Kato iski suomalaiseen perhoskesään – viime kesä oli yksi vuosituhannen huonoimmista

Katso täältä kesän 2020 kymmenen yleisintä perhoshavaintoa.

Nokkosperhonen piti päiväperhosseurannan kärkipaikkaa viimeksi 11 vuotta sitten. Kuva: Juha Jantunen / Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti

Näitkö viime kesänä nokkosperhosen? Se ei ole ihme: kesä 2020 oli nokkosperhoselle mainio.

Nokkosperhosia havaittiin valtakunnallisessa päiväperhosseurannassa enemmän kuin koskaan aiemmin 30 vuoden aikana, ja laji oli kesän perhosseurannan yleisin havainto. Myös sitruunaperhosia oli lensi viime kesänä runsaasti.

Kokonaisuutena päiväperhoskesä oli kuitenkin yksi 2000-luvun huonoimmista, ja perhosmäärä jäi neljänneksen pienemmäksi kuin vuotta aiemmin.

Niukemmin perhosia on lentänyt vain vuosina 2008 ja 2014. Näin kertoo tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutista. Hän vastaa työssään valtakunnallisesta päiväperhosseurannasta, jota on tehty vuodesta 1991 lähtien.

Sitruunaperhoshavaintoja ilmoitettiin seurantaan toiseksi eniten. Sitruunaperhonen talvehtii nokkosperhosen tavoin aikuisena. Kuva: Yle, Risto Salovaara

Taustalla erikoinen talvi

Kimmo Saarinen uskoo, että niukkaan perhosmäärään vaikutti kesää 2020 edeltänyt erikoinen talvi.

– 2019 oli kaikkineen kelpo perhoskesä, ja se loi hyvät pohjat viime kesälle. Välissä oli kerrassaan merkillinen, leuto ja vähäluminen talvi. Lumipeite on perhosten talvehtimiselle tavattoman hyvä ja oleellisen tärkeä suoja, Saarinen sanoo.

Perhoshavainnoista ilmoitti vuonna 2020 yhteensä 230 luontoharrastajaa, jotka havaitsivat yhteensä 103 eri lajia ja 246 000 päiväperhosta. Eniten perhoshavaintoja kirjattiin Etelä-Hämeessä, kun taas eniten eri lajeja nähtiin Varsinais-Suomessa.

Havaintojen kolmossijaa pitävän kangasperhosen lentoaikaa on kevät, ja se viihtyy kotipihojen sijaan kuivissa kangasmetsissä ja soilla. Kimmo Saarinen uskoo, että perhonen voisi nousta listalla korkeammallekin, jos ihmiset liikkuisivat siellä, missä perhonenkin. Kuva: Juha Jantunen / Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti

Saarisen mukaan havaintoja ilmoitettiin ilahduttavan paljon myös maan pohjoisosista. Siellä talvi oli runsasluminen ja olosuhteet siksi erilaiset kuin etelässä.

– Seurantaan ilmoitettiin pitkästä aikaa sellaisia pohjoisen arktisen luonnon harvinaisuuksia, joista kertyy tavallisesti aika vähän tietoja. Näitä ovat esimerkiksi pohjanhopeatäplä ja kääpiöhopeatäplä, Saarinen kertoo.

Runsain päiväperhosruutu löytyi Pohjois-Karjalan Kiteeltä, jossa nähtiin 59 eri lajia. Perhosruudulla tarkoitetaan neliönmuotoista aluetta, jonka sivu on kymmenen kilometriä pitkä.

Tesmaperhonen oli havaintolistalla neljäntenä. Kuvan perhonen on naaras. Kuva: Juha Jantunen / Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti

Talvi näyttää nyt hyvältä

Hyönteisten kannanvaihtelut ovat Saarisen mukaan suuria. Vuosi voi olla yhdelle lajille hyvä ja toiselle huono. Ennätyksen tehnyt nokkosperhonen on tästä Saarisen mukaan hyvä esimerkki.

– Nokkosperhosen tulevaisuudesta oltiin joitakin vuosia sitten huolissaan ja se oli pitkään vähälukuinen, mutta muutamat viime vuodet ovat olleet vahvaa nousua, Saarinen kertoo.

Lauhahiipijä on Kimmo Saarisen mukaan heinäkuussa runsaslukuinen, mutta helposti huomaamatta jäävä laji. Perhonen on suunnilleen peukalonkynnen kokoinen. Kuva: Juha Jantunen / Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti

Juuri nyt Suomessa nautitaan vanhan ajan talvesta ja lumesta. Voiko siitä jo päätellä jotakin perhoskesästä 2021?

– Aina voi veikata, ja yleensä pieleen menee. Tämä talvi näyttäytyy tässä vaiheessa paljon parempana kuin edellinen. Lumipeitettä on jo jonkin verran, ja silloin pakkasetkaan eivät paljon haittaa. Vetisyys ja leutous ovat paljon pahempia. Tältä pohjalta lähtökohdat tulevaan kesään ovat paremmat, mutta viime kesä oli perhosten lennon suhteen hiljaista aikaa, joten perustukset ovat heikommat, Saarinen puntaroi.

Valtakunnalliseen, kaikille avoimeen päiväperhosseurantaan voi osallistua tallentamalla perhoshavaintonsa Lajitietokeskukseen. Lisätietoja löytyy seurannan verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).