Hyppää sisältöön

Viime vuosi oli Euroopassa ylivoimaisesti lämpimin koskaan mitattu

Maailmanlaajuisesti viime vuosikymmen oli tilastoidun säähistorian kuumin.

Ilmakehän lämpötilaerot vuonna 2020 verrattuna vertailukauteen 1981 - 201. Mitä punaisempi alue on, sitä lämpimämpi ilmasto on ollut kuin vertailukautena. Kuva: Copernicus Climate Change Service / ECMWF

Vuosi 2020 oli Euroopassa koko sen tilastoidun ilmastohistorian lämpimin, kertoo EU:n ilmastonmuutoksen tutkimuslaitos Copernikus (siirryt toiseen palveluun).

Keskimääräinen lämpötila ylitti edellisen ennätyksen 0,4 asteella, mikä ilmatieteessä on huomattava hyppäys.

Edellinen lämpöennätys tehtiin edellisvuonna 2019.

Maailmanlaajuisesti tarkastellen vuosi 2020 oli yhtä lämmin kuin edellinen ennätysvuosi 2016.

Viime vuosi oli maailmanlaajuisesti keskimäärin 0,6 astetta lämpimämpi kuin pitkän ajan vertailukohtana käytetty ajanjakso 1981 – 2010 ja 1,25 astetta lämpimämpi kuin aikana ennen teollistumisen alkua.

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen on saatava pysähtymään selvästi ennen kuin se saavuttaa kaksi astetta, ja mahdollisimman lähelle 1,5 astetta. Tämä edellyttää hyvin nopeaa lämpenemistä aiheuttavien ilmastopäästöjen vähentämistä.

Pohjoinen lämpenee nopeimmin

Copernicuksen havaintojen mukaan viime vuoden lämpeneminen oli voimakkainta arktisilla alueilla ja etenkin Pohjois-Siperiassa, missä keskilämpötilat olivat jopa kuusi astetta pitkäaikaisia keskiarvoja korkeammalla.

Napapiirin pohjoispuolella esiintyi poikkeuksellisen paljon metsäpaloja. Ne tuottivat ilmakehään 244 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, mikä on kolmanneksen enemmän kuin edellisvuonna.

Arktinen merijää supistui edelleen. Heinäkuussa ja lokakuussa mitattiin ennätysvähän merijäätä.

Myös lämpöennätyksiä tehtiin eri puolilla maailmaa. Yhdysvalloissa, Mojaven autiomaassa mitattiin 54,4 lämpöastetta.

Korona-pandemia vähensi jonkin verran ilmastopäästöjä, mutta ne säilyvät ilmakehässä kauan, joten hiilidioksidin kertyminen ilmakehään jatkui edelleen.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kirjoitti vuodenvaihteessa julkaistussa kirjoituksessaan olevan huomionarvoista, että vuoden 2020 lopulla Tyynellä valtamerellä kehittyi La niña -ilmiö. Näiden ilmiöiden aikaan maapallon keskilämpötila on yleensä muita vuosia matalampi.

On siis odotettavissa, että seuraavina vuosina maapallon ilmasto lämpiää edelleen nopeasti.

.
.