Hyppää sisältöön

Ensihoitajien työvuorot lyhenevät ja yöajan ambulanssien lähtövalmius paranee Lapin sairaanhoitopiirissä

Päivävalmiudessa olevien ambulanssien väheneminen voi näkyä siten, että siirtokuljetuksia odotellaan entistä pidempään.

Muutoksen vuoksi Lapin sairaanhoitopiirissä lopetetaan kolme päivävuorossa olevaa ambulanssia. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Lapin sairaanhoitopiirissä parannetaan ensihoitajien työsuojelua lyhentämällä työvuoroja ja lisäämällä hoitajien määrää. Muutos on seurausta uudesta työaikalaista, joka lisää työntekijöiden lepoaikaa.

Muutos vähentää ambulanssien päivävalmiutta Kemijärvellä, Kittilässä ja Rovaniemellä, mutta lisää ambulanssien yöajan välitöntä lähtövalmiutta.

Lapin sairaanhoitopiirin ensihoitajien työvuoroja lyhennetään, koska valtion viranomaiset eivät enää anna sairaanhoitopiirille poikkeuslupaa työvuoroja pidentäviin varallaoloihin. Asiasta päättäneen Lounais-Suomen aluehallintoviraston mukaan varallaolo rikkoo uuden työaikalain vaatimusta lepoajoista.

Lähde: Lapin sairaanhoitopiiri Kuva: Rea Lemström / Yle

Esimerkiksi Kittilässä ensihoitajien työvuoro ja varallaolo on voinut koostua 12 tunnin välittömästä lähtövalmiudesta, jonka jälkeen on ollut 12 tuntia varallaoloa kotona tai majapaikassa ja sen jälkeen jälleen 12 tuntia välittömässä lähtövalmiudessa.

Muutoksen myötä on siirrytty 24 tunnin välittömään lähtövalmiuteen, jonka aikana saa olla yhteensä 12 tuntia aktiivityötä. Uudistuksen myötä korvaavan lepoajan tulee alkaa välittömästi työvuoron päättymisen jälkeen, eikä varallaolo ole sallittua.

Kolme ambulanssia poistuu

Muutoksen vuoksi Lapista lopetetaan kolme päivävuorossa olevaa ambulanssia. Lopetettavat 12 tunnin päiväpäivystyksessä olevat ambulanssiyksiköt ovat Rovaniemi, Tunturi-Lapin aluetta palveleva Kittilä ja Itä-Lapin aluetta palveleva yksikkö Kemijärvellä.

Matkailusesongin aikaan kuten joulukautena valmiutta lisätään esimerkiksi Kittilässä.

Päivävuorojen lopetus on sairaanhoitopiirin mukaan tarpeen kustannussyistä. Säästöllä rahoitetaan osaksi varallaolojen poiston vaatima ensihoitajien määrän lisäys 22 ensihoitajalla.

Kittilässä kaksi yöajan ambulanssia lähtövalmiudessa

Samalla yöajan välittömässä lähtövalmiudessa olevien ambulanssien määrää lisätään. Esimerkiksi Kittilässä päivystää nyt uudistuksen myötä kaksi ambulanssia välittömässä lähtövalmiudessa yöllä.

Aiemmin Kittilän toisen ambulanssin ensihoitajat päivystivät varalla kotonaan ja siirtyivät hälytyksen tullen ensin asemalle hakemaan auton. Kittilän vastaavan ensihoitajan Janne Paksun mukaan tähän menee kallista aikaa hätätilanteissa.

Kolmannen ambulanssin poistuminen päiväajasta voi aiheuttaa Kittilässä ruuhkatilanteita, arvioi vastaava ensihoitaja Janne Paksu. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

– Yöaikanahan se saatavuus paranee, käytännössä molemmat autot on minuutin lähtövalmiudessa. Aikaisemmin öisin toinen auto oli kotivaralla ja toinen välittömässä lähtövalmiudessa, nyt molemmat autot ovat minuutin lähtövalmiudessa. Kolmannen auton poistuminen päiväajasta voi aiheuttaa ruuhkatilanteita, sanoo vastaava ensihoitaja Janne Paksu.

Muutos maksaa kunnille puoli miljoonaa

Lapin sairaanhoitopiiriin palkataan peräti 22 ensihoitajaa lisää, jotta ympärivuorokautiset valmiudet pystytään hoitamaan. Muutos maksaa kunnille puoli miljoonaa euroa, sanoo ensihoidon ylilääkäri Teuvo Määttä. Määtän mukaan päivävuorojen lakkautus voi hidastaa toimintaa Itä-Lapin ja Tunturi-Lapin alueella.

– Kyllähän se heikentää eli resurssit vähenevät, mutta isommassa kuvassa ei ole oleellista vaikutusta. Varmasti yksittäisiä tilanteita voi tulla, jossa avun saanti viivästyy. Hoidamme myös siirtokuljetuksia, jotka eivät virallisesti, lakipohjaisesti kuulu ensihoitopalveluun. Ne varmasti joutuvat tarvittaessa vähän odottelemaan, sanoo ensihoidon ylilääkäri Teuvo Määttä.

Varmasti yksittäisiä tilanteita voi tulla, jossa avun saanti viivästyy, arvioi ensihoidon ylilääkäri Teuvo Määttä. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Varallaolojen poistaminen lisää pitkämatkalaisten ensihoitajien kotimatkojen määrää. Esimerkiksi Kittilän ensihoitajista yli puolet asuu Rovaniemellä. Pisimmät edestakaiset kotimatkat, 700 kilometriä, ovat Oulusta Sodankylässä käyvillä ensihoitajilla.

Ensihoitajien kotimatkojen määrä lisääntyy kymmenillä vuodessa, kertoo Tehyn pääluottamusmies Esa Rusanen. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

– Vuoden aikana näitä reissuja tulee kolmisenkymmentä kappaletta enemmän ja se tarkoittaa että tien päällä ollaan reilusti enemmän, tuhansia kilometrejä, kymmeniä tuhansia kilometrejä enemmän, laskeskelee Lapin sairaanhoitopiirin Tehyn pääluottamusmies Esa Rusanen.