Hyppää sisältöön

Naisten orgasmipistokset tulivat Suomeen – kokenut gynekologi suhtautuu varauksella: ”Niistä ei saa kuin mustelmia”

Tuhat euroa maksavassa toimenpiteessä naisen omaa veriplasmaa pistetään intiimialueelle.

O- ja G-pistosten hyödystä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä. Kuvituskuva. Kuva: Maria Kraynova / AOP

Naisen seksuaalinen nautinto koostuu lukemattomista asioista. Jokainen nainen on erilainen, ja tavat nauttia ja kokea halua myös muuttuvat elämäntilanteiden ja iän myötä monin tavoin.

Yleisiä nautinnon kokemista vaikeuttavia asioita ovat muun muassa stressi, väsymys, raskauden tai iän mukanaan tuomat muutokset kehossa ja hormonitoiminnassa, itsetunnon ongelmat sekä kehon ja mielen sairaudet.

Niinpä naisen nautintokykyä tai halun ongelmia ei voi yhdellä konstilla hoitaa. Tästä huolimatta markkinoille ilmestyy välillä uusia toimenpiteitä, joiden väitetään parantavan nautinto- ja orgasmikykyä.

Uusimpana markkinoille on tullut kaksi erilaista nautintoa väitetysti parantavaa pistosta, O-pistos ja G-pistos. Niitä markkinoi Suomessa ainakin Helsingissä ja Turussa toimiva Cityklinikka (siirryt toiseen palveluun).

– Hoito lukeutuu niin sanottuun esteettiseen gynekologiaan. Se ei ole Suomessa kysytty, eikä sitä anneta usein, kertoo Cityklinikan gynekologi Lasarus Mitrofanoff sähköpostitse Ylelle.

Mitrofanoff tekee työssään sekä perusgynekologisia että esteettisen gynekologian toimenpiteitä. O-pistoksia hän on neljän vuoden aikana antanut 3-4 asiakkaalle. G-pistoksia hän ei ole tehnyt.

Alansa johtaviin asiantuntijoihin Suomessa kuuluva naistentautien erikoislääkäri ja kliininen seksologi Leena Väisälä kuuli O-pistoksista ensimmäisen kerran seksologien konferenssissa Yhdysvalloissa neljä vuotta sitten. Hän suhtautuu niihin hyvin varauksellisesti.

– Nämä tuntuvat ihan tuulesta temmatuilta. Pistosten hyödystä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä. Vaikka limakalvot toimenpiteillä paksunisivat, ei ole takuuta siitä, että tuntemus paranisi, Väisälä sanoo.

Pistokset sisältävät hyaluronihappoa tai veriplasmaa

Cityklinikan mainostamassa G-pistoksessa naisen sukupuolielinten G-alueelle pistetään hyaluronihappoa. Toimenpiteen väitetään laajentavan ja paksuntavan G-pistettä.

Leena Väisälää hoitomenetelmä ei tässä yhteydessä vakuuta.

– Hyaluronihappo kerää itseensä nestettä. Jos sukupuolielimissä on nestepaakku, niin todennäköisemmin se aiheuttaa kipua kuin iloa.

Klinikka mainostaa nettisivuillaan, että pistoksen jälkeen ”kyky kiihottua kasvaa. Seksistä tulee naisen kannalta entistä nautinnollisempaa.”

Tiettyä G-pistettä ei ole olemassa. Sen sijaan emättimen etuseinämässä on alue, jossa on enemmän hermotusta kuin muualla emättimessä. Moni nainen kokee tämän alueen koskettelun nautinnollisena.

O-pistos puolestaan tehdään naisen omasta, käsivarresta otetusta verestä. Siitä erotetaan veriplasmaa ja verihiutaleita, ja niitä pistetään klitoriksen viereen ja emättimen suulle.

Cityklinikan nettisivuilla veriplasman väitetään elvyttävän toimenpidealueen kudoksia. Nettisivujen markkinointitekstin mukaan "tuloksena ovat aiempaa terveemmät ja toimivammat intiimialueen kudokset, jotka reagoivat voimakkaasti seksuaalisiin ärsykkeisiin.”

Kyseessä on niin sanottu PRP-hoito, jota on käytetty monenlaisissa hoidoissa.

– Plasmassa on erilaisia kasvutekijöitä. Sitä sitten ruiskutetaan neulalla sukupuolielinten limakalvon alle. Ajatuksena on, että nämä kasvutekijät simuloisivat kudoksen uusiutumista, Väisälä selittää.

Tieteellinen tutkimus pistosten tehosta puuttuu

Naistentautien erikoislääkäri Leena Väisälä tarkasti tätä juttua varten, onko pistoksista tehty lääketieteellisesti luotettavaa tutkimusta. Vastaus on lyhyt: ei ole.

– Ei ole olemassa mitään tieteellistä tutkimusta, jossa olisi verrattu PRP-hoitoa johonkin muuhun hoitoon. Ainoa tieteellinen julkaisu on turkkilainen artikkeli, jossa toimenpiteen jälkeen naisilta on kysytty auttoiko hoito. Siitä puuttuu kontrolliryhmä.

