1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eurojackpot

Siilinjärven supermarkettiin pitää jonottaa, jos mielii pelata Eurojackpotia – Josko salama osuisi taas samaan paikkaan, toivovat pelaajat

Lauantaiaamun rituaalissa halutaan osaksi samanlaista kimppapeliä, jolla voitettiin 92 miljoonan päävoitto vuonna 2019.

Eurojackpot
Ihmisiä jonossa Siilinjärven K-Supermarketin kassalla.
Siilinjärven K-Supermarkettiin kertyy joka lauantai Eurojackpot-jono. Pelit myydään loppuun joskus jopa aamun aikana.Laura Kangas / Yle

Siilinjärven K-Supermarketin oven takana odottelee jo kuuden jälkeen kymmenen hengen kööri, vaikka kauppa aukeaa vasta puoli seitsemältä.

Pääasiassa ikäihmisiä, enimmäkseen miehiä. Jotkut kyttäävät ovien avaamista lämpimän auton suojasta.

Kuka viitsii kököttää lauantaiaamuna pakkasessa kaupan ovien edessä, melkein aamuyöstä?

No ihminen, joka himoitsee osaksi 50 hengen Eurojackpot-kimppapeliä. Samanlaista, jolla napsahti Siilinjärvellä reipas vuosi takaperin lähes 92 miljoonan euron pääpotti.

Pääpotti pelattiin samaisessa K-Supermarket Herkkupadassa. Sen jälkeen jokainen lauantai kaupassa on pyhitetty lottoamiselle.

– Europottia, europottia, europottia. Ihan joka lauantai. Samahan se on lähteä katsomaan, jos sattuisi se päävoitto tulemaan, toteaa oven edessä kärkkynyt Pertti Korhonen.

Tällä viikolla ei sattunut, sillä perjantaina arvotussa Eurojackpotissa ei tullut yhtään täysosumaa. Potti on kivunnut 90 miljoonaan euroon, lähes samaan kuin sinä kohtalokkaana elokuun päivänä vuonna 2019.

Supermarketissa on lauantaiaamuisin auki kaksi kassaa, toinen ruokaostoksille ja toinen Eurojackpotille. Edellisviikon voittojen maksamisessa ja uusien kuponkien täyttelyssä menee niin kauan, että on pakko tehdä erityisjärjestelyjä.

– Joka lauantaiaamu on samanlainen. Jono muodostuu heti puoli seitsemän aikaan ja Eurojackpotia tehdään noin tunnin verran, sanoo tänä lauantaina lottoajia palvellut Teija Manunen.

Myyjä Teija Manunen seisoo Siilinjärven K-Supermarketin kassalla.
Teija Manunen on työskennellyt K-Supermarket Herkkupadassa marraskuusta. Joka lauantai Eurojackpot-kimppapelit on myyty loppuun.Laura Kangas / Yle

Yleensä kaupan auetessa oven takana odottaa parinkymmentä vakipelaajaa, joiden kasvot ovat tulleet jo tutuiksi. Tänä lauantaina on hieman tavallista hiljaisempaa – ehkä pakkanen on lannistanut pessimistisimpiä lottoajia, Manunen uumoilee.

– Joskus kaikki kimppapelin osuudet on myyty jo kahdeksaan mennessä, mutta tänään saattaa mennä kauemminkin.

Veikkaus vahvistaa, että Siilinjärven K-Supermarketissa pelataan Veikkauksen pelejä poikkeuksellisen paljon. Näin käy usein, kun jonnekin osuu iso potti: samaan paikkaan tungeksitaan pelaamaan samaa peliä, samalla tavalla.

Siilinjärven K-Supermarketissa Eurojackpotista on tullut sitkeä rituaali: Veikkauksen tilastojen mukaan siellä pelataan Veikkauksen pelejä edelleen noin 50 prosenttia enemmän kuin ennen päävoittoa.

Ihmisiä jonossa Siilinjärven K-Supermarketin kassalla.
Jono kiemurtelee kauas lehtihyllyn taakse jo puoli kuudelta.Laura Kangas / Yle

Kummallista kyllä, kukaan pelaajista ei tunnu järin luottavan voittomahdollisuuksiinsa. Kun pelaajilta kysyy, napsahtaako se päävoitto ensi viikolla, vastaukseksi saa pessimististä hymistelyä.

– No en tiedä. Sanovat, ettei salama iske toista kertaa samaan paikkaan, toteaa Pertti Korhonen.

– Jaa-a, kun tulisikin! Mutta ei ole tähän mennessäkään tullut. Nytkin tuli vain 40 senttiä, harmittelee puolestaan Jussi Hoffrén.

– Hyvin vahvasti epäilen, linjaa Olavi Kortelainen.

Kortelainen sanoo sitä paitsi olevansa "huono pelaaja", eikä vain siksi, ettei osaa ennustaa lottonumeroita – tänä perjantaina ei nimittäin voittoa tippunut, kuten ei muillekaan Siilinjärven kimppapelaajille.

– Minä en tarkista koskaan etukäteen lappua. Jos voitto tulee, niin tulee. En osaa edes jännittää, saanko sitä vai en.

Taikauskollekin ihmiset lähinnä hymähtelevät huvittuneesti. Suurimmalle osalle Eurojackpot on vain tapa aloittaa lauantai. Ensin täytetään kuponki ja sitten mennään keittämään kahvit.

Olavi Kortelainen seisoo Siilinjärven K-Supermarketin kassojen edessä.
Olavi Kortelainen täyttää Eurojackpotin uskollisesti joka lauantai.Laura Kangas / Yle

Lottojono alkaa hiljentyä seitsemän aikoihin. Suurin osa pelaajista lähtee saman tien takaisin kotiin. Jussi Hoffrén käy yleensä kaupassa, mutta ensin pitää pelata.

– Samalla tulee käytyä kaupassakin. Vaikka tämähän on ehkä se tärkeämpi syy lähteä.

Hieman ennen seitsemää kaupasta poistuu naishenkilö, joka kieltäytyy tiukasti antamasta haastattelua, eikä kuvaakaan saa ottaa. Siitähän voi joutua vielä ongelmiin, jos päävoitto osuu kohdalle ja todistusaineisto löytyy netistä, nainen perustelee.

Ainakin joku jaksaa kuitenkin toivoa.

Lue lisää:

Suomalaisten kestosuosikki Lotto täyttää 50 vuotta – katso videolta, kuinka lottotyttö innosti kansaa pelaamaan 1970-luvun alkuhuumassa

Loimaalle jo toinen Eurojackpot-voitto – K-kauppias: "Aikamoinen hulabaloo ollut"

Viimeinenkin Siilinjärven Eurojackpot-voittaja lunasti vihdoin voittonsa – Veikkaus: "Tilaisuus oli varsin koruton, myös kakuton"

Tieto 50 uudesta lottomiljonääristä sai siilinjärveläiset uteliaiksi – "Johan siinä nyt riittää makkaraa leivän päälle tuossakin"

Lue seuraavaksi