1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakennustyömaat

"Tänä vuonna lupaamme kaivaa vähintään kolme kuoppaa" – Helsinki kertoo urakoista kuin kaverille ja avaa katua taas kilometrikaupalla

Uusi kahden vuoden katuremontti alkaa maanantaina Töölössä ja Kalliossa, keväällä se vie raitiolinja 8:n poikkeusreitille.

rakennustyömaat
Mechelininkatu (20180601)
Helsingissä on vuosittain eri rakentamisvaiheissa noin 200–300 katuhanketta, lisäksi nykyisin kantakaupungissa on vuosittain meneillään kahdesta viiteen isoa peruskorjaushanketta.Matti Hämäläinen / Yle

Helsinkiläisillä ja muilla pääkaupungissa liikkuvilla saattaa olla huumori jälleen koetuksella, kun tänään maanantaina lähtölaukauksen saa taas uusi massiivinen katuremontti.

Töölössä ja Kalliossa tehtävä urakka on saanut nimekseen Kasin katutyöt, sillä peruskorjausta tehdään Caloniuksen-, Runebergin- ja Helsinginkadulla eli raitiolinja 8:n reitillä.

Katuremontissa uusitaan putket ja kaapelit sekä kadun pintarakenteet. Esimerkiksi Kaarlenkadulla vesiputket ovat vuodelta 1909 ja Caloniuksenkadulla vuodelta 1926.

Kaikkiaan vesihuollon linjoja rakennetaan reilut puolitoista kilometriä ja viemäriputkia kaksi kilometriä.

Kartta Kasin katutöiden työmaa-alueesta.
Kasin katutyöt tehdään nimensä mukaisesti raitiolinja 8:n reitillä. Raitiovaunuliikenteeseen työt vaikuttavat keväästä 2021 alkaen. Helsingin kaupunki

Iso urakka alkaa pienillä montuilla, mutta keväällä työmaa-alue laajenee huomattavasti. Tuolloin raitioliikenteeseen on luvassa mittavia poikkeusjärjestelyjä, joista Helsinki on luvannut kertoa hyvissä ajoin.

Urakan on tarkoitus valmistua vuonna 2022.

Katu-urakan suurin ponnistus on viestintä

Kaupunkilaisten tuoreessa muistissa on vuonna 2017 alkanut vilkasliikenteisen Mechelininkadun korjausurakka. Katu oli auki parin vuoden ajan ja kaupunki sai pyyhkeitä niin asukkailta kuin yrittäjiltäkin.

Mechelininkatua seurannut Hämeentien uudistus oli myös lähes parin vuoden ponnistus, mutta ainakin yhdessä asiassa petrattiin.

– Isoin asia on viestintä ja vuorovaikutus alueen toimijoiden kanssa eli siinä onnistuttiin Hämeentiellä, sanoo projektinjohtaja Jyrki Paavilainen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Mechelininkadun tietyömaa.
Mechelininkadun tietyömaa osoittautui suunniteltua haastavammaksi, kun maaperästä löytyi työtä hidastavaa kalliota.Ronnie Holmberg / Yle

Paavilainen on projektinjohtajana pormestari Jan Vapaavuoren vuonna 2018 käynnistämässä hankkeessa (siirryt toiseen palveluun), jolla Helsingin kaupunki pyrkii, jälleen kerran, katutöiden aiheuttamien haittojen vähentämiseen.

Helsingissä on vuosittain eri rakentamisvaiheissa noin 200–300 katuhanketta, lisäksinykyisin kantakaupungissa on vuosittain meneillään kahdesta viiteen isoa peruskorjaushanketta.

Mitä sanoisit helsinkiläisille, joiden mielestä täällä on aina katu auki?

– Niin onkin! Helsinki kasvaa ja kehittyy, katutilan tuleekin elää tässä muutoksessa. Toimintaympäristömme on täysin poikkeuksellinen koko Suomessa. Kaivamisen vaikutukset erityisesti kantakaupungissa ovat laajoja ja merkittäviä.

