Hyppää sisältöön

Suomeen saapuvien matkustajalentojen keskeytys laajenee koskemaan Britannian lisäksi Irlantia ja Etelä-Afrikkaa

Keskeytys jatkuu 18. tammikuuta saakka.

Suomi keskeytti matkustajalentoliikenteen Britanniasta Suomeen 21. päivä joulukuuta. Kuva: Ben Stansall / AFP

Matkustajalentoliikenteen keskeytys Britanniasta Suomeen jatkuu 18. tammikuuta saakka. Samalla matkustajalentoliikenteen keskeytys laajenee koskemaan myös Irlantia ja Etelä-Arfikkaa.

Keskeytyksellä on tarkoitus estää uuden koranavirusmuunnoksen yleistyminen. Virusmuunnoksen yleistymisen pelätään aiheuttavan selvästi aiempaa nopeammin leviävän epidemian, mikä voisi vaarantaa terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvyn.

Liikenne- ja viestintävirasto keskeyttää lennot Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen esityksen mukaisesti, kertoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

– Suosituksessaan THL lähti siitä, että viikko on sopiva aika rajoituksen voimassaololle, mutta tietysti tätä tarkastellaan ensi viikon aikana uudelleen, onko tilanne muuttunut ja mihin suuntaan. Meillä on valmius hyvinkin nopeasti tehdä uusia rajoituspäätöksiä, mikäli terveysviranomaiset ne tarpeellisiksi arvioivat.

THL:n mukaan Britanniasta, Etelä-Afrikasta ja nyt myös Irlannista saapuvat matkustajat muodostavat merkittävän riskitekijän sille, että uudet Covid-19 virusmuunnokset leviävät Suomeen.

Tämän vuoksi THL katsoo, että on välttämätöntä jatkaa matkustuslentoliikenteen keskeytystä Britanniasta sekä asettaa vastaava rajoitus myös Etelä-Afrikasta ja Irlannista Suomeen suuntautuvalle matkustuslentoliikenteelle.

Valtaosa virusmuunnostapauksista liittyy matkustamiseen

Suomessa on tähän mennessä todettu yhteensä 20 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tartuntaa. Tänään perjantaina raportoitiin kolme uutta tartuntaa. Tartunnat liittyvät toisiinsa, ja ne ovat Britanniasta peräisin olevan virusmuunnoksen aiheuttamia.

Britanniassa havaittu uusi Covid-19 -muunnos leviää selvästi nopeammin kuin koronaviruksen aiemman alatyypit.

ECDC suosittaa, että EU –maat ottavat nopeasti käyttöön toimenpiteitä, joilla uusi virusmuunnos kyetään tunnistamaan ja tartuntaketjut katkaisemaan ennen niiden leviämistä laajemmin.

Koska valtaosa tapauksista liittyy tällä hetkellä matkustamiseen, tulisi matkustusta Britanniaan ja mahdollisesti jatkossa muillekin alueille, joissa virusmuunnos leviää väestössä rajoittaa ja kiinnittää erityistä huomiota rajojen terveysturvallisuuteen, todetaan Traficomin tiedotteessa.

Myös Etelä-Afrikasta saapuneella matkustajalla on todettu hieman erityyppinen virusmuunnos, joka sekin voi levitä aiempaa nopeammin.

Vastaavia matkustukseen liittyviä tautitapauksia on todettu useissa eri maissa. Useat maat ovat rajoittaneet matkustusta ja matkustajalentoliikennettä maihin, joissa virusmuunnoksia on esiintynyt laajasti.

Päätös ei koske ylilentoja, teknisiä välilaskuja, siirtolentoja omalla miehistöllä, valtionilmailua, sairaankuljetuslentoja, eikä myöskään rahtilentoja.

Rajoitus kohdistuu ainoastaan suoraan lentoliikenteeseen, eikä sillä ole vaikutuksia muiden maiden kautta saapuvaan liikenteeseen.

Juttua muokattu 8.1. klo 16:50: Lisätty tiedot muuntuneen koronaviruksen tartuntamääristä Suomessa.

Lue lisää:

.
.