Joitakin yksityisten plastiikkakirurgien kyselyitä on maailmalla tehty, mutta vertaileva tieteellinen tutkimus puuttuu. Tämän tietää myös toimenpiteitä markkinoivan Cityklinikan gynekologi Lasarus Mitrofanoff.

– Aihe ei kiinnosta akateemista tiedemaailmaa. Pidän hoitoa mielenkiintoisena, ja toivoisin, että jokin tutkimuskeskus tekisi vertailevan tutkimuksen, Mitrofanoff sanoo.

Mitrofanoff korostaa, että koska tieteellinen näyttö on niukkaa, toimenpiteitä ei tarjota ensisijaisena hoitomuotona seksuaalisuuden ongelmiin.

– Hoitoa ennen kokeillaan kaikki muu ensin tai varmistetaan, että ne on muualla toisen lääkärin tai seksuaalineuvojan toimesta tehty. Ainoastaan jos ne eivät auta ja asiakas hoidon taustan tietäen haluaa hoitoa kokeilla, sitä kokeillaan.

Ehdottomana kriteerinä on, että nainen on elämässään kokenut saavansa aiemmin G-pisteorgasmin.

Esteettiset hoidot voivat pahentaa vääristynyttä kehonkuvaa

Britanniassa pistokset ilmestyivät markkinoille pari vuotta sitten. Tuolloin moni gynekologi varoitti, että toimenpiteiden tehoa ja turvallisuutta ei ole tieteellisesti tutkittu, ja niistä voi olla jopa terveydellistä haittaa naisille (the Sun-lehden englanninkielinen artikkeli) (siirryt toiseen palveluun).

Väisälä ei usko pistosten lisäävän nautintoa tai kykyä saada orgasmeja.

– Kun sukupuolielinten limakalvon alle pistetään jotain, niin tuloksena on jonkinlainen mustelma ja se tuottaa todennäköisesti myös kipua. Pahimmillaan pistos osuu hermoon ja kipua voi esiintyä pitkäänkin toimenpiteen jälkeen, Väisälä sanoo.

Mustelmia vakavampiakin seurauksia toimenpiteillä voi olla sekä fyysisesti että psyykkisesti. Erittäin tärkeää olisi selvittää, miksi ja kenen aloitteesta nainen hakeutuu sukupuolielinten alueen esteettisiin toimenpiteisiin.

Onko päätös hänen itsensä, vai painostaako esimerkiksi kumppani siihen? Entä tietääkö nainen miten monesta asiasta naisen seksuaalinen nautinto syntyy?

Kehon ulkomuotoa muokkaavat toimenpiteet voivat ruokkia kehovihaa ja vääristynyttä omakuvaa. Dysmorfinen ruumiinkuvan häiriö (siirryt toiseen palveluun) tarkoittaa vääristynyttä kuvaa omasta kehosta. Siitä kärsivä ihminen on vakuuttunut oman ulkonäkönsä viallisuudesta tai rumuudesta.

Jos naisen kehonkuva on vääristynyt, voivat O- ja G-pistokset huonontaa tilannetta.

– Tällaiset kehoa muokkaavat toimenpiteet saattavat valitettavasti tukea kehodysmorfista häiriötä, Leena Väisälä sanoo.

Epäonnistuneista toimenpiteistä suuri kynnys valittaa

Seksuaalisuus on niin intiimi asia, ettei siihen kajoavista toimenpiteistä helposti uskalleta tehdä valituksia, jos jokin menee pieleen.

– Voi tuntua häpeälliseltä, että on tullut höynäytetyksi seksuaalisuuteen liittyvässä asiassa, Leena Väisälä pohtii.

Myös sisäistetyt ja yhteiskunnassa vallalla olevat käsitykset naiselle sallitusta seksuaalisuuden ilmaisutavasta ja siitä, minkälaista seksin pitäisi olla, voivat vaikuttaa halun kokemiseen.

Jos naisella on kumppani, hänen asenteensa seksiin sekä suhteen kommunikaation laatu vaikuttavat naisen haluun.

Kliinisenä seksologina Leena Väisälä muistuttaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää. Se voi myös olla hyvin nautinnollista, vaikka nainen ei aina saisikaan orgasmia.

Tieteellisesti heikolla pohjalla olevien, jopa tuhat euroa maksavien pistosten sijaan Väisälällä on tarjota parempi vaihtoehto nautinnon löytämiseen.

– Puolella pistosten hinnasta saa jo neljä kertaa seksuaalineuvontaa ja hyvän vibraattorin. Niiden avulla seksuaalisuuden ja nautinnon tutkiminen on paljon fiksumpaa ja pidempikestoista.

Keskusteluapua seksuaalisuuden ongelmiin suositellaan myös pistoksia markkinoivalla Cityklinikalla.

– Mikäli ajatellaan, että O-shot-hoidosta voisi olla hyötyä, asiakkaalle kerrotaan millainen hoito on. Lisäksi häntä suositellaan käymään seksuaalineuvojalla tai seksuaaliterapeutilla. Asiakasta neuvotaan miettimään asiaa kotona ja varaamaan ajan, mikäli päätyy kokeilemaan hoitoa, kuvailee asiakasprosessia klinikan gynekologi Lasarus Mitrofanoff.

Lue myös:

.
.