1. yle.fi
  2. Uutiset

Mehiläinen Länsi-Pohjassa on onnistuttu vähentämään työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisiä

Terveydenhuoltohenkilöstön työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisiä on onnistuttu välttämään tai siirtämään etsimällä työntekijöille sopivampia tehtäviä.

työkyvyttömyyseläkkeet
Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:lla.
Raskas fyysinen työ ja korkea ikärakenne ovat Länsi-Pohjassa hoitohenkilökunnalle riski joutua ennenaikaiselle eläkkeelle.Henrietta Hassinen / Yle

Mehiläinen Länsi-Pohjassa on onnistuttu vähentämään työkyvyttömyyseläkkeiden määrää.

Yhtiön muutosjohtaja Karoliina Saaren mukaan tähän on päästy, kun työkyvyttömyysuhan alla oleville työntekijöille on etsitty sopivampia tehtäviä, minkä ansiosta työura on voinut jatkua ainakin osa-aikaisena.

Vaihtoehtona on ollut muun muassa lyhennetty työaika sekä työnkierto, joka Länsi-Pohjassa on suhteellisen helppoa toteuttaa, koska yhtiön toiminta-alue on laaja aina perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon.

– Ikärakenne on Länsi-Pohjassa haastava, ja siksi tulos on erityisen hyvä. Korkea ikärakenne ja fyysinen raskas hoitotyö ovat suuri riski joutua ennenaikaiselle eläkkeelle, Karoliina Saari sanoo.

Karoliina Saaren mukaan työkyvyttömyysuhan alla olevien henkilöiden kanssa käydään keskustelua jaksamisesta matalalla kynnyksellä ja työntekijät ovat työterevyden ja lähiesimiesten seurannassa.

Työkyvyttömyyseläkkeiden määrän väheneminen ja osa-akaistuminen on laskenut Mehiläinen Länsi-Pohjan työkyvyttömyysmaksuja merkittävästi. Vuotuiset maksut ovat pienentyneet noin 150 000 eurolla.

– Kun työuraa voidaan jatkaa sopueutstoimilla, myös työntekijän työeläkekertymä jatkaa kasvuaan. Uran jatkumisella on toki rahallinen arvo, mutta työn jatkuminen tuo merkityksellisyyttä työntekijälle myös tärkeänä osana työyhteisöä, sanoo hyvinvoinnista vastaava johtaja Leena Kreus.

Mehiläinen Länsi-Pohja työllistää alueella lähes tuhat ihmistä, joista 72 prosenttia on vakituisessa työsuhteessa. Heistä lähes 40 prosenttia on yli 50-vuotiaita.

Lue seuraavaksi