– Kärsivällisyyttähän tämä meiltä kaikilta vaatii lähivuodet, Paavilainen toteaa.

Kärsivällisyyden kasvattamiseksi Helsinki on lisännyt rakennusurakoissaan viestintää tuntuvasti.

– Viestintä ei lyhennä urakan kestoa, mutta haitan kokemista ja valmistautumista parin vuoden suururakkaan se helpottaa kyllä todella paljon.

Kaupunkilaiset nimesivät katu-urakan itse

"Tänä vuonna lupaamme kaivaa vähintään kolme kuoppaa. Tasan viikon päästä alamme lunastaa lupausta."

"Pohdimme myös pitäisikö tuleville työmaille viedä puhallettavat aidonkokoiset kaivinkoneet puolta vuotta ennen oikeiden saapumista, niin asukkaat huomaisivat, että jotain on tapahtumassa."

"Kaupunki on ostanut tätä eeppistä alkuperäissarjaa peräti 6 tuotantokautta! Arvioimme nyt 1. kauden, jonka jaksot alkavat kuluvana talvena."

Muun muassa näin Helsinki viestii kaupunkilaisille Kasin katutöiden sekä Kruunusillat-raitiotien suururakoista Facebookissa.

Kaupunkiympäristön toimialan viestintäsuunnittelija Heli-Anneli Valinen on yksi Kasin katutöiden Facebook-päivitysten tekijöistä. Hänen mukaansa somen kautta kaupunkilaisten palveleminen on kokopäivätyö.

Rento tyyli on tavoittanut helsinkiläiset ja kaupunkilaiset odottavat saavansa nopeaa ja hyvää palvelua sosiaalisen median kautta.

– Pyrimme olemaan helposti lähestyttäviä ja mahdollisimman vähän byrokraattisia ja insinöörikielisiä. Yritämme keskustella ihmisten kanssa ihan arkikielellä, Valinen lisää.

Yksi osoitus helsinkiläisten osallisuudesta on, että Kasin katutyöt -urakka sai nimensä juuri someyleisöltä. Kaikkiaan kaupunkilaiset ehdottivat katu-urakalle kahtasataa eri nimeä.

Yhteydenpito asukkaisiin ja yrittäjiin ei ole yhdentekevää, sillä katutöiden urakka-alueen läheisyydessä asuu noin 20 000 taloutta.

Sosiaalisen median lisäksi kaupunki tiedottaa urakasta myös verkkosivuillaan, postitettavilla asukaskirjeillä, tiedotteilla porraskäytävissä sekä virtuaalisissa asukasilloissa.

Lisäksi Kasin katutöitä varten kaupunki kokoaa 12 hengen asukasraadit Töölöön ja Kallioon. Raadissa pääsee keskustelemaan työmaan järjestelyistä suoraan urakoitsijan ja kaupungin kanssa.

"Ihmettelen, ettei vahinkoja tapahdu enempää"

Katutöiden haittojen vähentämiseksi työskentelevä projektinjohtaja Jyrki Paavilainen kertoo, että eniten Helsingissä on kehittävää työmaarajauksissa ja liikennejärjestelyissä.

Myös itse työmaa on viestintäkanava asukkaille ja kaupungilla liikkuville. Paavilaisen mukaan tämä on asia, jota Hämeentien urakan kokemusten perusteella pitää Helsingissä vielä kehittää.

Katutyömaa Hämeentiellä Helsingissä.
Petteri Bülow / Yle

Viime kesän laaduntarkkailu osoitti, että kaikissa Helsingissä tapahtuvissa töissä on isoja puutteita siinä, miltä työmaat näyttävät, miten ne on rajattu ja miten turvallisia ne ovat.

– Itse ihmettelen, ettei vahinkoja tapahdu enempää, Paavilainen toteaa.

– Otamme käyttöön omavalvonnan, eikä niin, että kaupungin pitäisi seurata ja koko ajan olla tarkastamassa, että onko asiat kunnossa.

