1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Indonesia

Indonesian viranomaiset löysivät Jaavanmereen syöksyneen lentokoneen mustat laatikot ja moottorin

Sriwijaya Airin lento SJ182 katosi tutkasta Jaavanmerellä lauantaina. Sukeltajat ovat löytäneet merestä koneen osia.

Indonesia
Sukeltaja nostaa lentokoneen osia merestä.
Indonesian laivaston sukeltaja nosti lentokoneen osia Lancang-saarten välisellä merialueella Jaavanmerellä.Adek Berry / AFP

Indonesian viranomaiset ovat nostaneet ylös lauantaina kadonneen Sriwijaya Airin matkustajakoneen moottorin.

Aiemmin löydettiin paikka, jossa kone syöksyi mereen.

Viranomaiset kertovat paikantaneensa myös koneen mustat laatikot. Lentotietoja tallentavien mustien laatikkojen löytyminen on tärkeää turman selvitystyölle.

– Olemme määrittäneet lentokoneen mustien laatikoiden sijainnin kahdesta signaalista, joita laitteet lähettävät, Indonesian armeijan päällikkö, ilmamarsalkka Hadi Tjahjanto sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

– Toivottovasti voimme nostaa mustat laatikot pian määrittääksemme turman syyn.

Toinen laitteista tallentaa lentoon liittyvää informaatiota ja toinen ohjaamon keskusteluja.

BBC:n mukaan yli kymmenen alusta on lähetetty paikalle mukanaan laivaston sukeltajia. Tutkijat myös selvittävät löytyneitä osia, joiden uskotaan kuuluneen lentokoneeseen.

Indonesian armeija kertoi. että sukeltajat ovat löytäneet koneen hylyn osia noin 23 metrin syvyydestä, uutistoimisto AP kertoo.

– Olemme saaneet sukeltajaryhmältä raportteja, että näkyvyys vedessä on hyvä ja selvä, mikä on mahdollistanut joidenkin koneen osien löytymisen, ilmamarsalkka Hadi Tjahjanto ilmoitti.

– Olemme varmoja, että tämä on kohta, johon lentokone syöksyi.

CNN:n mukaan etsintäoperaatiota johtava kenraalimajuri Bambang Suryo Aji of Basarnas kertoi toimittajille, että koneen uskotaan pudonneen mereen Laki- ja Lancang-saarten välisellä merialueella Jaavanmerellä. Saaret sijaitsevat Jakartan rannikon tuntumassa.

Merestä löydetty ruumiinosia

Uutistoimisto AFP:n mukaan tutkijat ovat lisäksi löytäneet ruumiinosia merestä Jakartan rannikkoalueelta. Jakartan poliisin tiedottajan mukaan poliisi on saanut haltuunsa kaksi ruumispussia, joissa toisessa on matkustajien tavaroita ja toisessa ruumiinosia.

Koneessa oli 50 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä, kertoi maan liikenneministeri Budi Karya Sumadi tiedotustilaisuudessa lauantaina. Matkustajien joukossa kerrottiin olleen seitsemän lasta ja kolme vauvaa. Viranomaisten mukaan kaikki koneessa olleet olivat indonesialaisia.

Indonesian kartta
Sriwijaya Airin matkustajakone oli matkalla Indonesian pääkaupungista Jakartasta Pontianakiin Borneolle.Riikka Tähtinen / Yle

Sriwijaya Airin lento SJ182 katosi tutkasta Jaavanmerellä lauantaina. Kone oli matkalla Indonesian pääkaupungista Jakartasta Pontianakiin Borneolle. Lentokone menetti ennen katoamistaan nopeasti korkeutta, yli 3 000 metriä alle minuutissa. Kone oli noussut ilmaan vain muutamia minuutteja ennen katoamistaan.

Sriwijaya Airin toimitusjohtaja Jefferson Irwin Jauwena sanoi lauantaina, että turmakone oli hyvässä kunnossa. Koneen lähtöä oli hänen mukaansa siirretty puolella tunnilla myöhemmäksi rankkasateen takia.

Flightradar24:n mukaan kadonnut kone on mallia Boeing 737-500 ja ollut käytössä vuodesta 1994. Kyse ei siis ole Boeingin 737 Max -koneesta, jotka olivat lentokiellossa maaliskuusta 2019 joulukuun loppuun 2020 kahden tuhoisan lentoturman takia. Konetyyppi palasi hiljattain liikenteeseen Yhdysvalloissa.

Boeingin tiedottaja kommentoi CNN:lle tiedotteessa, että yhtiö on tietoinen Jakartasta tulleista mediatiedoista ja yhtiö kerää lisää tietoa.

Lue lisää:

Tutkatiedot: Indonesian turmakone syöksyi 15 sekunnissa puolitoista kilometriä alaspäin – "Ei voida arvioida, mitä on tapahtunut"

Indonesialainen matkustajakone putosi mereen, kalastajat löysivät koneen osia – "Ajattelimme, että kyseessä on pommi tai tsunami"

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi