1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. polttohautaus (hautaustavat)

Vuosi vuodelta enemmän polttohautauksia – Joensuussa tuhkattiin viime vuonna liki 800 vainajaa

Ristinkappelin remontti alkaa pian, sillä uutta kylmiötilaa tarvitaan.

polttohautaus (hautaustavat)
Arkku menee krematorion uuniin.
Polttohautaus yleistyy Itä-Suomessa jatkuvasti. Kuvituskuva.Sirkka Haverinen / Yle

Joensuun krematoriossa tuhkattiin päättyneenä vuonna 794 vainajaa. Polttohautausten määrä on tuplaantunut kymmenen vuoden takaisesta ja nousee jatkuvasti.

Joensuun krematoriossa tuhkataan esimerkiksi kaikki Pohjois-Karjalan maakunnan polttohaudattavat vainajat. Joensuun evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän hautauksista jo yli puolet tehdään tuhkahautauksina.

– Luku nousi juuri yli viidenkymmenen prosentin, puistopuutarhuri Eeva Laurikainen kertoo.

Tuhkausten yleistyessä hautausmailla tulee kiinnittää huomiota siihen, että uurnahautapaikkoja on riittävästi tarjolla. Kaikilla Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän hautausmailla ei vielä ole omia uurnahauta-alueitaan.

Esimerkiksi Tuupovaaran, Kettuvaaran ja Utran hautausmailta alueet vielä puuttuvat. Tavoitteena on, että niillekin saataisiin jatkossa edes pienet pelkästään uurnille tarkoitetut alueensa.

– Joensuun keskustan hautausmaalla on jo hyvin uurnapaikkoja, mutta ensi kesänä laajennamme aluetta jälleen. Maakunnissa uurnat menevät usein sukuhautaan, niin erillisellä uurna-alueella ei ole ollut niin kiirettä. Silti tarkoituksena olisi, että joka hautausmaalla on tulevaisuudessa uurnahauta-alue tarjolla.

Ristinkappelin remontti alkaa ensi kuussa

Joensuun Ristinkappelin remontti alkaa helmikuussa. Rakentamisen aloitusta on jo valmisteltu. Remontin arvioitu kesto on kuukauden verran. Syynä remonttiin on erityisesti uusien ja isompien kylmiötilojen tarve.

– Maaliskuussa meillä pitäisi jo olla lisää kylmiötiloja käytössä, Laurikainen sanoo.

Vanhojen kylmiöiden käyttövarmuus ei ole enää ollut täydellinen erityisesti kuumina kesäaikoina. Uusia ja isompia kylmiötiloja on oltu kipeästi vailla.

– Jatkossa saamme arkut kylmiökaapeissa kolmeen kerrokseen aiemman kahden sijaan.

Lue seuraavaksi