Hyppää sisältöön

Rovaniemeläiskuvaaja ikuisti sadunomaisen huurremaiseman kotikaupungissaan, mutta mistä ilmiö syntyy? Meteorologi: tarvitaan juuri oikeat olosuhteet

Pohjoisessa huurrepeite on kestänyt normaalia pidempään vuodenvaihteessa, kun tuulet ovat pysyneet hiljaisina.

Pakkasen, kosteuden ja sopivan tuulen luomat huurrepuut ovat suosittu kuvauskohde. Rovaniemeläisen valokuvaajan Marko Junttilan kuvassa Jätkänkynttilän sillan valo hohtaa huurrekoivujen välistä. Kuva: Marko Junttila

Lapissa on saatu vuodenvaihteessa nauttia tavallista pitempään maisemat postikorttimaisen kauniiksi muuttavasta huurreilmiöstä.

Puiden huurtumiseen vaadittavat olosuhteet täyttyvät pohjoisessa joka talvi, mutta nyt huurteen hävittävä tuuli on pysynyt poissa ja tilaisuuksia kauniiden talvikuvien ottamiseen on ollut päiväkausien ajan.

Rovaniemeläiselle valokuvaaja Marko Junttilalle sydäntalven aika on aktiivista kuvausaikaa. Talvinen maisema houkuttelee ulkoiluttamaan kameraa monta kertaa päivässä.

– Kaksi tai kolme lenkkiä päivässä tulee käytyä kuvaamassa kaupungilla. Aamulla ja päivällä ja sitten myöhemmin katuvalot luovat oman tunnelmansa kuviin. Erilaisia valo-olosuhteita on hyödynnettävä, Junttila sanoo.

Junttila kiertää kuvausretkillä pitkin kotikaupunkiaan Rovaniemeä pari, kolmekin kertaa päivässä. Valo vaihtelee Lapin talvessa läpi päivän, eikä kuvausolosuhteita sovi jättää käyttämättä. Kuva: Marko Junttila

Huurre ja kauniisti laskeutuva pakkaslumi on yksi talvessa viihtyvän Junttilan suosikkikeleistä.

– Huurrepuiden kuvaaminen on tosin itsellekin aika uusi juttu. Suhteellisen harvoin ne kestävät näin pitkään, yleensä tuuli pilaa ne aika nopeasti, Junttila sanoo.

Huurrekeliä on kestänyt vuodenvaihteessa tavallista pitempään. Kuva: Marko Junttila

Huurre vaatii kylmää ja kosteutta

Huurteen syntymiseen puiden oksille, seiniin tai vaikkapa maantien pintaan tarvitaan juuri oikeanlaiset olosuhteet, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Mikko Laine. Pakkassää on perusedellytys, mutta huurteen muodostuminen riippuu myös ilman kosteudesta.

– Pitää olla riittävän kylmä, että ilmassa oleva kosteus härmistyy eli tiivistyy suoraan kiinteään muotoon oksien pinnoille. Tuultakin pitää olla, jotta kostea ilmamassa liikkuu, mutta ei liian kovaa, Laine sanoo.

Huurretta muodostuu, kun ilmankosteus härmistyy eli muuttuu suoraan höyrystä kiinteään muotoon. Sitä kertyy ilmaa kylmemmille kiinteille pinnoille, kuten puiden oksille, kertoo meteorologi Mikko Laine Ilmatieteen laitokselta. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Sopiva tuuli on 3–6 metriä sekunnissa. Ilmavirtaus voi tuoda sopivan kosteaa ilmaa esimerkiksi avoimena olevalta vesialueelta. Huurreilmiötä esiintyy vuosittain esimerkiksi Kaakkois-Suomessa, kun pakkasten tullessa Laatokan selkävedet pysyvät sulana.

Myös esimerkiksi Koillismaalla ja Kainuussa esiintyvä tykkylumi on samaa ilmiötä. Sopivan kosteita ilmamassoja seilaa otollisilla tuulilla Vienanmereltä. Kohdatessaan pakkaskylmät kuusikot se tiivistyy tykkylumeksi.

Useimmat Junttilan kuvausretkistä suuntautuvat kävelymatkan päähän kotoa. Kuva: Marko Junttila

Revontulikuvaajien iloksi internetistä löytyy monenlaisia ennustesivuja, mutta huurrekuvaajaa auttavien ennusteiden tekeminen olisi Laineen mukaan melko vaikeaa.

– Pilvisyyden ennustaminen on talvella aika hankalaa. On melko vaikea ennustaa, miten pilvilautta sopivasti kulkisi ja tekisi huurretta. Mutta voisihan siinä olla ideaa, Laine myöntää.

Talven lyhyt valo on joka hetki erilainen. Junttila kantaa valokuvausretkillä mukanaan monipuolista kalustoa, jotta otollinen kuvaushetki ei haaskautuisi kaluston hakemiseen kotoa. Kuva: Marko Junttila

Toivelistalla eläimiä ja lisää pakkasta

Junttila kuvaa freelancerina Rovaniemen kaupunkimaisemaa ja hänen kuviaan ostavat muun muassa paikalliset yritykset mainostarkoituksiinsa.

– Varsinkin kaupunkikuvia toivotaan. Talvista Rovaniemeä ei oikein voi kuvata muualla kuin täällä.

Junttila kuvaa rovaniemeläistä maisemaa mieluiten talvella. Talvikuvat kiinnostavat myös hänen asiakkaitaan, eli paikallisia yrityksiä. Kuva: Marko Junttila

Kuvauskeikoilla Junttilaa työllistävät asunto- ja reportaasikuvaukset, mutta vapaa-aikana kuvausreppu kannetaan usein luontokohteisiinkin. Nyt toiveissa olisi hyödyntää huurremaisema eläinkuvauksessa.

– Olisi mukava jos saisi eläimiä mukaan kuviin. Tutut kärppä-, saukko- ja jänispaikat tulee kierrettyä ja lintujakin olen yrittänyt saada kuviin. Tulisi vain kovemmat pakkaset, niin ne asettuisivat aloilleen ruokailemaan, Junttila toivoo.