1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronatuloksen odotusaika vaihtelee Lapissa vartista kolmeen päivään – Oulun paheneva koronatilanne viivästyttää Länsi-Pohjan testituloksia

Infektiolääkäriä huolettaa tilanne Rovaniemellä, jossa testimäärät ovat pudonneet puoleen.

Koronatestaus
Koronatestausta Kuopion terveysasemalla
Testimäärät ovat pudonneet Rovaniemellä puoleen tavanomaisesta.Sami Takkinen / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä osa koronatesteissä käyneistä on joutunut odottamaan testitulosta kolmekin vuorokautta. Kyse on Nordlabin laboratorioon Ouluun lähetetyistä näytteistä. Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan ruuhkaa on aiheuttanut Oulun seudun leviämisvaiheessa oleva koronatilanne.

– Heillä on oma epidemiatilanne nopeasti vaikeutunut ja tottakai se näkyy sitten siellä analytiikassakin, Taskila toteaa.

Länsi-Pohjan alueella oli Taskilan mukaan koko syksyn ajan sellainen tilanne, että vastaukset näytteisiin saatiin vuorokaudessa. Usein kaikki näytteet analysoitiin Kemissä. Viime viikkoina ruuhkaa on purettu lähettämällä noin kymmenesosa näytteistä Ouluun, josta tuloksen saanti on kestänyt yhdestä kolmeen vuorokautta.

Hallituksen julkilausuttuna tavoitteena on, että tulos saadaan vuorokauden kuluessa. Länsi-Pohjan näytteistä Taskilan mukaan ainakin 90 prosentissa tulos tulee tavoiteajassa.

Taskila uskoo, että odotusajat lyhenevät myös loppujen osalta sitä mukaa kun erilaisia automaattisia analysointimenetelmiä kehitetään. Osaltaan niiden käyttöä on rajoittanut pula reagensseista eli analysoinnissa käytettävistä aineista.

Rovaniemen testimäärät putosivat puoleen

Lapin sairaanhoitopiirissä viiveitä ei ole ollut. Rovaniemeä lukuunottamatta LSHP:n kunnissa on käytössä pikatesteiksi kutsutut antigeenitestit, joista tuloksen saa puolen tunnin sisällä. Rovaniemellä tuloksen saa infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan vuorokaudessa. Kaupunki ostaa koronatestausta Mehiläiseltä ja Terveystalolta. Lapin keskussairaalan näytteet analysoidaan omassa Nordlabin laboratoriossa.

– Testitulokset saadaan todella nopeasti. Se mikä enemmän huolettaa on, että testeissä on pyhäviikkoina käyty vähemmän kuin aiemmin.

Kun Lapin sairaanhoitopiirin alueella tehdään normiviikkona noin 3000 koronatestiä, viime viikon saldo oli vain puolet siitä. Moni on jättänyt menemättä testiin, vaikka olisi ollut syytä mennä.

– Vaikea kuvitella että yhtäkkiä tilanne olisi niin rauhoittunut, että hengitystieinfektioita olisi näin paljon vähemmän.

Broaksen mukaan huolestuttava pudotus koskee nimenomaan Rovaniemeä. Muualla Lapissa testimäärät ovat pysyneet jotakuinkin ennallaan.

Rovaniemelläkin tuloksen saaminen nopeutuu lähiaikoina entisestään, kun kaupunki ja Lapin keskussairaalan päivystys ottavat käyttöön antigeenitestit. Kaupungin hallintoylikääkäri Paula Reponen kertoo, että pikatestien käyttöönotossa on kyse pikemminkin päivistä kuin viikoista.

Lue seuraavaksi