Ammatillisen koulutuksen järjestäjät halutaan yhden yhtiön alle Kouvolassa: "Vain vahva, hyvin resurssoitu ja tehokas oppilaitos pystyy vastaamaan kilpailuun"

Kouvolassa käynnistetään selvitys ammattillisen koulutuksen järjestämisestä.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät halutaan saman yhtiön alle Kouvolassa. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouvolan kaupunki alkaa selvittää, pitäisikö ammatillisen koulutuksen järjestäminen yhtiöittää. Selvitys tehdään yhdessä Aikuiskoulutus Taitajan ja Parik-säätiön kanssa.

Uuteen yhtiöön olisi siirtymässä valtionosuusrahoitteinen koulutus ja maksullinen palvelutoiminta.

Selvityksessä tarkastellaan myös säätiöiden muun toiminnan sekä Kouvolan kaupungin järjestämän työpajatoiminnan toteuttamista.

Lisäksi selvitetään Kouvolan Rautatie- ja Aikuiskoulutus Oy:n yhdistämistä perustettavaan yhtiöön joko osaksi yhtiötä tai sen tytäryhtiöksi.

Kouvolan kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi sanoo, että Kouvolan seudun useat ammattillisen koulutuksen järjestäjät toimivat nyt osittain kilpailijoina samoilla markkinoilla.

– Koulutuksen kilpailu vain kiristyy. Totesimme, että tulevaisuudessa vain vahva, hyvin resurssoitu ja tehokas oppilaitos, joka on joustava ja nopea reagoimaan, pystyy vastaamaan kilpailuun.

Päätöksenteko nopeutuu

Ammatillisen koulutuksen niputtamisella yhden yhtiön alle Kouvolassa halutaan myös esimerkiksi tehostaa resurssien käyttöä sekä turvata opetuksen laatu.

– Että olisi riittävät resurssit ammattillkisessa koulutuksessa vastaamaan uusiin koulutusaloihin. Ja opetuslaitteet ja -tilat vastaisivat tämän päivän tarpeita ja olisivat modernit ja laadukkaat, Veikko Niemi kertoo.

Myös mahdollisuus reagoida muuttuu nopeammaksi, kun ammattilisen koulutuksen järjestäminen yhtiöitetään. Niemi huomauttaa, että ammattioppilaitos on nyt hidas päätöksenteossaan, joka on sidottu kaupungin budjettiin. Päätösten hyväksyttäminen monessa hallintoelimessä voi viedä pitkän aikaa.

– Yksityinen koulutusyhtiö pystyy reagoimaan yksin ja vastaamaan nopeasti tarpeisiin kesken vuodenkin, eikä asioita tarvitse viedä eteenpäin talousarviokäsittelyn kautta.

Yhtiöittämisellä pyritään vastaamaan lisäksi paremmin elinkeinoelämän ja yritysten koulutuksen ja osaamisen tarpeisiin.

Selvitys valmistuu helmikuussa

Yhtiöittämisselvityksessä otetaan kantaa omistusrakenteeseen, yhtiöjärjestykseen sekä osakassopimukseen ja hallituksen muodostamiseen. Tarkoitus on, että yhtiö on Kouvolan tytäryhtiö, mutta kenelläkään yksittäisellä omistajalla ei olisi yksinään määräysvaltaa hallituksessa.

Kiinteistöt olisivat jäämässä perustettavan yhtiön osakkaiden omistukseen, ja uusi yhtiö olisi vuokralaisena kiinteistöissä pitkillä vuokrasopimuksilla.

Selvitys valmistuu helmikuun loppuun mennessä. Uusi yhtiö on määrä perustaa kevään aikana ja varsinainen toiminta käynnistyisi ensi vuoden alusta.

Sekä kaupungin että säätiöiden on määrä päättää yhtiöittämisestä kevään aikana.

Selvityksen tekee PricewaterhouseCoopers Oy.