1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläinsuojelu

Poliisi on aloittanut eläinsuojelupartion Pohjois-Savossa – pilotti jatkuu kesään saakka

Tavoitteena on parantaa poliisien osaamista ja suorituskykyä eläinsuojeluun liittyvissä tehtävissä, sekä auttaa valvontaeläinlääkäreitä.

eläinsuojelu
Koditon kissa Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tiloissa.
Pilottipartio tekee aiempaa enemmän eläinsuojelutarkastuskäyntejä, sillä myös poliisi on yksi eläinsuojeluviranomainen. Kuvituskuva.Kristiina Lehto / Yle

Itä-Suomen poliisi on aloittanut eläinsuojelupartion toiminnan. Eläinsuojelupartio on pilottihanke, jota testataan aluksi Pohjois-Savon alueella kesään saakka. Tarkoituksena on myöhemmin laajentaa toimintaa myös Pohjois-Karjalaan ja Etelä-Savoon.

Pilottihankkeen tavoitteena on parantaa poliisin suorituskykyä ja osaamista eläinsuojeluun ja yleisestikin eläimiin liittyvissä tehtävissä. Pilotin aikana pilottipartio tekee aiempaa enemmän eläinsuojelutarkastuskäyntejä, sillä myös poliisi on yksi eläinsuojeluviranomainen.

Valvontaeläinlääkäreiltä tulee poliisille aika ajoin pyyntöjä käydä tekemässä eläinsuojelutarkastuskäyntejä. Kyseessä voi olla tilanne, että valvontaeläinlääkärit eivät itse ehdi hoitaa käyntiä, tai on jo etukäteen tiedossa, että kohteessa tarvitaan avuksi poliisia.

– Jos kohteessa on esimerkiksi käytetty huumeita tai eläinten omistajat ovat aggressiivisia, kyseessä on työturvallisuusriski valvontaeläinlääkäreille yksin, rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen kertoo.

Vihjeitä eläinten kaltoinkohtelusta tai esimerkiksi koirakurin laiminlyönneistä tulee myös poliisille suoraan.

– Pilottipartio auttaa nyt purkamaan tätä tehtäväruuhkaa. Osa käynneistä tehdään itse ja osa valvontaeläinlääkärien kanssa yhdessä.

Samalla on tarkoituksena kehittää viranomaisyhteistyötä entisestään.

Partioon nimetty kaksi poliisia

Pohjois-Savon eläinsuojelupartioon on nimetty kaksi poliisia, jotka ovat jo aiemmin olleet osa eri viranomaisista koostuvaa eläinsuojeluviranomaisten verkostoa. Pilottihankkeen myötä poliisit voivat nyt käyttää muutaman työpäivän silloin tällöin erityisesti eläinsuojeluasioiden hoitamiseen.

– Pilotin poliisit tekevät yhteistyötä muiden eläinsuojeluviranomaisten kanssa ja tavoitteena on, että he voisivat tulevaisuudessa kouluttaa muutakin henkilökuntaamme eläintehtäviin liittyen, jotta koko henkilöstön valmius saataisiin nousemaan pykälän tai pari.

Lue seuraavaksi