1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hyökkäys USA:n kongressiin

Trumpin viraltapanon valmistelu on jälleen alkanut – Demokraattijohtaja: Tämä presidentti ei saa olla virassa enää yhtään päivää

Ainakin yksi republikaaninen kongressin jäsen haluaa erottaa Trumpin.

Hyökkäys USA:n kongressiin
Yhdysvaltain senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer.
Chuck Schumer ajaa tiukasti Trumpin erottamista perustuslain 25. lisäyksen nojalla. Schumer kuvattiin Washingtonissa 6. tammikuuta.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain poliittisessa johdossa on käynnistetty hanke panna presidentti Donald Trump viralta vielä ennen hänen virkakautensa päättymistä.

Viraltapanoaikeen perusteena ovat eilispäivän tapahtumat. Trumpia tukeva ja hänen yllyttämänsä kansanjoukko rynni väkivaltaisesti kongressirakennukseen ja keskeytti presidentinvaalien tulosten virallistamisen. Kongressiedustajat joutuivat pakenemaan turvatiloihin.

Senaatin toistaiseksi vähemmistössä olevien demokraattien ryhmäjohtaja Chuck Schumer ajaa tiukasti Trumpin erottamista perustuslain 25. lisäyksen nojalla. Sen perusteella presidentti voidaan panna viralta, jos hän on tullut kykenemättömäksi hoitamaan virkaansa. Varapresidentti ottaisi hoitaakseen presidentin tehtävät.

– Mitä eilen tapahtui kongressitalolla oli presidentin yllyttämä kapina Yhdysvaltoja vastaan. Tämän presidentin ei pidä olla virassaan enää yhtäkään päivää, Schumer kirjoitti lausunnossaan.

Schumerin mukaan nopein ja tehokkain tapa presidentin syrjäyttämiseksi on käyttää 25. lisäystä. Hänen mukaansa toimenpide voitaisiin toteuttaa jo samana päivänä.

Omar käyttäisi kongressia

Demokraattinen edustajainhuoneen jäsen Ilhan Omar puolestaan kertoo Twitterissä olevansa laatimassa syytekirjelmää Trumpia vastaan.

– Edustajainhuoneen on asetettava Donald J. Trump syytteeseen ja senaatin pantava hänet viralta. Emme voi sallia hänen jatkavan virassaan. Kyse on tasavallan puolustamisesta ja meidän on täytettävä valamme velvoitteet.

Omar sai heti tukea kongressin nuorilta demokraattinaisilta, Alexandria Ocasio-Cortezilta, Rashida Tlaibilta ja Ayanna Pressleyltä, kertoo Fox-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun).

Republikaanit harkitsevat

Politico-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös monet republikaanipoliitikot ovat alkaneet miettiä Trumpin erottamista vielä hänen virkakautensa kahden viimeisen viikon aikana.

Toistaiseksi ainoa julkisesti Trumpin erottamista vaativa republikaaninen kongressiedustaja on edustajainhuoneen jäsen Adam Kinzinger. Hän on kritisoinut Trumpia aikaisemminkin erityisesti tämän ulkopolitiikan osalta.

Myös hän kannattaa 25. lisäyksen käyttöönottoa ja perustelee sitä Trumpin mielenterveydellä.

– Presidentti on irronnut, ei vain tehtävistään tai virkavalansa velvoitteista. Hän on irronnut todellisuudesta.

– On aika käynnistää 25. lisäys ja lopettaa tämä painajainen. Presidentti on kelvoton tehtäväänsä ja presidentti on sairas, Kinzinger sanoo Twitter-videossaan.

Marylandin osavaltion republikaaninen kuvernööri Larry Hogan on ilmoittanut toivovansa, että Trump joko eroaa tai hänet pannaan viralta.

Trump yritettiin panna viralta myös vuosina 2019 - 2020, mutta senaatti hylkäsi syytteet äänestyksessään.

Lue seuraavaksi