1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ratsastusharrastus

Arjen huolet unohtuvat eikä satulassa tarvitse murehtia turvaväleistä – ratsastuskoulujen harrastajamäärät ovat kasvaneet koronavuonna

Ratsastusalan yritykset ovat pärjänneet pääosin hyvin koronan aiheuttamissa haasteissa.

Ratsastusharrastus
Annika Kujanen kahden hevosen kanssa
Kujasen ratsutilan emännän, Annika Kujasen, syksy on ollut kiireinen. Pasi Takkunen / Yle

Ratsastuskouluyrittäjät kertovat liikevaihtonsa kasvaneen viime vuoden aikana. Tieto perustuu Hippoliksen (siirryt toiseen palveluun) yhdessä Mahdollisuuksien hevoset -verkoston kanssa toteuttamaan kyselyyn.

Esimerkiksi pohjalaismaakunnissa neljä viidestä ratsastuskouluista kertoo koronan vaikuttaneen toimintaansa positiivisesti.

Ratsastuskouluissa harrastajamäärät ovat kasvaneet ja moni on vastannut kasvuun kehittämällä uusia palveluja.

Ravitalleilla koronavuosi oli vaikeampi. Hippoliksen kyselyyn vastanneista suurimmalla osalla kassavirta ja asiakasmäärät ovat tippuneet. Harva suunnittelee investointeja, vaikka uusien palvelujen kehittämiseen on halua.

Alahärmässä syksyi toi kolme uutta ryhmää

Kujasen ratsutilalla Alahärmässä toiminta hidastui hetkeksi viime kevään ensimmäisessä korona-aallossa, mutta sen jälkeen tahti on vain kiihtynyt, kertoo yrittäjä Annika Kujanen.

– Syksystä meillekin on tullu kolme uutta ryhmää, kun sitä väkeä vaan oli ja aina vaan kyselyt jatkuivat.

Kesällä ratsastusleirit ovat tärkeä osa toimintaa monelle alan yrittäjälle. Niidenkin suhteen onni oli lopulta myötäinen.

– Rajoitukset päättyivät juuri kun leirit alkoivat ja ne saatiin pidettyä ihan normaalisti, kertoo Annika Kujanen.

Aikuisten kiinnostus lajiin kasvaa

Ratsastusharrastus on aina ollut nuorten tyttöjen suosiossa, moni aikuistunut, entinen hevostyttö palaa lajin pariin. Uusia harrastajia löytyy kuitenkin kaikista ikäryhmistä.

– Aikuiset on osin vanhoja hevoslikkoja, mutta on niitäkin jotka aloittavat ihan nollasta, kertoo Annika Kujanen.

Nuoremmat löytävät ratsastuksen pariin usein kaverin houkuttelemana. Näin kävi muun muassa Eveliina Rantaselle, joka on kuulunut Kujasen ratsutilan vakioasikkaisiin jo kymmenen vuoden ajana. Homma toimi yhä samalla tavalla.

– Toimii yhä ainakin nuorten osalta. Ensin on yksi ja yhtäkkiä niitä pyörii täällä kymmenen, kertoo Eveliina Rantanen.

Eveliina Rantanen laittaa suitsia Capri-hevoselle
Eveliina Rantanen ja eestinponi Kapri valmistautuvat ulkoiluun. Pasi Takkunen / Yle

Hevosen selässä arjen huolet unohtuvat

Syitä lajin nosteeseen on monia, epäilemättä koronan tuomat rajoitukset ovat suosineet ratsastusta muun ulkoilun ohella. Ratsailla ei tarvitse huolehtia turvaväleistä.

– Täällä kuitenkin ollaan pihalla ja siellä hevosen selässä ihmiset eivät ole lähellä toisiansa, arvelee Annika Kujanen.

Ja toisaalta väitetäänhän eläinten toimivan hyvinä häivyttäjinä arkisille murheille, joita korona-aikaan on riittänyt. Eveliina Rantanen tunnistaa tilanteen.

– Silloin kun ratsastaa ei keskity mihinkään muuhun, unohtuvat arjen huolet.

Lue myös: Turpaterapia auttaa harrastajia korona-ahdistuksen keskellä -hevosille liikkumisrajoitukset ovat haastavia: "Ne ovat siinä mielessä kuin räjähdysherkkiä ilmapalloja"

Uusia palveluja kysynnän mukaan

Ratsastustalleilla uusien palvelujen kehittäminen on helpompaa kuin ravimaailmassa.

Kujasen ratsutilalla ratsastustunnit pyörivät viikoittaisen kalenterin mukaan, loma-aikoihin tarjolla on leirejä ja kursseja.

Viime vuosina mukaan on tullut myös juhlatilaisuuksien järjestelyitä. Esimerkiksi syntymäpäiviä voidaan viettää ratsastuksen merkeissä.

Yrittäjä Annika Kujanen on sitä mieltä, että kehityksen on mentävä eteenpäin jatkossakin, mutta juuri nyt uudet palvelut saavat odottaa.

– Olen kuitenkin tässä yksin, eikä aika yksinkertaisesti riitä. Mutta eihän sitä tiedä. Ideoita on ja niistä osaa jopa testattukin.

Lue seuraavaksi