Maailmaa kummastuttanut metallipylväiden arvoitus herättää huomiota nyt myös Nurmijärvellä Uudellamaalla.
Nurmijärvellä Kirkkotien ja Järventaustantien kulmaukseen on ilmestynyt hiljattain – asiasta keskiviikkona uutisoineen Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan kenties pari yötä sitten – noin kaksi- ja puolimetrinen tolppa, jollaisia on alettu kutsua mediassa monoliiteiksi.
Ilmiö alkoi saada huomiota loppuvuonna, kun Utahin aavikolta Yhdysvalloista löydettiin outo metallipylväs. Tolppa herätti mielenkiintoa osin siksi, että se toi mieleen Stanley Kubrickin ohjaaman tieteiselokuvan 2001: Avaruusseikkailu. Elokuvan alkukohtauksessa ihmisapinat ihmettelevät mustaa monoliittia.
Loppuvuoden aikana samankaltaisia pylväitä ilmestyi ympäri maailmaa, myös Suomeen, jossa monoliitteja on ehditty ihmetellä ainakin Savonlinnassa ja Virroilla.
Ja nyt siis myös lähellä Helsingin seutua Nurmijärvellä.
Pylvään luona parveili torstaina useita uteliaita monoliitinmetsästäjiä. Tuija Räisänen oli saapunut katsomaan nähtävyyttä Keravalta.

– Kun kuulin, että Savonlinnassa oli Suomen ensimmäinen [monoliitti], olin sitä mieltä, että sitä on mentävä katsomaan. Mutta en sitten päässyt.
Mitä ajattelet monoliitti-ilmiöstä?
– Minusta nämä ovat vain hauskoja. En tiedä, mitä niistä oikeastaan ajattelen.
Metallipylväiden alkuperä on jäänyt monin paikoin arvoitukseksi. Räisästä se ei häiritse.
– Onko tämä tilataidetta tai mainostetaanko tässä jotain, en tiedä, mutta hauska juttu.
Pylvään luona on käynyt tänäänkin paljon ihmisiä. Onko se yllättävää?
– Ei. Olen itse kiinnostunut kaikesta erikoisesta, eikä minulle ole mikään yllätys, jos muutkin ovat, Räisänen vastaa kysymykseen.

Savonlinnassa sikäläinen monoliitti ehti olla paikallaan reilun viikon. Sen kaatamisesta tai katoamisesta ei tehty ainakaan tuoreeltaan poliisille rikosilmoitusta eikä kukaan ilmoittautunut omistajaksi.
Nurmijärven monoliitin kohtalo jäänee nähtäväksi.
Kuuntele joulukuisesta Takaisin Pasilaan -podcastista, miten rikostutkija ratkaisisi monoliittiarvoituksen:
Juttua korjattu 7. tammikuuta kello 18:20: Haastateltavan nimi on Tuija Räisänen, ei Räsänen.
Lue seuraavaksi:
Voit keskustella aiheesta perjantaihin 8. tammikuuta kello 23:een asti.