1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Kyselyjä jonon ohi pääsemisestä on tullut Etelä-Pohjanmaalla – koronarokote kiinnostaa pohjalaisia ja sen käsittelyyn totutaan vähitellen

Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiireistä kerrotaan, että rokotusten antamiseen on liittynyt epäselvyyksiä. Myös niiden kuljettamisessa ja säilyttämisessä on ollut opettelemista.

koronarokote
Sote-henkilöstölle annettiin koronavirusrokotteita Helsingissä 4. tammikuuta 2021.
Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on rokotettu terveydenhoitoalan henkilöstöä.Silja Viitala / Yle

THL ohje rokoteannosten käyttämisestä nopeuttaa koronarokotuksia myös pohjalaismaakunnissa. Jatkossa puolta rokoteannoksista ei enää tarvitse säästä tehostetta varten.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikön ylilääkäri Matti Rekiaro sanoo, että Seinäjoen keskussairaalan sairaala-apteekkiin on tullut rokotetta kaksi "pizzalaatikollista", joissa on yhteensä 1950 rokoteannosta.

Kaikkia ei vielä ole saatu käytettyä. Rekiaro kertoo, että rokotusten antamisiin on liittynyt jonkin verran epäselvyyttä.

Tällä viikolla rokotuksia on annettu ensilinjan sotetyöntekijöille keskussairaalassa ja terveyskeskuksissa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin on tullut kyselyjä, olisiko rokote mahdollista saada virallisen rokotusjärjestyksen ohi. Jonon ohi ei kuitenkaan pääse, koska ensilinjassa rokotettavien seula on tiukka.

– Kyselyjä on tullut ja minuun on henkilökohtaisestikin oltu yhteydessä. Yleinen havainto on se, että rokotetta halutaan ja odotetaan. Eikä ainakaan yhteydenottojen perusteella rokotekriittisyyttä ole esiintynyt, Rekiaro sanoo.

Vähän sivuvaikutuksia

Pfizerin ja BioNTechin koronarokotteella on Rekiaron mukaan rokotettu maailmassa noin 16 miljoonaa ihmistä ja sivuvaikutukset ovat olleet vähäisiä.

– Sama kokemus meilläkin on. Hyvin vähän erilaisia paikallisia kipu, kuume tai muita paikallisia reaktioita on sairaanhoitopiirin työntekijöille tullut. Kaikki on mennyt hyvin, Rekiaro vakuuttaa.

Pohjanmaalla täydessä vauhdissa viikolla 3

Vaasan sairaanhoitopiirissä rokotukset alkoivat maanantaina. Johtajaylilääkäri Peter Nieminen myöntää, että logistiikan kanssa on ollut opettelua, koska rokote vaatii erityisolosuhteita.

– Opittu on hyvin ja rokotteen käsittely osataan nyt. Ensi viikkokin on valmiiksi suunniteltu ja sitä seuraavakin viikko on valmiiksi pohdittu, Nieminen sanoo.

Rokotusmäärät ovat pieniä sen takia, että rokotteita on vähän. Niemisen mukaan otsikointi asiasta on ollut hieman harhaanjohtavaa.

– Rokotteet menevät siinä tahdissa kun niitä tulee. Rokotetta on nyt kertakaikkiaan niin vähän ainakin tässä alkuvaiheessa. Kunhan rokotukset saadaan täysillä rullaamaan viimeistään viikolla 3, joka ikinen putkilo käytetään.

Lue seuraavaksi: Koronarokoteketjun heikoin lenkki on rokote itse – piikkejä ja pistäjiä on yllin kyllin, vakuuttaa THL:n asiantuntija

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne ja kuinka se vaikuttaa arkeesi

Lue seuraavaksi