1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Indonesia

Indonesialainen matkustajakone putosi mereen, kalastajat löysivät koneen osia – "Ajattelimme, että kyseessä on pommi tai tsunami"

Sriwijaya Airin lento 182 nousi ilmaan lentokentältä Jakartan läheltä. Sen kerrotaan menettäneen korkeuttaan nopeasti ennen katoamistaan tutkasta.

Kadonneiden matkustajien omaiset odottivat Supadion lentokentällä Indonesian Pontianakissa. Kuva: Louis Anderson / AFP
Tekijät

Indonesian pelastusviranomaiset kertovat löytäneensä kadonneen matkustajakoneen osia mereltä Jakartan edustalla, kertovat uutistoimistot Reuters ja AP.

Paikallinen valtion virkamies on kertonut Kompas TV -kanavalle, että kalastajat ovat löytäneet koneen osiksi epäiltyä romua mereltä Jakartasta pohjoiseen ja etsintä on meneillään. AP:n haastatteleman etsintä- ja pelastusyksikön johtajan mukaan kalastajat olivat löytäneet osat salamaniskua muistuttavan äänen kuultuaan. Paikalta on löydetty myös lentopetrolia.

– Ajattelimme, että kyseessä on joko pommi tai tsunami, kun näimme suuren veden roiskahduksen ja tätä seuranneen aallon. Satoi voimakkaasti ja sää oli erittäin huono. Olimme shokissa ja näimme heti lentokoneen osia ja polttoainetta veneemme ympärillä, kertoo 22-vuotias kalastaja Solihin AP:n haastattelussa.

Indonesian viranomaisten mukaan Lancang- ja Laki -saarten väliin sijoittuviin etsintöihin osallistuu muun muassa neljä sotalaivaa ja yhteensä kymmeniä aluksia.

Lento kesti vain neljä minuuttia

Lennon Indonesian pääkaupungista Jakartasta Pontianakiin Borneolle oli määrä kestää 90 minuuttia. Lentokone menetti ennen katoamistaan nopeasti korkeutta. Etsijöiden mukaan koneen tai sen lennontallentimien lähettämiä hätäsignaaleita ei ole havaittu, eikä myöskään Cospas-Sarsat satelliittijärjestelmä ole havainnut niitä.

Koneessa oli 50 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä, kertoi Indonesian liikenneministeri Budi Karya Sumadi. Matkustajien joukossa on 10 lasta, joista kolme oli vauvoja. Puolet miehistön jäsenistä oli toisen lennon vaihtomiehistöä. Kaikkien koneen matkustajien kerrotaan olleen indonesian kansalaisia.

Koneeseen mahtuu uutistoimistojen mukaan 130 ihmistä.

Sriwijaya Airin matkustajakone oli matkalla Indonesian pääkaupungista Jakartasta Pontianakiin Borneolle. Kuva: Riikka Tähtinen / Yle

Koneen lähettämien transponderitietojen mukaan se lähti rullaamaan kohti kiitotietä paikallista aikaa klo 14.18 ja nousi ilmaan klo 14.36.

Yhteys lennonjohtoon katkesi ministeriön mukaan kello 14.40 eli 9.40 Suomen aikaa. Liikenneministeriö kertoo, että etsintä- ja pelastustoimet on aloitettu.

Lentoja seuraavan Flightradar24-sivuston mukaan kadonnut kone on mallia Boeing 737-500. Flightradarin kuvakaappauksesta näkyy, kuinka Sriwijaya Airin lento SJ182 ei ole lähettänyt transponderitietoja enää klo 14.40 jälkeen.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Flightradar24:n mukaan kone menetti yli 3 000 metriä korkeutta alle minuutissa ennen katoamistaan. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan kone on rekisteröintitietojen mukaan 26 vuotta vanha.

Sriwijaya Air on Indonesian kolmanneksi suurin lentoyhtiö.

Boeing-kone putosi Jaavanmereen Indonesiassa pari vuotta aiemmin

Indonesiassa tapahtui vain parisen vuotta sitten toinen, tuhoisa lentoturma, jossa Boeingin kone oli myös osallisena.

189 ihmistä kuoli lokakuussa 2018, kun halpalentoyhtiö Lion Airin Boeing 737 Max putosi Jaavanmereen. Myös Lion Airin kone oli lähtenyt lentoon Jakartan lentokentältä.

Kone putosi Jaavanmereen noin 12 minuuttia nousun jälkeen.

Boeingin 737 Max -konemalli joutui lentokieltoon sen jälkeen, kun Etiopiassa Ethiopian Airlinesin koneelle sattui samankaltainen turma maaliskuussa 2019.

Kone palasi hiljattain liikenteeseen Yhdysvalloissa.