1. yle.fi
  2. Uutiset

Useita ihmisiä on tippunut jäihin viime päivinä – Pelastusjohtaja: "Ihmiset menevät enemmän kalenterin kuin omien havaintojensa mukaan"

Jäät ovat kautta Suomen tavanomaista ohuemmat. Viime päivinä jäihin on pudonnut lukuisia ihmisiä.

Onnettomuudet heikoilla jäillä
Jäät ovat arvaamattomat myös Lapissa
Jäät ovat arvaamattomat myös Lapissa

Jäät ovat vuodenaikaan nähden tavanomaista ohuemmat ja jäihin on pudonnut ihmisiä eri puolilla maata.

Kaunis talvipäivä on houkutellut monia kokeilemaan jäitä – useita ihmisiä pudonnut jäihin

Jäihin pudonneet eivät ole alkutalvesta erityisesti työllistäneet Lapin pelastuslaitosta, mutta riskit kasvavat, kun moottorikelkkoja aletaan kaivaa esiin.

– Ihmiset menevät enemmän kalenterin mukaan kuin omien havaintojensa mukaan. Viime viikon loppupuolella moottorikelkkoja onkin sitten ongittu, eilen Pellossa ja toissapäivänä Ranualla, Lapin pelastusjohtaja Markus Aarto sanoo.

Lapissa erityisen arvaamaton ja poikkeuksellinen on Kemijoen tilanne Rovaniemellä. Useat eri viranomaiset pyytävät noudattamaan erityistä varovaisuutta, kun monet tavallisesti tammikuussa jäässä olevat paikat ovat yhä sulia.

Rovaniemen kaupungin kunnossapitoinsinööri Marko Rautio toteaa, että nyt ei ole luottamista vanhoihin muistikuviin siitä, missä moottorikelkalla tai suksilla voi kulkea.

– Sulapaikkoja voi olla hyvin epätavallisissa paikoissa, Rautio toteaa.

Lauhan alkutalven lisäksi ongelmat juontuvat Kemijoen yläjuoksulta alkutalvesta liikkeelle lähteneistä jäälautoista, jotka pakkautuivat Rovaniemen keskustan kohdalle.

Jääröykkiöt ovat estäneet veden normaalin virtauksen ja vesi on etsinyt uusia reittejä sillä seurauksella, että sulia voi tulla vastaan yllättäen.

Kemijoen jääpato oli joulukuun alussa noin neljän kilometrin mittainen Rovaniemen kohdalla.

Myös järvet heikolla jäällä

Tammikuulle poikkeuksellisesti Rovaniemen keskustassa on laajoja sulan veden alueita, esimerkiksi Suutarinkorvan sillalta keskustan suuntaan.

Kemijoki Oy:n käyttöpäällikön Heikki Poikelan mukaan Suutarinkorvan sillan ja Jätkänkynttilän välinen osuus jäätyy yleensä tasaisesti, mutta nyt alue on vain osittain jäässä.

– Jääkannen alapuolelle ahtautunut jäämassa nostaa alueen pintaveden virtausnopeuden niin suureksi, että joki ei pääse jäätymään, Poikela sanoo.

Järvien jäät ovat nekin Lapissa 5–20 senttiä ohuemmat kuin keskimäärin tammikuussa.

Kelkkailijat ajavat uhkarohkeasti sulien yli

Lapin pelastuslaitosta työllistävät talvisin erilaiset jääpelastustehtävät. Ihmisten lisäksi pelastuslaitos joutuu toisinaan auttamaan heikoista jäistä myös poroja, hirviä ja joskus metsästyskoiriakin.

Oma ongelmansa ovat moottorikelkkailijat, jotka ajelevat uhkarohkeasti ja tieten tahtoen yli sulapaikkojen. Lapin pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ari Soppela kertoo, että tästä on havaintoja esimerkiksi Savukoskelta.

Pelastuslaitos muistuttaa, että sulaan johtavat jäljet voivat aiheuttaa turhia hätäilmoituksia ja laajojakin etsintöjä. Pahimmillaan ne voivat johtaa muita kelkkailijoita sulaan.

Jäätilanteen arvioidaan pysyvän haastavana koko talven ajan.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 asti.

Lue myös:

Marja-Liisa Mankan lenkki päättyi kylmästi – jäille menoa ei Pirkanmaalla suositella

Lue seuraavaksi