1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saattohoito

Turkulaisen saattohoitosairaalan toimitusjohtajalle vaaditaan elinkautista murhasta – antoi syytteen mukaan kuolettavan annoksen kipulääkkeitä potilaalle

Kotisairaala Luotsin johtokaksikon lisäksi syytteet on nostettu myös neljää Turun kaupungin virkahenkilöä vastaan.

saattohoito
Turun oikeustalon julkisivu.
Turun oikeustalo. Arkistokuva.Kalle Mäkelä / Yle

Syyttäjä vaatii turkulaisen Kotisairaala Luotsin toimitusjohtajalle elinkautista vankeustuomiota murhasta ja muista rikoksista liittyen rikosepäilyihin saattohoitosairaalassa. Noin 50-vuotiasta miestä syytetään muun muassa 96-vuotiaan potilaan murhasta.

Toimitusjohtajana toiminutta sairaanhoitajaa syytetään murhan lisäksi muun muassa törkeistä pahoinpitelyistä, törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä väärennöksestä ja törkeästä kavalluksesta.

Lisäksi syyttäjä vaatii toiselle syytetylle, Luotsissa henkilöstöjohtajana toimineelle lääkärille ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa törkeästä väärennöksestä. Noin 40-vuotias lääkäri ja sairaanhoitaja olivat ainakin ennen pariskunta ja pyörittivät Luotsia yhdessä.

Molemmat kiistävät kaikki heihin kohdistuneet syytteet.

Kotisairaala Luotsin valmisteluistunto Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa - puolustusasianajajia
Syytetyt eivät olleet paikalla oikeuskäsittelyn käynnistyessä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa torstaina valmisteluistunnolla. Oikeussalissa oli eri tahojen asianajajia.Päivi Leppänen / Yle

Uhrin hengitys salpaantui lääkkeistä

Syytteen mukaan 96-vuotias mies oli saattohoidossa palvelutalossa, missä Kotisairaala Luotsi vastasi hänelle annetusta injektiokipulääkityksestä. Syytetty sairaanhoitaja antoi uhrille useita eri lääkeaineita, kunnes uhrin hengitys salpaantui, hän meni elottomaksi ja menehtyi, syytteessä sanotaan.

Syytteen mukaan mies oli tietoinen hoitavan lääkärin uhrille määräämästä kipulääkityksestä sekä uhrille aiemmin päivällä annetusta lääkityksestä.

– (Syytetty) on toiminut vastoin hoitavan lääkärin ohjetta ja ilman lääkärin määräystä -- Ottaen huomioon (uhrin) iän, fyysisen kunnon, potilaskertomuksen sekä hänelle aiemmin annetut lääkeainemäärät, on (syytetty) sairaanhoitajakoulutuksensa ja -kokemuksensa perusteella tiennyt, että hänen antamansa aine tappaa (uhrin), syytteessä sanotaan.

Syytteen mukaan muun muassa se, että mies oli varustautunut sellaisilla lääkeaineilla, joita uhrille ei ollut määrätty, kertoo siitä, että teko on tehty vakaasti harkiten tai ainakin suunnitellusti. Teko oli myös erityisen julma, koska uhri oli täysin puolustuskyvytön, syyttäjä sanoo.

– Ottaen lisäksi huomioon muun muassa (syytetyn) asema sairaanhoitajana, on rikos myös kokonaisuutena arvostellen ollut törkeä.

Antoi morfiinia ilman lääkärin lupaa

Murhan lisäksi miestä syytetään muun muassa kahden potilaan törkeästä pahoinpitelystä. Ensimmäisessä tapauksista mies oli mennyt hoitamaan saattohoidossa ollutta uhria tämän kotiin.

Syytteen mukaan mies laittoi tajuttomana olleelle uhrille ilman lääkärin määräystä kipupumpun, johon hän laittoi morfiinia ja toista lääkeainetta. Näin ollen mies teki täysin puolustuskyvyttömälle uhrille ruumiillista väkivaltaa taikka tällaista väkivaltaa tekemättä vahingoitti tämän terveyttä, aiheutti tälle kipua tai saattoi tämän tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, syytteessä sanotaan.

Myös toisessa tapauksessa mies meni hoitamaan potilasta tämän kotiin. Syyttäjän mukaan mies antoi tajuttomana olleelle uhrille kahdeksan milligrammaa morfiinia, vaikka uhrilla oli vakava munuaisten vajaatoiminta ja maksakirroosi, ja lääkäri oli merkinnyt potilastietoihin, ettei morfiinia pidä antaa.

Syyttäjän mukaan miehen menettelystä koitui uhrille hengenvaarallinen tila.

Miehen epäillään myös väärentäneen huomattavan määrän tilausasiakirjoja, joilla hän syyttäjän mukaan sai laittomasti apteekista suuren määrän vaarallista huumaavaa lääkeainetta.

Epäillyssä törkeässä kiristyksessä on kyse Luotsin asiakkaana olleen iäkkään pariskunnan kohtuuttomasta laskuttamisesta. Naislääkäriä syytetään myös törkeästä väärennyksestä, koska hän syyttäjän mukaan allekirjoitti lääkereseptilomakkeita, joihin muut ihmiset kirjasivat myöhemmin lääkeaineet sekä lääkkeiden saajat.

Virkamiehille vaaditaan sakkoja

Poliisin tietojen mukaan Turun kaupunki ulkoisti Luotsille noin 185 potilaan hoidon. Tarjouskilpailussa yhtiö oli selvästi halvin.

Rikoskokonaisuudessa on syytettyinä myös neljä Turun kaupungin virkahenkilö. Heitä vastaan on nostettu syytteet virkavelvollisuuksien rikkomisesta. Turun kaupunki osti Luotsilta muun muassa kotisaattohoitopalveluita vuosina 2011-2014.

Syyttäjä katsoo, että he ovat rikkoneet virkavelvollisuuttaan laiminlyömällä Luotsin kanssa tehdyn ostopalvelusopimuksen valvonnan.

Virkahenkilöt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Luotsi nousi esiin toisessa rikostutkinnassa

Rikosepäilyjen poliisitutkinta kesti noin kaksi vuotta. Poliisin mukaan yrityksen nimi nousi esiin erään toisen rikostutkinnan yhteydessä.

Poliisi ei ole kertonut, mistä toisesta tutkinnasta on kyse. Miessairaanhoitaja on kuitenkin aiemmin tuomittu huumausainerikoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen samassa huumevyyhdessä viihdetaiteilija Jari Sillanpään kanssa. Mies oli tuomion mukaan muun muassa pitänyt hallussaan, käyttänyt ja välittänyt eteenpäin kristallina tunnettua dekstro-metamfetamiinia.

Oikeuskäsittely käynnistyi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa torstaina valmisteluistunnolla. Yksityiseen yritykseen kohdistuvat vakavat rikosepäilyt tulivat julki maaliskuussa 2020.

Lue lisää:

Saattohoitosairaalan oikeudenkäynti alkaa Turussa: syytteet murhasta sekä törkeistä kiristyksestä, kavalluksesta ja pahoinpitelystä

Turun kotisaattohoitoskandaalin tilanne nyt: poliisi saanut 42 yhteydenottoa potilaiden omaisilta

Turun kotisaattohoitokohun sairaanhoitaja työskentelee Helsingissä rajoitetuin oikeuksin

Lue seuraavaksi