Hyppää sisältöön

Kuopion uuden krematorion rakentaminen alkaa pian – tuhkausten yleistyminen narisuttelee vanhojen tilojen kapasiteettia

Yhä useampi valitsee polttohautauksen. Viime vuonna Kuopiossa tuhkattiin yli 1 500 vainajaa.

Polttohautaus yleistyy Itä-Suomessa jatkuvasti. Kuvituskuva. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Kuopion evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän alueella tehtiin viime vuonna 633 uurnahautausta ja 527 arkkuhautausta. Tämä tarkoittaa sitä, että jo yli puolet hautauksista tehdään tuhkahautauksina.

Yhteensä Kuopion krematoriossa tuhkattiin vuonna 2020 hieman yli 1 500 vainajaa.

Luku on suurempi kuin seurakuntayhtymän uurnahautausten määrä, sillä Kuopiossa tuhkataan myös muiden paikkakuntien vainajia. Kuopiossa on tuhkattu vainajia yhteensä 56 eri kunnasta.

– Lähinnä muista Pohjois-Savon kunnista, kuten Iisalmesta, Varkaudesta, Pieksämäeltä, Siilinjärveltä ja niin edelleen. Mutta myös esimerkiksi joitain helsinkiläisiä. Vainajalla voi olla kirjat Helsingissä, mutta hän on asunut täällä vaikkapa kakkosasunnollaan, puistopäällikkö Juha Moilanen sanoo.

Tuhkahautaukset lähtivät yleistymään Kuopiossa 2000-luvulta alkaen.

– Silloin tuhkattiin hieman alle 300 vainajaa. Sen jälkeen luku on noussut jatkuvasti, Moilanen sanoo.

Kuopioon rakennetaan uusi ja isompi krematorio

Tuhkausten yleistyessä myös krematoriouuni on kovemmassa käytössä ja vainajien säilyttämiseen tarvitaan lisää kylmiötilaa. Niinpä Kuopioon rakennetaankin uusi ja isompi krematorio. Maanrakennustyöt ovat jo käynnissä.

– Tällä hetkellä käytössä on yksi uuni ja vainajia tuhkataan välillä kahdessa vuorossa. Uuteen krematorioon valmistuu myöhemmin myös toinen uuni.

Krematorion rakentamisen on tarkoitus käynnistyä maaliskuun alussa. Valmista pitäisi olla noin vuoden kuluttua.

Ensivaiheessa toiminta käynnistyy edelleen yhdellä uunilla. Toinen uuni otettaisiin käyttöön vuosien 2024 tai 2025 aikana, sillä tuhkauksen suosion noustessa on laskettu, että silloin ei enää pärjätä yhdellä uunilla.

Uuteen krematorioon tulee myös lisää kylmiötilaa. Tällä hetkellä seurakuntayhtymä vielä pärjää nykyisillä tiloilla, sillä KYSin kylmiötilat ovat isot ja apuna lähellä. Kun uusi krematorio valmistuu, myös seurakuntayhtymän omia kylmiötiloja on jälleen riittävästi.

Uusi krematorio täytyy rakentaa myös muuttuneiden hiukkaspäästöjen raja-arvojen vuoksi. Uuteen uuniin saadaan uudenlaiset suodatinlaitteistot.

– Savupiipusta tulee sen jälkeen lähinnä enää vesihöyryä ja hiilidioksidia. Vanhan uunin hiukkaspäästöt ovat menneet hieman sallittujen arvojen yli.