1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemin museoissa uudistettiin toimintoja samaan aikaan kun koronapandemia aiheutti kävijäkadon

Kemin taidemuseossa ja Kemin historiallisessa museossa vuoden 2020 rajoitustoimet puolittivat kävijämäärän.

museot
Nukkeleluja.
Kemin historiallisen museon lelunäyttely.Minna Aula / Yle

Kävijämäärissä museot jäivät puoleen aikaisemmista vuosista. Museoiden näyttelyissä vieraili vuoden 2019 aikana yhteensä 21 514 kävijää, kun vuonna 2020 määrä oli 10 675.

Kemin taidemuseossa järjestettiin viime vuonna neljä näyttelyä, kun normaalisti niitä on seitsemän. Suosituimmaksi nousi Jouko Alapartasen yksityisnäyttely 1 673 kävijällä. Kemin Meripuiston Yli-Jaakheikin savupirttiä kävi katsomassa kesän aikana 1 435 vierailijaa.

Kemin taidemuseossa ja Kemin historiallisessa museossa vuosi 2020 oli museotyön kannalta poikkeuksellinen. Koronapandemian leviämisen ehkäisemiseksi museot olivat suljettuina yleisöltä kahteen otteeseen maaliskuun puolivälistä kesäkuun alkuun sekä marras-joulukuussa.

Käviijämäärän romahtamisesta huolimatta museot onnistuivat tavoittamaan verkon kautta aiempaa suuremman yleisön. Museot tuottivat monipuolista taiteeseen ja alueen kulttuurihistoriaan liittyvää sisältöä sosiaalisen median kanavilleen.

Lisäksi kesän aikana Kemin taidemuseossa avattiin uutena palveluna taidelainaamo, jonka kautta Lapin taiteilijoita ja taiteen hankkijoita saatiin lähentymään. 17 nykytaiteen teosta sai uuden kodin lainaamon kautta.

Vuosi 2021 tuo lisää uudistuksia

Museoissa otettiin käyttöön viime vuoden aikana myös uusi kokoelmanhallintajärjestelmä. Sen avulla kokoelmaa voi hallita mistä tahansa ja se mahdollistaa erilaiset verkkonäyttelyt sekä kokoelmien viennin Finna.fi -hakupalveluun. Alueen kokoelmien vienti Finna.fi -hakupalveluun aloitetaan vuoden alussa opetus- ja kulttuuriministeriön tuen avulla.

Kemin taidemuseoon on suunniteltu seitsemän näyttelyä vuodelle 2021. Ensimmäinen avautuu tammikuun 15. päivä. Osana vastuumuseotyötä näyttelyitä viedään muun muassa alueen kuntien hoivakoteihin.

Historiallisen museon perusnäyttelyä uudistetaan ja satunnaisten pop up -näyttelyiden lisäksi järjestetään neljä vaihtuvaa näyttelyä. Marttalan työläismuseossa jatketaan kevään aikana avoimien ovien päiviä.

Sekä taidemuseossa että Kemin historiallisessa museossa otetaan käyttöön uudet aukioloajat. Sunnuntaisin museot ovat suljettuna, mutta aiemmasta poiketen maanantaisin avoinna.

Lue myös:

Esineitä, taidetta ja valokuvia digitoidaan Muoniosta Simoon – opetusministeriöltä 24 000 euron tuki

Remonttiviikot verottivat vierailijamäärää, mutta Kemin museoissa oli jälleen enemmän kävijöitä kuin kaupungissa on asukkaita

Lue seuraavaksi