Keskusta-alueen haastavissa urakoissa päänvaivaa aiheuttaa myös alati vaihtuvat urakoitsijat. Mechelininkadun urakasta vastasi Helsingin kaupungin oma rakentamispalvelu Stara, Hämeentietä urakoi Destia ja nyt Kasin katutöissä pääurakoitsijana on Louhintahiekka.

– Se tuo omanlaisensa haasteen, että meillä aina vaihtuu toimija ja välillä tulee kokonaan toimijoita, jotka eivät ole toimineet Helsingissä. Se pitäisi taklata.

Pääurakoitsija Louhintahiekan projektipäällikkö Jyrki Vainionpää kertoo, että nyt alkavaan urakkaan valituilta alihankintayrityksiltä on edellytetty kaupunkirakentamiskokemusta. Vainionpään mukaan osaajat on valikoitu asentajaan asti, halvin hinta ei välttämättä ole voittanut aliurakkaa.

– Kaupunkirakentamisessa on omat pienet jutut, miten ne saadaan onnistumaan. Ja minimoitua häiriöitä ja vahinkoja, ja sen takia kokemus työhön on tärkeää. Että tietää miten kaupungissa kaivetaan, eikä kuten pellolla, Vainionpää sanoo.

Seuraavina vuorossa Mäkelänkatu, Mannerheimintie, Sturenkatu

Helsingin edellyttämä työmaaviestintä on merkinnyt sitä, että myös urakoitsija on joutunut palkkaamaan Kasin katutöitä varten täyspäiväisen viestintäkonsultin.

– Viestitään myös siitä, että miksei tapahdu mitään. Jos joudumme yllättäen suunnittelemaan viikon tai kaksi, se näyttää kaupunkilaisen silmään siltä, että paikalla on mittavat järjestelyt, mutta mitään ei tehdä. Siihen on aina jokin syy, pääurakoitsijan projektipäällikkö Jyrki Vainionpää sanoo.

Urakoitsija pitää myös kuukauden välein työmaapäivystystä, jonne voi mennä kysymään työmaan asioista.

Kasin katutöiden käynnistyessä jonossa ovat muun muassa Mäkelänkadun, Sturenkadun, Mannerheimintien Aleksis Kiven kadun perusparannusurakat.

– Ei sellaista oikeastaan voi sanoakaan, että nämä jossain vaiheessa loppuu, katutöiden haittojen vähenemisestä vastaava Helsingin kaupungin projektinjohtaja Jyrki Paavilainen toteaa.

Jatkossa Helsinki myös pohtii, nopeutuisivatko työt sulkemalla katu kokonaan urakan ajaksi. Helsinginniemellä siinäkin on omat haasteensa.

– Täällä ei ole vaihtoehtoisia reittejä olemassa. Esimerkiksi Runeberginkatu on aika vaikea korvata liikenneyhteytenä mitenkään.

Kestääkö kärsivälllisyys keskustan katujen aukomista, kun tiedossa on uudet vesiputket ja parannuksia joukkoliikenteeseen? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 12. tammikuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Nämä suuret remontit mullistavat Hakaniemen seuraavien vuosien aikana: Hämeentien katutyömaa on vasta alkusoittoa, sillä edessä on uudistusten aalto

Helsinkiläisiä piinannut valtava työmaa valmistuu ja tämä on siitä selvä merkki: ratikat palasivat Hämeentielle – matka-aika lyheni minuutin

Täällä jyrisivät raskaat ajoneuvot ja maa pilaantui – nyt ensimmäiset asukkaat muuttavat pian Helsingin Postipuistoon, vaikka alue on yhä työmaa

Henna ja Olli Kara ovat kävelleet jo 2 239 helsinkiläiskatua päästä päähän: matkan varrelta on löytynyt Lintu Sininen ja loputtomasti omakotitaloja

Myllerrys jatkuu Helsingissä: pian aletaan rakentaa kolmen sillan kokonaisuutta, ja se tietää paikallisille kovia aikoja – yhdestä sillasta tulee Suomen pisin

Lue seuraavaksi