1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulukuuset

Joulukuuset ovat hävinneet jäteastioiden vierestä – muovikuusi kuuluu metallinkeräykseen

Kuusen voi hyödyntää katteena tai kompostorin seosaineena.

joulukuuset
Joulukuusen oksan leikkaus.
Joulukuusen voi silputa katteeksi istutuksille. Kuvituskuva. Matti Myller / Yle

Jätesäiliön viereen jätettyjen joulukuusien määrä on vähentynyt.

Syynä on jätefirmojen kuusen poisviennistä ottama maksu sekä muovikuusien yleistyminen.

Salon seudun ympäristöhuollon toimitusjohtajan Kimmo Alanderin mukaan jäteauton kuljetettavaksi on jätetty tänä vuonna tähän mennessä vain yksi kokonainen kuusi.

– Moni silppuaa kuusen jäteasiaan, osa vie muun kierrätystavaran kanssa jätekeskuksiin.

Salon seudun ympäristöhuolto velottaa kuusen poisviennistä viisi euroa. Hinta riippuu Alanderin mukaan siitäkin, kuinka täynnä jäteastia on.

Muovikuusi on metallia

Myös Lounais-Suomen Jätehuollosta (LSJH) kerrotaan, että kokonaisia joulukuusia jätetään enää harvemmin jäteauton kuljetettavaksi. Kuljetuksesta veloitetaan ylimääräinen maksu.

– Joskus aiemmin kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella järjestettiin kuusikeräyksiä isommissa taloyhtiöissä. Muovikuusten yleistyttyä ja kustannusten noustessa huomattavasti tästä on luovuttu, sanoo ympäristöneuvoja Solja Nurmi.

Tällä hetkellä LSJH ei järjestä erillistä joulukuusien noutoa taloyhtiöiltä.

– Jos kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alue olisi täällä meillä laajempi eli kerättäviä kohteita olisi enemmän ja tiheämmin, voisi keräys olla jatkossa mahdollinen, muistuttaa Nurmi.

LSJH muistuttaa, että kuusia voi viedä maksutta lajitteluasemille ja jätekeskuksiin, joissa ne haketetaan ja toimitetaan lämpölaitoksille.

Omakotiasuja voi silputa kuusen ja käyttää sitä katteena tai kompostorin seosaineena.

Hajonnut muovikuusi lajitellaan metallinkeräykseen. Muovikuusen painosta suurin osa on metallia. Isot muovikuuset pitää viedä lajitteluasemalle, pienen voi laittaa kierrätyspisteen metallinkeräysastiaan.

Lue seuraavaksi