1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hyökkäys USA:n kongressiin

New Yorkissa asuva Virve Deutsch hyökkäyksesta kongressiin: "Tunnelmat ovat sekavat ja epäuskoiset, mutta siinä ei ole mitään uutta"

Tutkija Antero Holmilan mukaan Yhdysvalloissa näyttää kuohuvan noin kuudenkymmenen vuoden välein.

Hyökkäys USA:n kongressiin
Demonstrant med Trump-flaggor.
Kannattajien hyökkäys kongressiin jää leimaamaan Donald Trumpin kautta Yhdysvaltain presidenttinä.JIM LO SCALZO/EPA-EFE/All Over Press

Pöly on laskeutunut Washingtonin Capitol-kukkulalla, missä väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressiin loppiaisena.

Muutaman sadan kilometrin päässä New Yorkissa Virve Deutsch istuu lapsineen taksissa.

– Tunnelmat ovat aika sekavat ja epäuskoiset. Siinä ei tosin ole mitään uutta. Ihmisten olo on jo pitkään ollut sellainen, että voiko tämä olla totta, kun joka päivä on tapahtunut jotain mitä ei ole tapahtunut aiemmin, Deutsch sanoo puhelimessa.

Kongressi on Yhdysvaltain lakeja säätävä elin, ja hyökkäyksen aikaan se oli koolla vahvistaakseen Joe Bidenin valinnan maan seuraavaksi presidentiksi.

Yhdysvalloissa kuohuu säännöllisesti

Hyökkäys kongressiin on poikkeuksellinen tapahtuma, jota ei voi verrata mihinkään Yhdysvaltain lähihistoriassa. Mutta kun katsotaan riittävän kauas taaksepäin, maa näyttää kuohuneen 1700-luvun Bostonin teekutsuista lähtien noin 60 vuoden välein.

1830-luvulla alkaneet levottomuudet laukaisivat loppujen lopuksi 1861 alkaneen sisällissodan. 1900-luvun levottoman alun kulminaationa voinee pitää vuoden 1919 punaisena kesänä tunnettua rasististen mellakoiden ja terroritekojen kokonaisuutta.

1960-luvulla kuohuttivat muun muassa Vietnamin sota sekä presidentti John F. Kennedyn ja oikeusministeri Robert Kennedyn murhat.

– Yhdysvalloissa syntyy kuohuntaa siitä, että valtion perusideaaleja ei oikein ole mahdollista toteuttaa käytännössä. Mutta se, että on tunkeuduttu kongressiin, on hyvin poikkeuksellinen tilanne, sanoo historian ja etnologian apulaisprofessori Antero Holmila Jyväskylän yliopistosta.

Levottomuudet oli pohjustettu

Deutsch ja hänen ystävänsä olivat osanneet odottaa, että jotakin tapahtuisi. Trump on lietsonut kannattajiaan käytännössä koko presidenttikautensa, ja kongressin hyökkääjien kommenteista voi päätellä, että he uskoivat olevansa pelastamassa demokratiaa eivätkä iskemässä haavaa sen kylkeen.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– Levottomuuksista ja protesteista oli puhuttu etukäteen. Me ajattelimme, että poliisit osaisivat varautua, mutta ilmeisesti he eivät näin tehneet.

Hyökkäys kongressiin keskeytti Joe Bidenin valinnan vahvistamisen. Kongressi kuitenkin jatkoi istuntoa katkon jälkeen, ja Bidenin valinta saatiin vahvistettua.

– Tätä on New Yorkissa odotettu vaaleista lähtien. Uusi aamu alkaa ja toiveikkaina suunnataan eteenpäin. Otetaan korona vakavasti, että se saadaan selätettyä ja päästään normaaliin arkeen, Deutsch sanoo.

New Yorkissa on koronan vuoksi laajoja rajoituksia, jotka vaikuttavat sekä ihmisiin että yrityksiin.

Tapahtumat koskettavat myös Suomea

Yhdysvaltain kansainvälinen arvovalta on saanut kolauksia Trumpin kaudella, mutta se on edelleen johtava maailmanvalta.

Toisen maailmansodan jälkeistä maailmaa on luotu Yhdysvaltain vetämänä, mutta Trumpin johtama hallinto on ainakin osin pyrkinyt purkamaan tai heikentämään erilaisia kansainvälisiä rakenteita ja sopimuksia.

– Valta on nyt vaihtumassa. Biden on hyvin erilainen kuin Trump, ja varmaankin alkaa rakentaa siltoja uudelleen. Sitä kautta vaikutukset tulevat epäsuorasti myös Suomeen, Holmila sanoo.

Homila veikkailee, että tilanne rauhoittuu hyvinkin pikaisesti.

– Mutta missä määrin voi luottaa Trumpin sanaan siitä, että vallanvaihto tulee tapahtumaan rauhanomaisesti? Tämähän nimenomaan ei ole ollut rauhanomaista, Holmila sanoo.

Trump on edelleen kiistänyt Bidenin voittaneen presidentinvaalin.

Lue myös:

Yle seuraa: Viranomaiset pelkäävät hyökkäystä sisäpiiristä virkaanastujaispäivänä, sunnuntain mielenosoitukset jäivät torsoksi

Kirjeenvaihtajalta: Hirttosilmukkaa kongressin edessä ei saa unohtaa – Yhdysvalloissa keskustelu keskiviikon tapahtumista kytkeytyy erottamattomasti rasismiin

Kirjeenvaihtajan analyysi: Vuosia jatkunut hyssyttely johti hirvittävään päivään Yhdysvalloissa