Virolaistutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen koronapikatestin – tulos vartissa, selvittää myös viruksen määrän näytteessä

Tallinnan teknillisen yliopiston TalTechin mukaan testin luotettavuus on ollut laboratorioanalyysin vaativan PCR-testin luokkaa.

Toisin kuin muut testit, TalTechin menetelmä selvittää myös viruksen määrän näytteessä. Kuva: Jan Erik Kooli / Yle

TALLINNA Testaus itsessään on helppo. Otetaan nenänielunäyte, josta tehdään liuos.

Verensokerin mittausliuskaa muistuttavat anturisirut laitetaan liuokseen 10–15 minuutiksi. Sen jälkeen ne yhdistetään pienen lisälaitteen avulla tavalliseen älypuhelimeen. Sen sovellus kuvaa tuloksen.

Juju piilee kuitenkin siinä, että toisin kuin muut maailmalla käytettävät antigeeni-pikatestit, TalTech-yliopistossa kehitetty testi perustuu niin sanotun molekyylipainannan (siirryt toiseen palveluun)avulla valmistettuihin keinotekoisiin reseptoreihin.

– Ne tunnistavat viruksen antigeenit vasta-aineiden tapaan, mutta ovat omaisuuksiltaan niitä vakaampia ja halvempia, TalTechin emeritusprofessori Andres Öpik kertoo yliopiston laboratoriossa vierailleelle Ylelle.

– Bonuksena testillämme voidaan samalla määrittää myös viruksen määrä eli sen pitoisuus näytteessä, hän jatkaa.

Testin saaminen massakäyttöön riippuu siitä, miten pian viranomaisten hyväksyvät sen, kertoo TalTechin emeritusprofessori Andres Öpik. Kuva: Jan Erik Kooli / Yle

Synteettisillä reseptoreilla varustettujen sirujen valmistus edellyttää monivaiheista prosessia. TalTechin tutkijoiden suurimpana haasteena onkin tällä hetkellä keksiä nopea menetelmä testissä tarvittavien sirujen massatuotantoon.

– Lisäksi odotamme testillemme käyttölupaa Viron terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Testin tulo varsinaiseen massakäyttöön riippuu siis näistä tekijöistä, Öpik toteaa.

Öpik uskoo käyttöluvan heltiävän ja massatuotannon alkavan tämän vuoden kuluessa.

Voi sopia myös muiden tautien testaamiseen

Uudenlaista pikatestiä kehitetään sovellettavaksi nenänielunäytteiden lisäksi myös veri- ja sylkinäytteiden analysointiin. Näin se sopisi muidenkin virustautien, kuten esimerkiksi hepatiitin pikatestaukseen.

Jatkossa testiä kehitetään sovellettavaksi myös sylki- ja verinäytteille. Kuva: Jan Erik Kooli / Yle

Toistaiseksi katseet on kuitenkin suunnattu koronavirukseen. Sen testauksessa TalTechissa kehitetty menetelmä on osoittanut kyntensä.

– Olemme tehneet yhteistyötä koronatestauksesta Virossa pääasiassa vastaavan Synlabin kanssa ja päässeet koetestaamaan siellä analysoituja näytteitä. Tulokset ovat vastanneet PCR-testien tuloksia käytännössä yksi yhteen, Öpik kertoo.

Virossa ei ole tähän mennessä käytetty varsinaisia pikatestejä koronatestauksessa. Sairaaloissa on ollut käytössä nopeampia PCR-testejä, joilla tulos saadaan noin tunnissa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää: