1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntapolitiikka

Ylöjärvellä vaaditaan jo koko kaupunginhallituksen eroa – kiistellystä johtamisselvityksestä tietoa tänään

Kaupunginjohtaja ilmoitti irtisanoutumisestaan eilen torstaina.

kuntapolitiikka
Ylöjärven kaupungintalo.
Ylöjärven kaupungin johtoportaassa kuohuu. Eilen kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto kertoi irtisanoutuvansa, lisäksi hallintopäällikkö Antti Pieviläinen on ilmoittanut jäävänsä pitkälle vapaalle. Antti Eintola / Yle

Ylöjärven kaupungin hallinto on ajautumassa melkoiseen kriisiin. Eilen kaupunginjohtaja ilmoitti irtisanoutuvansa ja hallintopäällikkö ilmoitti jäävänsä pitkälle vapaalle. Nyt osa kaupunginvaltuutetuista vaatii kaupunginhallituksen eroa.

Kaupunginhallituksen eroa vaativan aloitteen on allekirjoittanut 13 valtuutettua. Aloitteesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Aloitteessa valtuuteut sanovat, että he ovat menettäneet luottamuksensa kaupunginhallituksen kokoomuslaiseen puheenjohtajaan Katja Luojukseen ja hänen tapaansa hoitaa kaupungin johtamisselvitystä.

Hallituksen erottamista koskevan aloitteen ovat allekirjoittaneet perussuomalaisten kaupunginvaltuutetut Mauri Heiska, Toni Kolehmainen, Markku Mäki-Ventelä, Henrik Pajunen, Erja Pelkonen, Hannu Ruuska ja Tomi Saaristo,kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutetut Nina Alanen, Veli-Matti Antila ja Jouni Kaasalainen, sdp:n kaupunginvaltuutettu Kaija Järvinen sekä kokoomuksen entinen valtuutettu Katariina Sorvanto, joka on eronnut ryhmästä juuri ennen joulua. Myös perussuomalaisten kansanedustaja ja valtuutettu Sami Savio on aloitteen takana.

Ylöjärven kaupunginvaltuustossa on 51 edustajaa. Aloitteen käsittelyyn tarvitaan 1/4 valtuutetuista ja 13 nimeä riittää siihen täpärästi.

Johtamisselvityksestä iso kiista

Ylöjärvellä on etsitty syitä siihen, miksi kaupungin tehtävistä on viime aikoina irtisanouduttu tiuhaan. Kaupungissa on jo jonkin aikaa keskusteltu epäillyistä johtamisongelmista.

Ylöjärven kaupunginhallitus tilasi vuoden lopulla Työterveyslaitokselta selvityksen johtamisesta. Selvityksen sisällöstä kerrottiin eilen kaupunginhallitukselle ja tänään asiasta on määrä tulla tietoa myös julkisuuteen.

Kaupungin mukaan selvitys keskittyy tiedonkulkuun ja syihin, joiden takia kaupungin töistä on lähdetty pois. Selvityksen tekeminen on herättänyt myös vastustusta. Selvityspäätöksestä on tehty useampia oikaisuvaatimuksia.

Kaupunginhallituksen eroaloitteen allekirjoittajat moittivat erityisesti sitä, että alun perin tarkoitus oli selvittää myös kaupunginhallituksen omaa toimintaa, mutta myöhemmin tämä olisi rajattu ulos. Lokakuisen selvityspäätöksen mukaan kartoitus koskisi kaupungin johtamisen toimivuutta mukaan lukien kaupunginjohtaja, johtoryhmä ja kaupunginhallitus.

Kaupunginjohtaja irtisanoutui eilen

Viimeisin irtisanoutujista on Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto, joka jätti irtisanoutumisilmoituksen torstaina.

Sorvanto on toiminut Ylöjärven kaupunginjohtajana joulukuusta 2014 alkaen. Tätä ennen hän työskenteli Ylöjärven kaupungin hallintojohtajana.

Jarkko Sorvannon mukaan irtisanoutuminen ei liity tehtyyn johtamisselvitykseen. Sorvanto kertoi Ylelle eilen, että nyt on hyvä hetki lähteä uusiin haasteisiin.

Kokoomus: Hallituksen puheenjohtajalla täysi tuki

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Juho Ojares sanoo, että aloite kaupunginhallituksen erottamisesta aiheuttaa ihmetystä ja myös pettymystä.

– Kyllähän tämä kummalliselta tuntuu, mutta politiikka on välillä tämmöistä, Ojares sanoo.

Ojares sanoo, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus ei ole ansainnut nyt saamaansa ryöpytystä.

– Itselläni, kokoomuksen valtuustoryhmällä ja kokoomuksen kunnallisjärjestöllä on täysi luotto kaupunginhallituksen puheenjohtajaan, Ojares sanoo.

Ojares myös uskoo, että valtuuston enemmistön tuki on edelleen olemassa.

Juttua päivitetty kello 14.19: Päivitetty tieto Katariina Sorvannon irtaantumisesta kokoomuksen valtuustoryhmästä ennen joulua.

Päivitys 14.32: Lisätty Juho Ojareksen kommentit.

Lue myös: Ylöjärven kaupunginjohtaja irtisanoutuu

Ylöjärvellä jatketaan johtamisongelmien käsittelyä – selvitys keskittyy irtisanoutumisten syihin

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi