Pohjois-Korean Kimin viesti Joe Bidenille – Uhkaa diktatuurin laajentavan ydinaseohjelmaa

Kim Jong-un ja Donald Trump tapasivat kolme kertaa. Joe Bidenin aikana tapaamisia ei ole näköpiirissä.

Pohjois-Korean valtion uutistoimiston välittämässä kuvassa johtaja Kim Jong-un puhumassa puoluekokouksessa tiistaina. Kuva: EPA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on uhannut laajentaa maan ydinaseohjelmaa. Samalla Kim kutsui Yhdysvaltoja Pohjois-Korean pahimmaksi viholliseksi.

Kimin mukaan maa aikoo kehittää muun muassa ydinsukellusvenettä, sukellusveneestä ammuttavia ballistisia ohjuksia, pitkän kantaman ohjuksia ja vakoilusatelliitteja.

On monella tapaa epäselvää, kykeneekö Pohjois-Korea kehittämään Kimin mainitsemia järjestelmiä.

Kimin puheiden tulkitaan olevan painostusta Yhdysvaltojen tulevaa hallintoa kohtaan, kun Joe Biden nousee presidentiksi 20. tammikuuta.

Biden on aikaisemmin kutsunut Kimiä roistoksi ja arvostellut Kimin ja Donald Trumpin tapaamisia.

Työväenpuolueen kokouksessa puhunut Kim sanoi, ettei hän odota Yhdysvaltojen muuttavan suhtautumistaan Pohjois-Koreaan riippumatta siitä, kuka on presidenttinä.

USA:n ja Pohjois-Korean huipputapaamisten aika lienee ohi

Diktatuurin johtaja sanoi, ettei Pohjois-Korea käytä ydinaseita, ellei sitä ensin uhata.

Kim kertoi olevansa valmis vuoropuheluun Yhdysvaltojen kanssa, mutta painotti, että Pohjois-Korean on pärjätäkseen vahvistettava ydinaseohjelmaansa.

Kimin mukaan Pohjois-Korean on kyettävä tarkkoihin iskuihin 15 000 kilometrin kantamalla, mikä on tulkittu uhkaukseksi Yhdysvalloille.

Trumpin kaudella maiden johtajien suhteet lämpenivät hetkeksi. Trump ja Kim tapasivat kolme kertaa, mutta juuri mitään konkreettista ei huipputapaamisissa saavutettu.

Joe Bidenin ei odoteta olevan valmis tapaamaan Kimiä, ellei tämä suostu ydinaseriisuntaan.

Pohjois-Korea on pahoissa talousvaikeuksissa

Kim on pyrkinyt ajamaan politiikkaa, jossa yhdistyvät ydinaseuhka ja talouskasvu. Aikaisemmin tällä viikolla hän myönsi maan viisivuotissuunnitelman epäonnistuneen lähes kaikilla sektoreilla.

Pohjois-Korea sulki vuosi sitten rajansa estääkseen koronaviruksen leviämisen. Kauppa maan tärkeimmän liittolaisen Kiinan kanssa on romahtanut 80 prosenttia.

Lisäksi maata ovat koetelleet taifuunit ja tulvat, jotka ovat tuhonneet koteja ja satoja.

Pohjois-Korean taloutta koettelevat myös kansainvälisen yhteisön asettamat tiukat pakotteet.

Lisää aiheesta: