Amazon epää verkkopalvelunsa Trumpin kannattajien suosimalta Parler-viestipalvelulta

Google ja Apple poistivat Parlerin sovelluskaupoistaan. Palvelun syytetään sallineen väkivaltaan yllyttävät viestit.

Sosiaalisen median palvelu Parler on joutunut vaikeuksiin teknologiajättien kanssa. Amazon, Google ja Apple hylkivät Parleria, koska niiden mukaan se ei ole riittävän tehokkaasti siistinyt väkivaltaan yllyttävää aineistoa palvelustaan. Kuva: Olivier Douliery / AFP

Verkkokaupan suuryhtiö Amazon poistaa Parlerin Amazon Web Services -pilvipalvelustaan, koska sosiaalisen median sovellus ei ole toiminut riittävän nopeasti poistaakseen väkivaltaa lietsovia postauksia palvelustaan.

Käytännössä se tarkoittaa, että pääsy Parleriin katkeaa. Aiemmin teknologiajätit Apple ja Google hyllyttivät Parlerin sovelluskaupoistaan.

Parlerille lähettämässään kirjeessä Amazon ilmoitti toimittaneensa yhtiölle 98 esimerkkiä väkivaltaan rohkaisevista postauksista. Amazon katsoi, että Parlerilla ei ole käytössä tehokkaita menetelmiä noudattaa Amazonin sääntöjä.

Toimien taustalla on presidentti Donald Trumpin kannattajien keskiviikkoinen rynnäkkö Yhdysvaltain kongressiin Washingtonissa.

Se on saanut teknologiayhtiöt suitsimaan sosiaalisen median alustoja aiempaa tiukemmin. Twitter, Facebook ja Instagram ovat kieltäneet Trumpia viestimästä palveluissaan, koska presidentin katsotaan yllyttäneen kannattajiaan väkivataan.

Parlerin palvelussa Amazonin ratkaisu herätti suuttumusta ja myös pohdintoja väkivallasta Amazonia vastaan.

– Kuulostaa sodanjulistukselta! Olisi sääli, jos joku räjähdekoulutuksen saanut tekisi vierailun johonkin AWS:n datakeskuksista, yksi Parlerin käyttäjä pohti Buzzfeed-uutissivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Parler on hyötynyt tiukentuneista säännöistä

Trumpin Twitter-kiellon odotettiin suosivan Parleria. Sitä pidettiin jopa mahdollisena seuraavana alustana Trumpille, jolle Twitter oli keskeinen viestintäväline ja tehokas poliittinen lyömäase.

Parler on markkinoinut itseään sananvapauden tyyssijana, ja siitä on tullut suojasatama jyrkän linjan konservatiiveille ja äärioikeistolaisille vaikuttajille, jotka katsovat sosiaalisen median valtavirran yhtiöiden sensuroivan ja tukahduttavan poliittista puhetta.

Parlerin nimekkäitä käyttäjiä ovat muun muassa Trumpin asianajaja ja entinen New Yorkin pormestari Rudy Giuliani ja Texasin konservatiivinen senaattori Ted Cruz.

Parlerin suosio on kasvanut viime kuukausina, ja se oli suosituin ilmaiseksi ladattava sovellus Applen sovelluskaupassa lauantaina, kun Twitter päätti jäädyttää pysyvästi Trumpin tilin kongressihyökkäyksen seurauksena.

Nyt Parler kuitenkin on syvissä vaikeuksissa.

Parler joutuu hakemaan uuden verkkoisännän

Google ja Applen päätettyä poistaa Parlerin verkkokaupoistaan palvelu saattoi vielä jatkaa toimintaansa. Parlerin jo ladanneet saattoivat jatkaa palvelun käyttämistä ja sovellus oli löydettävissä myös internetselaimen kautta.

Amazon on isännöinyt Parlerin palveluja palvelimillaan, joten sen päätös pudottaa Parlerin internetistä, kunnes sovellus on löytänyt uuden verkkopalveluiden toimittajan.

Amazonin päätös tulee voimaan kello 9.59 Suomen aikaa maanantaiaamuna. Parlerin perustaja ja toimitusjohtaja John Matze sanoi, että Parler saattaa olla poissa internetistä viikon verran.

Matze syytti Amazonia, Googlea ja Applea koordinoidusta hyökkäyksestä kilpailun tappamiseksi juuri, kun Twitter jäädytti presidentti Trumpin tilin.

Tapahtumat paljastavat suurten teknologiayhtiöiden vallan. Amazon Web Services tukee suurta osaa maailman verkkosivuista ja sovelluksista. Applen ja Googlen käyttöjärjestelmät pyörittävät lähes kaikkia maailman älypuhelimia.

Yhtiöt voivat tehdä hyvin vaikeaksi luoda äärimmäisellä vapaudella kilpailevia sovelluksia Facebookin ja Twitterin kaltaisille valtavirran somepalveluille.

Parlerin vaikeudet ovat samanlaisia kuin äärioikeiston suosimalla verkkofoorumilla 8chanilla, jota verkkopalveluidein tuottajat ovat hylkineet. (siirryt toiseen palveluun)

Lisää aiheesta:

Aiheesta muualla: