1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Moni on pyytänyt koronapiikkiä jo ennen rokotusvuoroaan Keski-Pohjanmaalla: "Ei sellaiseen voida suostua, vaikka koronapelko painaakin"

He ovat perustelleet toivettaan omalla tai läheisensä sairaudella.

rokotteet
Mies saa influenssarokotuksen Helsingissä 19. lokakuuta 2020
Jo lähes puolet ensilinjassa rokottevista sote-työntekijöistä on saanut koronapiikin Keski-Pohjanmaalla.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on saanut ihmisiltä useita yhteydenottoja päästä koronarokotuksiin, vaikkei olisi vielä heidän vuoronsa.

Joukossa on sekä Soiten omia työntekijöitä että tavallisia keskipohjalaisia.

– He ovat perustelleet pyyntöään omalla tai läheistensä sairaudella. Huoli on ymmärrettävä, mutta ei sellaiseen voida suostua, vaikka koronapelko painaakin, sanoo sosiaali- ja terveyspalveluista Keski-Pohjanmaalla vastaavan Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen.

Infektioylilääkärin mukaan rokotuksiin ei ole myöskään voinut livahtaa ohi jonon, koska ensilinjassa rokotettavien seula on tiukka.

– Rokotukset hoitaa työterveyshuolto ennalta ilmoitettujen yksikkölistojen perusteella. Piikkipaikat ja -ajat ovat tiedossa vain niissä yksiköissä, joissa rokotukset ovat meneillään. Ei niitä ole kerrottu edes talon sisällä.

Rokotusjärjestys määräytyy THL:n suositusten mukaan.

Ensimmäisenä rokotetaan tehohoidon, koronapotilaita hoitavien osastojen, päivystyksen ja ensihoidon työntekijät sekä terveyskeskusten infektiovastaanottojen ja näytteenottojen sekä laboratorion koronanäytteitä käsittelevä henkilöstö.

Rokotukset hyvässä vauhdissa

Jo lähes puolet ensilinjassa rokotettavista sote-työntekijöistä on saanut koronapiikin Keski-Pohjanmaalla.

Tähän mennessä koronarokotuksia on annettu Soitessa noin 250 ja urakka on edennyt suunnitellusti. Hieman alle 300 rokotetta ensimmäisestä erästä on antamatta.

Tavoitteena on, että ensi viikolla kaikki koronapotilaita tai -epäilyjä hoitavat tehohoidon, osastojen, terveyskeskusten infektiovastaanottojen, päivystyksen ja ensihoidon työntekijät on rokotettu.

Tammikuun loppuun mennessä Keski-Pohjanmaalle saadaan vielä kaksi rokote-erää, mutta niiden tarkat toimitusajat eivät ole tiedossa.

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Pohjanmaalla tästä jutusta.

Lue myös:

Koronavirusrokotteen saanut sairaanhoitaja Carita Kangas: "Ei tarvinnut miettiä, ottaako rokotteen vai ei!"

Koronarokotuksista tulossa mittava ponnistus myös Keski-Pohjanmaalla – urakka hoidetaan samalla järjestelyllä kuin influenssarokotukset

Lue seuraavaksi