiirin tartunnoista neljä on todettu Rovaniemellä, kaksi Kittilässä ja yksi Sodankylässä

Rovaniemen tartunnan saaneista kaksi oli valmiiksi karanteenissa, yksi tartunnoista on tullut ulkomailta ja yksi muualta Suomesta.

Kittilän tartunnat on todettu Levillä olleilla ulkopaikkakuntalaisilla turisteilla. Joulun ja uuden vuoden ajalta Leviltä on raportoitu yhteensä yhdeksän tartuntaa.

Sodankylän tartunta on varmistunut ulkopaikkakuntalaisella. Hän on voinut altistaa virukselle muita Eskelisen Lapin linjojen bussissa Rovaniemen ja Sodankylän välillä maanantaina 4. tammikuuta kello 11.45-13.20.

Myös Saariselällä on voinut tapahtua virukselle altistumisia ravintolassa ja linja-autossa. Ravintola Pirkon Pirtissä lauantaina 2. tammikuuta kello 19-21 asioineet ja Saariselältä sunnuntaina 3. tammikuuta lentokentälle lähteneessä bussissa olleet ovat voineet altistua tartunnalle. Lapin sairaanhoitopiiri kehottaa edellä mainittuina aikoina kyseisissä paikoissa olleita menemään pienissäkin oireissa koronavirustestiin. Näissä paikoissa oli ulkopaikkakuntalainen turisti, joka matkansa jälkeen sairastui koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Myös Rovaniemellä Glass Resort -ravintolassa on voinut altistua koronavirukselle uuden vuoden päivänä 1. tammikuuta kello 9-10. Myös tässä tapauksessa virustautiin sairastunut oli ulkopaikkakuntalainen turisti.

Lapin keskussairaalassa testattu kymmeniä

Lapin keskussairaalassa ei sen sijaan ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Sairaalan kahden työntekijän tartunnasta kerrottiin tiistaina. Tartuntojen takia teho-osaston potilaita sekä teho-osaston ja päivystyspoliklinikan työntekijöille on tehty koronatestit useaan kertaan. Kymmeniä ihmisiä on testattu sairaalassa varmuuden vuoksi.

– Tähän mennessä uusia positiivisia ei ole tullut. Testit tehdään viiteen kertaan ja loput tulokset saadaan viikon loppuun mennessä, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi