1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunginhallitukset

Ylöjärven johtamisesta tehty selvitys paljastaa muutostarpeen – parannettavaa muun muassa johtamisessa, vuorovaikutuksessa ja tiedonkulussa

Johtamisselvityksen tekeminen on laukaissut Ylöjärvellä ison poliittisen kiistan. Osa valtuutetuista vaatii koko kaupunginhallituksen eroa.

kaupunginhallitukset
Ylöjärven kaupungintalo.
Ylöjärven kaupunginhallitus päätti kaupungin ylintä johtoa koskevan johtamisselvityksen toteuttamisesta lokakuussa.Antti Eintola / Yle

Ylöjärven johtamisessa kaivataan muutosta. Tähän johtopäätökseen tulee Työterveyslaitoksen toteuttama ja Ylöjärven kaupungin tilaama johtamisselvitys.

Selvityksen tekeminen on jo ennen sen tulosten julkistamista nostattanut Ylöjärvellä ison poliittisen kuohun. Aiemmin päivällä uutisoimme, että 13 valtuutettua vaatii koko kaupunginhallituksen eroa selvityksestä syntyneen kiistan takia. Eilen kerrottiin, että kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto irtisanoutuu tehtävästään.

Selvityksen kohteena oli kaupungin ylin johto. Selvitykseen haastateltiin kaikkiaan 33 henkilöä. Kaupungin tiedotteen mukaan haastatellut olivat nykyisiä ja aiempia johtavia viranhaltijoita. Nykyisistä luottamushenkilöistä haastateltiin kaupunginhallituksen jäseniä ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto.

Selvitys listaa joukon eteenpäin vieviä muutoksia: esimerkiksi työ- ja johtamiskulttuuria tulisi kehittää asiantuntijuutta, kokeilua ja uskallusta lisäten.

– Kehitystyön painopisteiksi nousevat työntekoa tukeva johtaminen, avoin vuorovaikutus ja tiedonkulku. Konkreettisina asioina mainitaan muun muassa kaupungin johtoryhmätyöskentelyn kehittäminen, tiedonkulun kehittäminen ja avoimuuden lisääminen johtoryhmän ja kaupunginhallituksen jäsenten välillä, henkilöstön työhyvinvointikyselyn tulosten käsittelyn kehittäminen sekä epäasiallisen kohtelun nollatoleranssiin liittyvän toimintamallin kehittäminen, tiedotteessa sanotaan.

Koko selvitystä ei ole annettu julkisuuteen. Ylöjärven kaupunginvaltuustolle tuloksia esitellään tänään illalla kello 17.15 alkaen.

Arjen työ sujuu, henkilöstö ammattitaitoista

Ylöjärven voimavaratekijöinä selvitys nostaa esiin seuraavia asioita: ammattitaitoinen henkilöstö, arjen työn sujuminen, mukavat työkaverit, lähityöyhteisön tuki, työtehtävien mielekkyys sekä kaupunkistrategian jalkautumisen onnistuminen.

Kaupunginhallitus ja kaupungin johtoryhmä kävivät selvityksen tuloksia yhdessä läpi perjantaina ja sopivat askelmerkit siitä, miten tuloksia aletaan hyödyntää ja miten kehitystyö käynnistyy.

Tarkempia tietoja tästä ei kerrottu julkisuuteen, eikä Yle ole tavoittanut kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Katja Luojusta kommentoimaan asiaa.

Ylöjärven kaupunginhallitus päätti kaupungin ylintä johtoa koskevan johtamisselvityksen toteuttamisesta lokakuussa 2020. Kaupunginhallituksen nimittämä valmistelutyöryhmä sai määräaikaan mennessä viisi tarjousta selvityksen laatimisesta. Näistä toteuttajaksi valittiin Työterveyslaitos. Selvitys toteutettiin marras-joulukuussa.

Kaupunginjohtajan sijaiseksi kaupunkirakennejohtaja

Ylöjärven kaupunginjohtajan tehtävästä irtisanoitunut Jarkko Sorvanto on käytännössä jo lopettanut työnsä. Irtisanomisaika jatkuu maaliskuulle, mutta sitä ennen hän on vuosilomalla.

Maanantaista alkaen kaupunginjohtajan viransijaisena toimii 11.1.2021 alkaen kaupunkirakennejohtaja Pauli Piiparinen. Kaupunginjohtajalla on viranhaltijalain mukainen kahden kuukauden irtisanoutumisaika.

Lue myös: Ylöjärvellä vaaditaan jo koko kaupunginhallituksen eroa – kiistellystä johtamisselvityksestä tietoa tänään

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi